Υπό αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η αστυνομία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο σήμερα η διαδήλωση διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 4000 πόλεις σε τουλάχιστον 130 χώρες.

Η κινητοποίηση υπό τον γενικό τίτλο «Παρασκευές για το Μέλλον» αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεων μαθητών σε όλο τον κόσμο κάθε Παρασκευή, που υποκινήθηκαν από τη 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία.

Στη βρετανική πρωτεύουσα δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές αναμένεται να πλημμυρίσουν τους δρόμους του Γουέστμινστερ.

Ωστόσο, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει προειδοποιήσει ότι η σημερινή διαδήλωση τελεί υπό τον περιορισμό του Άρθρου 14 του νόμου περί Δημόσιας Τάξης, που επιτρέπει στην αστυνομία να ορίζει συγκεκριμένο χώρο και χρόνο για την πραγματοποίηση μιας διαδήλωσης.

Οι διαδηλωτές καλούνται να περιοριστούν στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο και θα πρέπει να έχουν φύγει από την περιοχή έως τις 3.30 το απόγευμα τοπική ώρα, δηλαδή τεσσερισήμισι ώρες μετά από την προγραμματισμένη έναρξη της διαδήλωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όποιος αγνοήσει τους περιορισμούς θα διακινδυνεύει τη σύλληψή του.

Το Λονδίνο έχει ζήσει τους περασμένους μήνες κινητοποιήσεις από μέλη της οργάνωσης περιβαλλοντικών ακτιβιστών Extinction Rebellion, τα οποία είχαν καταλάβει δρόμους, τρένα, και γέφυρες, προκαλώντας ταλαιπωρία και σε ορισμένες περιπτώσεις κατηγορούμενα για παραβίαση του νόμου.

«Ο σωρευτικός αντίκτυπος αυτών των διαδηλώσεων έχει υπάρξει πολύ σημαντικός», ανέφερε εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι σημερινές κινητοποιήσεις «ίσως καταλήξουν σε σοβαρές διαταράξεις για τις κοινότητες του Λονδίνου».

Η Διεθνής Αμνηστία στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε τους αστυνομικούς περιορισμούς «βαρείς», προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να ακουστεί η φωνή των νέων ανθρώπων.