Διαχείριση πανδημίας στον… αυτόματο

Του Ειρηναίου Πίττα

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο πως το Υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει πρόταση και ετοιμάζει την κατάθεσή της στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε η χορήγηση της τρίτης δόσης να επεκταθεί σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορονοϊό σε τοποθετήσεις τους στα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν πως τέτοια πρόταση δεν ήρθε ποτέ ενώπιόν τους. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως η πρόταση ήρθε από την προσφάτως συσταθείσα Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τους Εμβολιασμούς, της οποίας προεδρεύει, εκ της θέσεώς της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση που προτάθηκε πλειοψηφικά και όχι παμψηφεί.

Με αφορμή τα πιο πάνω, βγήκαν στην επιφάνεια διάφορα δεδομένα που μόνο ανησυχία προκαλούν. Όπως δηλώνουν μέλη της ΣΕΕ, οι οποίοι τράβηξαν το βάρος των αποφάσεων για την πανδημία τους τελευταίους είκοσι μήνες, μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα έχουν παραγκωνιστεί.

Λαμβάνονται αποφάσεις για την πανδημία χωρίς να ερωτηθούν. Δεν τους δίνονται συχνά δεδομένα και στοιχεία. Η Επιτροπή δεν συνεδριάζει ούτε καν με τηλεδιασκέψεις, ενώ ζητείται η άποψή τους μέσω… email. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η κατάσταση φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει έντονα ορισμένα από τα μέλη της ΣΕΕ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό το Υπουργείο διαρρέει πληροφορίες για τρίτη δόση σε όλους τους ενήλικες. Μια πρόταση εντελώς ανεξήγητη.

Την ώρα που 1/3 του πληθυσμού κυκλοφορεί ανεμβολίαστο και την ώρα που όσοι δικαιούνται και προτρέπονται για τρίτη δόση φαίνεται να υποτιμούν τον κίνδυνο, αντί να επικεντρωθούν οι προσπάθειες σε αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας διαρρέει προθέσεις για μια απόφαση που θεωρητικά δεν είναι εφαρμόσιμη, μιας και απειροελάχιστοι είναι οι κάτω των 50 ετών των οποίων έχουν παρέλθει 6 μήνες από τη δεύτερή τους δόση. Με αυτόν του το χειρισμό το Υπουργείο πέτυχε να ενισχύσει την αναστάτωση, τη δυσαρέσκεια και να δημιουργήσει αχρείαστη «κόντρα».

Δημιουργεί λοιπόν μια τεταμένη ατμόσφαιρα, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, ενώ επιστήμονες και δεδομένα από άλλες χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ερχόμενο χειμώνα. Με αυτά τα δεδομένα θα περίμενε κανείς ότι η ενότητα και η συνεργασία των ειδικών και των αρμοδίων θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ.

Σε μια εποχή που οι ίδιοι οι επιστήμονες της Ιατρικής παραδέχονται πως η επιστήμη έπαψε να έχει την πατερναλιστική μορφή των προηγούμενων δεκαετιών, στην εποχή της εξειδίκευσης που απαιτείται συνεργασία και συντονισμός μεταξύ ειδικοτήτων για αντιμετώπιση ενός περιστατικού, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου θεωρεί ότι στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε δεν χρειάζεται αυτή η αντιμετώπιση και την αφήνει στον αυτόματο πιλότο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy