«Δεσμεύομαι» Αβ. Νεοφύτου και αλαλούμ από τα κόμματα που στηρίζουν Ν. Χριστοδουλίδη

Ραβασάκια για το διαμοιρασμό της εξουσίας αντάλλαξαν Ν. Παπαδόπουλος, Μ. Σιζόπουλος και Μ. Καρογιάν

Τη γνωστή στον ΔΗΣΥ συνταγή «δεσμεύομαι» ακολούθησε ο Αβ. Νεοφύτου κατά την ομιλία του στη χθεσινή συνεδρία της Βουλής, ενώ δεν έκανε καμιά αναφορά στα μεγάλα σκάνδαλα των πολιτογραφήσεων και των παρακολουθήσεων.

Παράλληλα, περιόρισε στο ελάχιστο τις αναφορές του στο Κυπριακό, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να υπερπηδήσει τη δυσφορία της κοινωνίας για τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν τον άλλο υποψήφιο από το χώρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Χριστοδουλίδη, επιδόθηκαν ξανά σε ένα αλαλούμ θέσεων σε σημαντικά ζητήματα, όπως το Κυπριακό και το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ενώ αντάλλαξαν και… ραβασάκια όσον αφορά το διαμοιρασμό της εξουσίας.

Ο Α. Νεοφύτου αντί του ρήματος «δεσμεύομαι», το οποίο κατάντησε ανέκδοτο στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, χρησιμοποίησε τον όρο «μπορώ να εγγυηθώ» και υποσχέθηκε μεταξύ άλλων αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, μείωση του δημοσίου χρέους στο 30% και αναβάθμιση των αξιολογήσεων της χώρας από τους οίκους στη βαθμίδα ΑΑΑ. Προσπάθησε επίσης να διαφημίσει τις πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν επί του Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς ωστόσο να καταθέτει καμιά πρόταση για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η εργασιακή ανασφάλεια, οι εκποιήσεις εξπρές, η αύξηση της ανισότητας κτλ.

Όσον αφορά τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν Χριστοδουλίδη, παρατηρήθηκε αλαλούμ. Ενδεικτικά, για το Κυπριακό ο Ν. Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ έκανε αναφορά στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, τη μη αποδοχή λύσης συνομοσπονδίας και δύο κρατών, ενώ ο Μάριος Καρογιάν της ΔΗΠΑ έκανε αναφορά στη ΔΔΟ και ο Μαρίνος Σιζόπουλος σε μη αποδοχή λύσης συγκαλυμμένης συνομοσπονδίας. Επίσης, ο Μ. Καρογιάν παρέθεσε προβληματισμούς για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν το απέρριψε, ενώ ο Μ. Σιζόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά «λύση ΝΑΤΟϊκή». Ν. Παπαδόπουλος και Μ. Σιζόπουλος ανάλωσαν μεγάλο μέρος της ομιλίας τους για να παραθέσουν τις θέσεις τους για αλλαγή του ΓεΣΥ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον Ν. Χριστοδουλίδη αντάλλαξαν και ραβασάκια. Πιο έντονος ήταν ο Μ. Σιζόπουλος, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ΕΔΕΚ διεκδικεί μερίδιο στην εξουσία. Μάλιστα, ανέφερε με νόημα ότι «δεν θέλουμε να αποκόψουμε γέφυρες επικοινωνίες και συνεννόησης, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε», στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα προς τους υπόλοιπους του επιτελείου του Ν. Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.