Διαδικτυακά τα μαθήματα σε πανεπιστήμιο του Ιράν λόγω των επεισοδίων για το θάνατο της Αμινί

Φωτογραφία αρχείου
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Ανεστάλησαν σήμερα τα δια ζώσης μαθήματα και θα γίνονται διαδικτυακά σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πανεπιστήμια της Τεχεράνης μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε φοιτητές και σε δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 200 φοιτητές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο και φώναζαν συνθήματα κατά του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν, μετέδωσε το Mehr. “Γυναίκες, ζωή, ελευθερία” και “οι φοιτητές προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση”, φώναζε σύμφωνα με το πρακτορείο το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι αρχές ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και σφαιριδίων με χρώμα εναντίον των φοιτητών, σύμφωνα με το Mehr, το οποίο προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έφεραν όπλα που βάλλουν μη θανατηφόρα μεταλλικά σκάγια έξω από την βόρεια πύλη του πανεπιστημίου. Οι διαδηλώσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και πάνω από χίλιοι είναι οι συλληφθέντες στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Επίσης κατά τις ταραχές έχουν σκοτωθεί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι αρχές εξακολουθούν να αρνούνται την πρόσβαση του πατέρα της Μαχσά Αμινί στα αρχεία για τον θάνατό της.

Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση στο Ιράν μετά την σύλληψή της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν του έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα επίσημα αρχεία για τον θάνατο της κόρης του.

“Κανένας δεν μου δίνει μια απάντηση για τον θάνατο της κόρης μου”, σημείωσε ο Αμζάντ Αμινί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκαν χθες, Κυριακή, τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί του υποσχέθηκε ότι ο θάνατος της κόρης του θα ερευνηθεί, “αλλά μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει”, είπε επίσης ο πατέρας της Αμινί, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Eghtesad-News.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.