Διαδικασία επί παραβάσει κατά Κύπρου και Μάλτας για τα διαβατήρια θα ξεκινήσει αύριο η Κομισιόν

To Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε για τα προγράμματα απόδοσης υπηκοότητας της Κύπρου και της Μάλτας ενόψει εκκίνησης διαδικασιών επί παραβάσει που θα επισημοποιηθούν αύριο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σεφτσοβιτς.

Μάρος Σέφτσοβιτς: Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τα διαβατήρια επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τα προγράμματα απόδοσης υπηκοοτήτων επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της Κομισιόν οι οποίες είχαν κοινοποιηθεί σε Μάλτα και Κύπρο, δήλωσε ο Αντιπρόδρος της Κομισιόν Σέφτσοβιτς.

Συγκεκριμένα, κληθείς να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ανακοίνωση περί οριστικοποίησης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Κύπρου και Μάλτας αύριο, ο Αντιπρόδρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι “θα ολοκληρώσουμε αύριο το πρωί την έναρξη της διαδικασίας για τα συστήματα επενδυτών. Αυτό θα ήταν το κατάλληλο μέρος για να σας παρέχουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Σήμερα το συζητήσαμε και ειδικότερα σε σχέση με τη συμμόρφωση του εν λόγω συστήματος με το δίκαιο της ΕΕ ενόψει πιθανών διαδικασιών επί παραβάσει. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η Κομισιόν έχει συχνά εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα συστήματα αυτά. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες”.

Σημείωσε τέλος ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κύπρο και τη Μάλτα για το θέμα, παραπέμποντας στις αυριανές ανακοινώσεις για λεπτομέρειες.

Όπως μετέδωσε το μεσημέρι ο ανταποκριτής του Άστρα στις Βρυξέλες Βαγγέλης Αρεταίος, το Κολλέγιο Επιτρόπων της Ε.Ε. επίσπευσε και συζήτησε σήμερα τη διαδικασία παραχώρησης διαβατηρίων από χώρες της ένωσης και ιδιαίτερα από την Κύπρο. Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη βδομάδα, ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Κομισιόν θα προβεί σε μία ενδελεχή εξέταση κατά πόσον η Κύπρος έχει παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και θα κληθεί να δώσει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις κι αν αυτές δεν κριθούν ως επαρκείς, θα σταλεί δεύτερη επιστολή προς την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που κι αυτή δεν αποδώσει, τότε η Κύπρος θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.