Η διαχείριση της πανδημίας και ο αθλητισμός στην Κύπρο

Του
Λευτέρη Πολυδώρου*

 

Η πανδημία έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη και όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η διαχείρισή της από τις κυβερνήσεις είναι κάτι για το οποίο θα γίνεται λόγος για πολύ καιρό.

Η κυβέρνηση της Κύπρου, τη στιγμή που οι άλλες χώρες έκλειναν αεροδρόμια και επέβαλλαν περιορισμούς στη διακίνηση από χώρες με αυξημένο ποσοστό νοσηρότητας, έκλεινε τα οδοφράγματα και εμπόδιζε τη διακίνηση από και προς την κατεχόμενη Κύπρο (που δεν είχε ακόμα κρούσματα). Στη συνέχεια, με τεχνάσματα απαγόρευσε την είσοδο στους πολίτες της χώρας μας, τη στιγμή που άλλες χώρες προσπαθούσαν να επαναπατρίσουν με ασφάλεια τους δικούς τους πολίτες, αφήνοντας πολλούς συμπατριώτες μας εκτεθειμένους για βδομάδες και μήνες στο εξωτερικό. Αυτούς που κατάφεραν να επιστρέψουν, τους έστειλαν «κατασκήνωση» στις Πλάτρες.

Στο γενικό lockdown που ακολούθησε, με την κατανόηση που έδειξαν όλοι, γίναμε μάρτυρες σε αλλοπρόσαλλα μέτρα που οδήγησαν σε δυσπιστία το πλατύ κοινό, δυσκολία να τα κατανοήσει και κατά συνέπεια να τα εφαρμόσει.

Στον αθλητισμό αποκλείστηκαν από τη διαδικασία και τη διαβούλευση οι ειδικοί για τον αθλητισμό (ομοσπονδίες-σωματεία). Παρουσιάστηκαν πρωτόκολλα χωρίς τη συμβολή και τη γνώση του τρόπου διεξαγωγής των προπονήσεων και αγώνων στο κάθε άθλημα. Παρόλο που πολλές ομοσπονδίες (η πλειοψηφία) είχαν πρωτόκολλα από τις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες, τα οποία έγιναν από ειδικούς και εγκρίθηκαν από τον ΠΟΥ, αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη αφήνοντας τον αθλητισμό εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αθλητισμός σε όλες του τις μορφές ενισχύει και προστατεύει την υγεία των πολιτών, σωματική και ψυχική. Θα έπρεπε να είναι εργαλείο για να ξεπεραστεί η κρίση και όχι να θεωρείται μέρος του προβλήματος. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης του πληθυσμού στην εφαρμογή μέτρων και πρωτοκόλλων προστασίας και πρόληψης με βιωματικό τρόπο.

Είναι κατανοητό ότι κάποια μέτρα προστασίας που επιβάλλει η εξέλιξη της πανδημίας σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα και μέχρι να ξεπεραστεί με ασφάλεια το πρόβλημα.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι αποφάσεις και τα μέτρα που παίρνονται είναι πολιτικά και όχι πάντοτε σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Όποια προβλήματα μπορεί να υπάρξουν έχουν λύση με διαβούλευση και τη συμβολή όλων.

Η κυβέρνησή μας θα πρέπει να ξεκινήσει να ψάχνει τρόπους να επανεκκινήσει τον αθλητισμό και όχι δικαιολογίες για να μην το κάνει.

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά, Νέες Δυνάμεις Λευκωσίας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.