Δεσμευμένος στη λύση ΔΔΟ παραμένει ο Ακιντζί

Υποβλήθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για τις «προεδρικές εκλογές»

 

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μεράλ Ακιντζί, υπέβαλε την υποψηφιότητά του εντός της αίθουσας και σε δηλώσεις εκτός αυτής είπε ότι ο «λαός» ξέρει τι είναι η εναλλακτική της δικής του «επικεντρωμένης στη λύση» πολιτικής. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από την πολιτική προσανατολισμένη στη λύση, καθώς οι πολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Και όταν λέμε λύση, πρέπει να ονομάσουμε την πιθανή λύση ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική, που βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, όπως προβλέπουν οι παράμετροι του ΟΗΕ».
Εκτίμησε δε την αντίληψη που υπήρξε στη συνάντηση στο Βερολίνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως το παράθυρο μιας νέας ευκαιρίας και επανέλαβε ότι ο κ. Γκουτέρες μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν θα ενεργήσει ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για μια άτυπη πενταμερή σύνοδο για την Κύπρο, όπως δεσμεύτηκε. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλη του τη δύναμη για να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση που θα βασίζεται στο σεβασμό.
Τον κ. Ακιντζί συνόδευαν οι πρόεδροι των κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας, Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Ενωμένης Κύπρου και ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί.

Συν άλλες 5 υποψηφιότητες

Να γίνουν οι «εκλογές» με τρόπο που να αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα του τ/κ «λαού», ευχήθηκε ο πρόεδρος του ΡΤΚ και υποψήφιος «πρόεδρος», Τουφάν Ερχιουρμάν, που υπέβαλε την υποψηφιότητά του συνοδευόμενος από τον γγ του κόμματος, Ερντογάν Σορακίν. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι οι «εκλογές» δεν διεξάγονται σε μια εύκολη περίοδο, αλλά υπό συνθήκες πανδημίας και ευχήθηκε να γίνουν λαμβάνοντας τις μέγιστες προφυλάξεις. Οι «εκλογές», συνέχισε, δεν θα τελειώσουν την πρώτη Κυριακή, αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, λέγοντας ότι το σημαντικό είναι η διαδικασία να γίνει με τρόπο που δεν θα βλάψει τη δημοκρατική κουλτούρα των Τ/κ.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι κατέθεσε υποψηφιότητα λέγοντας ότι το έπραξε για να υπερασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα ύπαρξης των Τ/κ που δίνουν εδώ και χρόνια και για «να μπορούμε να λέμε ότι είμαστε κι εμείς σε αυτή την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο».
Με τη συνοδεία ατόμων που χτυπούσαν νταούλια και ζουρνάδες υπέβαλε τη δική του υποψηφιότητα ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, λέγοντας αμέσως μετά ότι «θα θάψουμε στην ιστορία το μασάλι (παραμύθι) της ομοσπονδίας». Κάποιοι προσπαθούν επίμονα να παρουσιάσουν αυτές τις «εκλογές» ως υπέρ ή κατά της Τουρκίας και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος «πρόεδρος» Σερντάρ Ντενκτάς μετά την υποβολή της δικής του υποψηφιότητας.

Στόχος όταν αναλάβει την «προεδρία» είναι και η οικονομική ανάπτυξη του ψευδοκράτους και η ενοποίησή του με τη διεθνή κοινότητα ώστε να πάρει τη θέση που δικαιούται στον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ, κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy