Διά νόμου πάγωμα των εξώσεων για ενοικιαστές μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Τα κόμματα ζητούν επιτακτικά σχέδιο στήριξης για τους μικρομεσαίους

 

Τη διά νόμου αναστολή των εξώσεων για ενοικιαστές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Βουλής μετά από πρόταση του Γιώργου Λουκαΐδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και του Γιώργου Περδίκη των Οικολόγων.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπέδειξαν ότι η αναστολή των εξώσεων είναι επιβεβλημένη, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στέγης για οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Ζήτησαν επίσης επιτακτικά από την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα σχέδιο για επίλυση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού θα συνεχιστούν και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020. Μάλιστα το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Λουκαΐδη ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εγγράψει ξανά το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με στόχο την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για σχέδιο το οποίο επιμερίζει το κόστος στα εμπλεκόμενα μέρη (ενοικιαστή, ιδιοκτήτη και κράτος). Ωστόσο δεν μπορεί να προωθηθεί χωρίς τη συναίνεση της Κυβέρνησης, αφού προνοείται αύξηση των δημόσιων δαπανών και ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι η πρόταση θα κριθεί αντισυνταγματική.

Ο Γ. Λουκαΐδης υπέδειξε ότι είναι παράλογο να επιδοτούνται δάνεια εκατομμυρίων μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά την ίδια ώρα να μη λαμβάνονται μέτρα στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν κλειστές με κυβερνητικά διατάγματα ή έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, όπως στον τομέα του τουρισμού. Προειδοποίησε επίσης ότι οικογένειες με παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, αφού τους απειλούν με έξωση από την κατοικία στην οποία διαμένουν με ενοίκιο.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «υπάρχουν δύο όψεις», προσθέτοντας ότι είναι η τελευταία φορά που ο ΔΗΣΥ ψηφίζει πρόταση για αναστολή των εξώσεων. Απείλησε μάλιστα ότι ενδέχεται να έρθει ξανά η Τρόικα και το μνημόνιο, λέγοντας ότι εάν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές «θα μας πάρουν το τσεκ-μπουκ».

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που εγκρίνεται πρόταση για αναστολή των διαδικασιών έξωσης για ενοικιαστές. Την πρώτη φορά προωθήθηκε νομοσχέδιο, πάλι μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, για αναστολή των εξώσεων μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Στη συνέχεια η περίοδος της αναστολής επεκτάθηκε μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020, ενώ με τη νέα νομοθεσία επεκτάθηκε περαιτέρω μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου, η πιο πάνω ρύθμιση «κρίθηκε αναγκαία για σκοπούς διασφάλισης του δικαιώματος για στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση των ενοικιαστών, οι οποίοι κατέστησαν οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτοι λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19».

Επισημαίνεται ότι η νέα νομοθεσία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020, ώστε να καλυφθεί το διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την προηγούμενη αναστολή.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.