Δεσμεύσεις για συνολικά 7 δισ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και Συρίας

Στα συνολικά επτά δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι δεσμεύσεις για στήριξη στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Σουηδός Πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μετά το τέλος της Διάσκεψης Δωρητών την οποία συνδιοργάνωσαν στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δεσμεύσεις προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη μέλη, τρίτες χώρες, και διεθνείς και διακυβερνητικούς οργανισμούς.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως σύμφωνα με ειδικούς, οι σεισμοί του Φεβρουαρίου ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε την περιοχή τον τελευταίο αιώνα, και πως σε τέτοιες περιπτώσεις η αλληλεγγύη είναι η μόνη απάντηση. Όπως είπε αναφερόμενη στις δεσμεύσεις που έγιναν, οι προσδοκίες για τη βοήθεια στο λαό των δύο χωρών ξεπεράστηκαν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε επίσης πως στις 14 με 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η έβδομη διάσκεψη δωρητών για στήριξη του λαού της Συρίας.

Συμπρόεδροι της διάσκεψης ήταν ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βαρέλι και ο Σουηδός Υπουργός Συνεργασίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη, Γιόχαν Φόρσελ.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε μέσω τηλεδιάσκεψης προσωπικές ευχαριστίες αλλά και από τον λαό της χώρας για τη διοργάνωση της. Όπως είπε, οι επιζώντες και οι διασώστες έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακοκαιρία στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως οι κρατικές αρχές ολοκληρώνουν αυτή την περίοδο την καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημείωσε, οι ζημιές αναμένεται να φτάσουν τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια. Καμία χώρα, ανεξάρτητα από την οικονομική της κατάσταση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ζημιές αυτής της κλίμακας μόνη της, πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη που έχει ήδη δοθεί από πολλές χώρες.

«Οι συνεισφορές σας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης θα μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας να επουλώσουμε τις πληγές και να πετύχουμε πλήρης ανάκαμψη από τον σεισμό» όπως είπε. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η οικοδόμηση ασφαλών κτηρίων για κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες σε όλη την περιοχή.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα στηρίξει τον λαό της Συρίας με 1 δισεκατομμύριο ευρώ για έργα ανοικοδόμησης, και θα διαθέσει ακόμα 108 εκατομμύρια για ανθρωπιστική βοήθεια και έγκαιρη αποκατάσταση στη Συρία.

«Πρόκειται για μια ιστορία καταστροφικής απώλειας, και μια ιστορία ηρωικής αλληλεγγύης μεταξύ του λαού της Τουρκίας, του λαού της Συρίας και των φίλων σας σε όλο τον κόσμο» τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις ιστορίες διάσωσης θυμάτων του σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία αμέσως μετά τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή στα σύνορα των δύο χωρών.

«Όταν χτύπησαν οι σεισμοί, ο κόσμος κινητοποιήθηκε για να στηρίξει το λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τους επιζώντας να ξαναχτίσουν τις ζωές τους» τόνισε.

Από την πλευρά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε πως η διάσκεψη δωρητών έχει στόχο «να διευκολύνει τον αγώνα να ξαναχτιστούν οι καθημερινές ζωές και κοινότητες» στην περιοχή, και να διασφαλίσει πως οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα είναι «ισχυρές, αποτελεσματικές και συντονισμένες».

Όπως υπέδειξε, θέλοντας να τονίσει το εύρος της καταστροφής, η πληγείσα περιοχή έχει το μέγεθος των Κάτω Χωρών και του Βελγίου μαζί. Η Σουηδία, πρόσθεσε, δεσμεύτηκε να βοηθήσει με 500 εκατομμύρια κορώνες, δηλαδή 45 εκατομμύρια ευρώ.

Την προσφορά της Ελλάδας στη διάσκεψη δωρητών παρουσίασε εκ μέρους της χώρας ο Χρίστος Στυλιανίδης με την ιδιότητα του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Επιπρόσθετα ως προς τη στήριξη την οποία ήδη προσέφερε η Ελλάδα αμέσως μετά τον σεισμό, η χώρα δεσμεύεται να παρέχει ακόμα 5 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία και στην Συρία.

Δεσμεύσεις για στήριξη των πληγέντων σε Τουρκία και Συρία ανακοίνωσαν σειρά κρατών μελών της ΕΕ, χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες χώρες από όλο τον κόσμο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy