Διαδικασίες εξπρές για να «κλειδώσει» η ιδιωτικοποίηση του σιλό πριν τις εκλογές

  • Πρόσληψη συμβούλου για ολοκλήρωση της διαδικασίας
  • Η κυβέρνηση τρέχει διαδικασίες εξπρές για να «κλειδώσει» την ιδιωτικοποίηση του κρατικού σιλό στη Λεμεσό, πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, στην τελευταία έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής η κυβέρνηση κατέθεσε με τη μορφή του κατεπείγοντος αίτημα για αποδέσμευση ακόμη 60 χιλ. ευρώ, με σκοπό την πρόσληψη «εξωτερικού συμβούλου για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δηλαδή επικαιροποίησης και οριστικοποίησης των όρων και προκήρυξης διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του σιλό Λεμεσού», όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα του Υπουργείου Γεωργίας. Σημειώνεται μάλιστα ότι το αίτημα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παρά την έντονη διαφωνία του ΑΚΕΛ, το οποίο τάχθηκε εναντίον, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ευρύτερη οικονομία και ιδιαίτερα για τη γεωργοκτηνοτροφία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε πολλές φορές να ιδιωτικοποιήσει το σιλό στη Λεμεσό, ώστε να ικανοποιήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία πρόσκεινται στον ΔΗΣΥ. Επισημαίνεται επίσης ότι οι προσπάθειές της εντάθηκαν μετά το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών το 2021. Ο βασικός λόγος για τον οποίο διατηρήθηκαν οι υποδομές αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην κυριότητα του κράτους είναι η αντίσταση την οποία προέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια το ΑΚΕΛ και οι αγροτικές οργανώσεις. Παρά ταύτα, οι διαδικασίες τις οποίες έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση λίγο πριν αποχωρήσει από την εξουσία, ενδέχεται να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμα δεδομένα. Και αυτό γιατί αν «κλειδώσει» η ανάθεση της χρήσης του σιλό Λεμεσού θα «κλειδώσουν» μαζί και δικαιώματα για τον ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος πλέον θα έχει οικονομικές απαιτήσεις σε περίπτωση ανάκλησης της διαδικασίας.


Σημειώνεται ότι το σιλό στη Λεμεσό είναι υπερσύγχρονο και η κατασκευή του κόστισε εκατομμύρια ευρώ. Παρά ταύτα, τα τελευταία χρόνια παραμένει σε αχρηστία, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση φρόντισε και έδωσε το χώρο στον οποίο βρίσκεται το σιλό στους ιδιώτες επενδυτές του λιμανιού. Έτσι το κράτος πληρώνει πλέον ενοίκιο 300 χιλ. ευρώ το χρόνο περίπου, αφού από ιδιοκτήτης έγινε ενοικιαστής. Επίσης, το κράτος πληρώνει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο περίπου σε ιδιώτες για τη φύλαξη των στρατηγικών αποθεμάτων που είναι υποχρεωμένη να διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να μην επηρεαστεί το πλάνο ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την κρίση η οποία δημιουργήθηκε στον τομέα των σιτηρών, το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για αξιοποίηση του κρατικού σιλό, ώστε να διασφαλιστούν οι ανάγκες της γεωργοκτηνοτροφίας και να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Παρά ταύτα, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές των σιτηρών, καθώς και ο πληθωρισμός. Μάλιστα, η χώρα κινδύνευσε να μείνει χωρίς σιτηρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.