Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο ΓΝ Αμμοχώστου-Ανάγκη για δεύτερο γιατρό και περισσότερους νοσηλευτές στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Δεύτερο γιατρό και περισσότερους νοσηλευτές on call σε περίπτωση που υπάρχει έκτακτη ανάγκη, προκειμένου να έχουν σωστή περίθαλψη, ζητούν οι νεφροπαθείς, ασθενείς της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, οι οποίοι το πρωί πραγματοποίησαν έξω από το Νοσοκομείο εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των ασθενών Γιώργος Κέζος είπε πως «ένας από τους λόγους της διαμαρτυρίας είναι ότι δεν υπάρχει δεύτερος γιατρός on call, αφού ο προηγούμενος αφυπηρέτησε με αποτέλεσμα η Μονάδα Αιμοκάθαρσης να υπολειτουργεί. Ακόμα ζητούμε να υπάρχουν και άλλοι νοσηλευτές on call ούτως ώστε να εξυπηρετούν ασθενείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”.

Πρόσθεσε ότι “πριν από 18 μήνες μας υποσχέθηκαν ότι η Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα επεκταθεί, αφού υπάρχει ο χώρος. Τον συγκεκριμένο χώρο επισκέφθηκαν και ενέκριναν όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς μεταξύ των οποίων η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δημοσίων Έργων”.

Οι αρμόδιοι, συνέχισε “μας ανέφεραν  ότι τα χρήματα  για την επέκταση υπάρχουν και πως τα έργα θα άρχιζαν την 1η Ιανουαρίου 2021, ωστόσο μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έγινε απολύτως τίποτε. Αντιθέτως σταμάτησαν τα σχέδια για επέκταση της Μονάδας και προσπαθούν να επεκτείνουν στις άλλες επαρχίες τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης».

Σύμφωνα με τον κ. Κέζο «δεν είμαστε εναντίον καμιάς επαρχίας, αλλά ζητούμε ό,τι απολαμβάνουν οι ασθενείς των άλλων επαρχιών, να υπάρχει και για τους αιμοκαθαρόμενους της υποδεέστερης Αμμοχώστου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως νοιώθουν ασθενείς δεύτερης κατηγορίας, αφού εδώ και έξι χρόνια αγωνίζονται για να έχουν ό,τι έχουν οι συνάνθρωποί τους σε άλλες επαρχίες, ωστόσο μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έγινε οτιδήποτε.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι ασθενείς ανησυχούν για τη ζωή τους ο κ. Κέζος απάντησε πως το 2020 εξετάστηκαν 2.300 νεφροπαθείς, υπάρχουν 45 αιμοκαθαρόμενοι και άλλα 15 άτομα τα οποία περιμένουν να πεθάνει κάποιος για να μπουν στην αιμοκάθαρση, αφού η Μονάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε φήμες που ακούγονται ότι μετά την αφυπηρέτηση του δεύτερου γιατρού, ορισμένοι σκέφτονται να κλείσουν τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. «Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κλείσει η συγκεκριμένη Μονάδα» είπε.

Σημείωσε επίσης πως στην επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν 15 άτομα που είναι ανάπηροι, τυφλοί και για να μεταβούν στο Νοσοκομείο για να κάνουν αιμοκάθαρση πρέπει να συνοδεύονται από 2-3 δικά τους άτομα. «Διερωτώμαι πως αυτά τα άτομα μπορούν να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της Λάρνακας, όταν άλλοι αιμοκαθαρόμενοι πήγαν εκεί, τους πέταξαν κυριολεκτικά στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και ανέμεναν 3 – 4 ώρες για να τους δει γιατρός».

Εμείς, συνέχισε ο κ. Κέζος «ως αιμοκαθαρόμενοι αρνούμαστε να πηγαίνουμε στη Λάρνακα, αρνούμαστε να υπάρχουν γιατροί on call από τη Λάρνακα, γιατί αυτό το ζήτημα το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρνακας δεν μπορεί να καλύπτει τους αιμοκαθαρόμενους της επαρχίας Αμμοχώστου γιατί οι γιατροί εκεί δεν δέχονται να μεταβαίνουμε εκεί».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των νεφροπαθών παρέστησαν βουλευτές αλλά και υποψήφιοι βουλευτές Αμμοχώστου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.