«Διαφάνεια και χρηστή διοίκηση»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απέδειξε για άλλη μια φορά τη βούλησή του για διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, και πάταξη της διαφθοράς. Χθες έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας την άμεση και χωρίς λογοκρισία δημοσιοποίηση των πορισμάτων, τα οποία είτε έμειναν κρυμμένα στα συρτάρια είτε μαυρίστηκαν, όπως για τον Συνεργατισμό, τα «χρυσά» διαβατήρια, το κατασκοπευτικό βαν και τις Κεντρικές Φυλακές. Προανήγγειλε επίσης ότι έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο, το οποίο καθορίζει ρητά την υποχρέωση δημοσιοποίησης πορισμάτων στα οποία εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα.

Στην επιστολή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν μασά τα λόγια του. Αναφέρεται σε «επιλεκτική επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα οι εμπλεκόμενοι είναι δημόσια πρόσωπα ή αξιωματούχοι της Πολιτείας». Υποδεικνύει επίσης ότι: «Εφόσον δεν προχωρούν ποινικές διώξεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Συνεργατισμού, σε βάρος κρατικών αξιωματούχων, διερωτώμαι κατά πόσο (η μη δημοσιοποίηση μέρους ή και του συνόλου ενός πορίσματος) υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», αφού αποστερεί από τους πολίτες «το δικαίωμα στην πληροφόρηση για πράξεις ή παραλείψεις δημοσίων προσώπων ή και πολιτικών προσώπων και προκαλεί βλάβη στον τόπο μας». Ακόμη, παραθέτει τις συστάσεις της GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες «υπογραμμίζουν ότι η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να τεκμηριώνεται, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις στις οποίες η άσκηση ευρείας διακριτικής εξουσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νομιμότητα και το κράτος δικαίου».

Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ και της τριανδρίας Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, η αξιοπιστία της χώρας έπιασε πάτο. Για πρώτη φορά στην ιστορία η Κύπρος έγινε ρεντίκολο από την Κομισιόν και πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Για πρώτη φορά γυρίστηκαν ταινίες οι οποίες προβλήθηκαν σε διεθνές φεστιβάλ και στο Netflix με θέμα τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην Κύπρο. Τόσο μεγάλη φήμη απέκτησαν τα κατορθώματα της τριανδρίας. Η οποία συνεχίζεται, αφού πρόσφατα ξεκίνησε νέος κύκλος με ακόμη χειρότερα ρεζιλίκια. Η βοηθός Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Λίζα Μονακό, καθώς και αμερικανικά ΜΜΕ, παρομοίασαν την Κύπρο με «πλυντήριο» Ρώσων ολιγαρχών που βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων, και άστραψαν νέα χαστούκια για τα «χρυσά» διαβατήρια. Και το πιο τραγελαφικό είναι ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε τα νέα ρεζιλίκια με τον ίδιο τρόπο όπως τα προηγούμενα. Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αρνήθηκε να δώσει στοιχεία και ισχυρίστηκε ότι «η Κύπρος έχει στιγματιστεί άδικα», θυμίζοντας τη συνταγή την οποία εφάρμοσε ο Νίκος Αναστασιάδης τον Ιανουάριο του 2019, όταν η χώρα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο λόγω της έκθεσης της Κομισιόν για τα «χρυσά» διαβατήρια, αλλά ο ΠτΔ δήλωνε ότι «η Κύπρος στοχοποιείται».

Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε διαφάνεια και χρηστή διοίκηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, είτε συνέχιση της διαφθοράς και του ρεζιλέματος της χώρας με τους επίδοξους συνεχιστές του Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. Εμείς συνειδητά και χωρίς κανένα ενδοιασμό επιλέγουμε Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.