Άγνωστες πτυχές στη συμφωνία του 1971 για την εκκλησιαστική περιουσία

Μεταβίβαση της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας στο κράτος έκτασης 15.000 στρεμμάτων, αλλά και αξιοποίηση της πιο πάνω περιουσίας «διά την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών», προνοεί η συμφωνία μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας του 1971, σε αντάλλαγμα για την κρατική επιδότηση των κληρικών της υπαίθρου. Η συμφωνία, η οποία εδώ και 48 ολόκληρα υλοποιείται μόνο ως προς το σκέλος της επιδότησης των κληρικών, αφού δεν έγινε ποτέ η μεταβίβαση της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας προς το κράτος, κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή μετά από απαίτηση της Επιτροπής Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, στην πραγματικότητα δεν υπογράφτηκε ποτέ καμία συμφωνία μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας.

Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι το 1971 ο Μακάριος, υπό την ιδιότητά του ως Αρχιεπίσκοπος, κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο (στο οποίο προέδρευε ο ίδιος) για την επιδότηση από το κράτος της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου, με αντάλλαγμα η Εκκλησία να μεταβιβάσει στο κράτος 15.000 στρέμματα αγροτικής γης. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 Φεβρουαρίου 1971 με την εξής προσθήκη: Ότι το κράτος θα προχωρούσε στη σύσταση Επιτροπής για να «μελετήσει τρόπους αξιοποίησης της ως άνω κτημοσύνης, προς το σκοπό διάθεσης των εξ αυτής προσόδων διά κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών». Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ, αφού η περιουσία της Εκκλησίας δεν μεταβιβάστηκε στο κράτος.

Μεταβιβάζονται στο κράτος 4.050 στρέμματα αξίας 81,3 εκατ. ευρώ

Η νέα συμφωνία στην οποία κατέληξαν πρόσφατα η κυβέρνηση και η Εκκλησία προνοεί τη μεταβίβαση στο κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας η οποία βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές (περίπου 4.050 στρέμματα αξίας 81,3 εκατ. ευρώ) και τη διατήρηση της εκκρεμότητας για την περιουσία η οποία βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές περιοχές (περίπου 10.950 στρέμματα αξίας 125,2 εκατ. ευρώ) για πολιτικούς λόγους.

Θα εφαρμοστεί η πρόνοια του 1971;

Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε κατά πόσο θα ισχύσει η πρόνοια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του 1971, για αξιοποίηση της πιο πάνω περιουσίας για σκοπούς κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών.

Χωράφια σε 23 κοινότητες σε Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστο

Σύμφωνα με τον κατάλογο, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή, η αγροτική περιουσία της Εκκλησίας η οποία θα μεταβιβαστεί στο κράτος περιλαμβάνει συνολικά 269 χωράφια σε 23 κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Η λίστα για την επαρχία Λευκωσίας περιλαμβάνει 77 χωράφια σε 12 κοινότητες (Αναλυόντα 6 χωράφια, Άγιο Ιωάννη Μαλούντας 3, Καμπιά 3, Καπέδες 5, Καταλιόντα 5, Λυθροδόντα 2, Μαθιάτη 1, Μαλούντα 2, Πέρα 10, Πολιτικό 29, Σια 1 και Τσέρι 10). Επίσης η λίστα για την επαρχία Λάρνακας περιλαμβάνει 164 χωράφια σε 7 κοινότητες (Αραδίππου 1, Κόσιη 1, Μοσφιλωτή 11, Ορμήδεια 10, Τρούλλους 19, Αβδελερό 122). Ακόμη, η λίστα για την Αμμόχωστο περιλαμβάνει 28 χωράφια σε 4 κοινότητες (Παραλίμνι 12, Σωτήρα 11, Αυγόρου 1 και Λιοπέτρι 4).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου