Διαφαίνεται αποτέλεσμα σχετικά με την παραίτηση εμπλεκομένων από τα πνευματικά δικαιώματα για το εμβόλιο του COVID

Τα τέσσερα βασικά μέρη στις διαπραγματεύσεις για την απαλλαγή από τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια για τον COVID-19 έχουν ετοιμάσει ένα «έγγραφο αποτελέσματος» για έγκριση από την ολομέλεια, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου την Τρίτη, με τον επικεφαλής του να ελπίζει σε μια τελική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Ngozi Okonjo-Iweala, η οποία έχει καταστήσει την ισότητα στον τομέα των εμβολίων την πρώτη της προτεραιότητα από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2021, εργάζεται εδώ και μήνες για να μεσολαβήσει σε έναν συμβιβασμό μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, για να σπάσει το 18μηνο αδιέξοδο.

“Αυτό στο οποίο στόχευαν οι συζητήσεις ήταν να καταλήξουν σε κάτι εφαρμόσιμο”, είπε η Okonjo-Iweala στο Reuters, λέγοντας ότι ελπίζει ότι τα 164 μέλη του ΠΟΕ θα οριστικοποιήσουν και θα εγκρίνουν την πρόταση σε μια μεγάλη διάσκεψη τον Ιούνιο. “Αυτό θα προωθήσει τη συζήτηση και τον διάλογο. Για την επόμενη πανδημία ή μια έξαρση αυτής της πανδημίας, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό”, είπε.

Το έγγραφο έδειξε ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν ανεπίλυτοι τομείς στο προσχέδιο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της εφαρμογής της απαλλαγής που μπορεί να είναι τρία ή πέντε χρόνια.

Ο Okonjo-Iweala είπε ότι οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις είχαν επικεντρωθεί στη λήψη ευρύτερης υποστήριξης για την πρόταση, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Είπε ότι το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι ήταν «ευνοϊκά προσκείμενο» να θεωρηθεί ως ανεπτυγμένη χώρα σε αυτή τη συμφωνία και επομένως να υπόκειται σε αυστηρότερους κανόνες. Η κινεζική αποστολή στον ΠΟΕ στη Γενεύη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Και τα 164 μέλη του ΠΟΕ πρέπει να αποδεχθούν τη συμφωνία με συναίνεση για να περάσει και το θέμα θα τεθεί σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν κρίσιμο τα τέσσερα βασικά μέρη να εκφράσουν δημόσια ισχυρή υποστήριξη για να πείσουν τους άλλους. «Εάν όχι, οι αμφιβολίες θα παραμείνουν και τα άλλα μέλη θα παραμείνουν διστακτικά», είπε.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία — οι οποίες αντιτάχθηκαν σε μια ευρεία παραίτηση με το σκεπτικό ότι καταπνίγει τη φαρμακευτική έρευνα — διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη διαφάνειας στις τετραμερείς συνομιλίες.

Η Pfizer βέβαιη για τη ζήτηση του αντιικού της φαρμάκου

Στο μεταξύ, τα στελέχη της Pfizer δήλωσαν την Τρίτη ότι είναι βέβαιοι για την ισχυρή ζήτηση για την αντιική θεραπεία της εταιρείας Covid-19 εν μέσω χαλάρωσης των κανόνων για την πανδημία, καθώς η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε έναν ακόμη γύρο ισχυρών κερδών.

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας, ανακοινώνοντας αυξημένα κέρδη του πρώτου τριμήνου με βάση το μεγάλο άλμα των εσόδων από το εμβόλιο του Covid-19, είπε ότι η θεραπεία του Paxlovid για τον ιό θα ήταν πολύτιμο μέσο για τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη σοβαρότητα των εστιών καθώς διευκολύνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανέφερε κέρδη 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρώτου τριμήνου, αυξημένα κατά 61%, με βάση την αύξηση των εσόδων κατά 77% στα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.