Διαφωνία μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και συντεχνιών προέκυψε σε σχέση με την πρόθεση απάλειψης πρόνοιας από το Σχέδιο Υπηρεσίας για υποχρεωτική απόκτηση διπλώματος πιλότου ιδιωτικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Σωτήρη Σαμψών, ο οποίος δήλωσε ότι δόθηκε μία εβδομάδα για γραπτή τεκμηρίωση της πρότασή του.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από την απάλειψη της πρόνοιας το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου μισό εκ. ευρώ.

«Υπάρχει μια διάσταση απόψεων κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Υπηρεσίας συγκεκριμένο προσόν που έχει να κάνει με δίπλωμα πιλότου ιδιωτικών αεροσκαφών, κριτήριο που ίσχυε μέχρι σήμερα», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα.

Το κράτος, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, «θεωρεί ότι από τη στιγμή που σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει η αναγκαιότητα ή η απαίτηση του συγκεκριμένου προσόντος και λαμβάνοντας υπόψη του χρόνου που χρειάζεται για να αποκτηθεί αυτό το ποσό, αλλά βασικότερα το γεγονός ότι η απάλειψή του από το σχέδιο υπηρεσίας δεν θα δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας πτήσεων, θεωρεί ότι μπορεί να απαλειφθεί και σημαντικό κόστος θα εξοικονομηθεί».

Πρόσθεσε ότι «οι συντεχνίες αντιδρούν με δικά τους επιχειρήματα, τα οποία έχουν θέσει ενώπιον της Επιτροπής και για τα οποία δεν θα ήταν φρόνιμο τώρα να επεκταθούμε επί τούτων».

Ο κ. Σαμψών είπε επίσης ότι έχει ζητηθεί από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας να καταθέσει υπόμνημα μέχρι την επόμενη Τετάρτη, το αργότερο, στο οποίο να αναφέρει πού βασίζει αυτή του την εισήγηση, τεκμηριωμένα πλέον, και ανάλογα θα προχωρήσουμε και θα αποφασίσουμε κατά πόσο θα εισηγηθούμε προς την Ολομέλεια την ψήφιση της συγκεκριμένης τροποποίησης επί του Σχεδίου Υπηρεσίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας».

Σε ερώτηση αν το κόστος εκπαίδευσης το επωμιζόταν το κράτος, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι από την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή το μισό ύψος του κόστους μπορούσε να ανακτηθεί.

Εξήγησε επίσης ότι «δεν είναι μόνο θέμα κόστους, είναι και θέμα χρόνου». Αυτή τη στιγμή, εξήγησε, δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πρόνοια οποιουδήποτε κόστους, προσθέτοντας ότι αν παραμείνει το σχέδιο υπηρεσίας ως έχει θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μπορέσει να έρθει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, να γίνουν οι διαδικασίες και να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αποκτήσουν το συγκεκριμένο προσόν και να μπορέσουν να μπουν στην υπηρεσία.

Σε ερώτηση ως προς την εξοικονόμηση που θα γίνει, απάντησε ότι θα είναι γύρω στο μισό εκατομμύριο συνολικά.

ΚΥΠΕ