Κάνουν λόγο για «παραποίηση στοιχείων» από τους μελετητές

Ελλιπή και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο χαρακτηρίζει τη μελέτη της ΚPMG για τη στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ο νοσηλευτικός κόσμος, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών και την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών να απορρίπτουν τα πορίσματά της. ΠΑΣΥΝΜ και ΠΑΣΥΝΟ κάνουν μάλιστα λόγο για «παραποίηση στοιχείων» από τους μελετητές τα οποία αφορούσαν πορίσματα δικής τους μελέτης για τη στελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.


Να υπενθυμίσουμε ότι η μελέτη της KPMG δεν εντοπίζει πρόβλημα στον αριθμό των νοσηλευτών που εργοδοτούνται στα νοσοκομεία, αλλά στον τρόπο που αυτός ο αριθμός κατανέμεται στα διάφορα τμήματα και τις κλινικές.

Από την άλλη, οι συντεχνίες των νοσηλευτών υπολογίζουν ότι για να είναι σωστά στελεχωμένα τα νοσοκομεία θα πρέπει να εργοδοτηθούν άλλοι 300 νοσηλευτές, οι 124 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. «Την απουσία του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού στα κρατικά νοσηλευτήρια τη βιώνουν καθημερινά τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι πολίτες που τα επισκέπτονται καθημερινά», αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ και ο ΠΑΣΥΝΜ σε κοινή τους ανακοίνωση και καλούν το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει «στην άμεση και ακριβή στελέχωση υπηρεσιών για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή».

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη της KPMG, ΠΑΣΥΝΜ και ΠΑΣΥΝΟ αναφέρουν ότι «παρατηρείται αναντιστοιχία των πορισμάτων σε σχέση με την παράθεση των ερευνητικών παραπομπών και αναφορών όπως και ελλιπής εκτίμηση του απαιτούμενου προσωπικού ανά τμήμα εξαιτίας του μη υπολογισμού με βάση επιστημονική τεκμηρίωση, της λανθασμένης παράθεσης των αριθμών για μεγάλο αριθμό τμημάτων στη βάση της μελέτης ΠΑΣΥΝΜΠΑΣΥΝΟ στους συγκριτικούς πίνακες και της απουσίας σαφούς υπόδειξης προς το Υπουργείο Υγείας της ακριβούς εκτίμησης του φόρτου εργασίας των ΤΑΕΠ και των πληρωμάτων ασθενοφόρων».

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η μελέτη για την οποία ενδεχομένως δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ, απορρίπτει και παραποιεί δεδομένα της δικής μας μελέτης, δεν καταλήγει σε υπόδειξη συγκεκριμένου αριθμού νοσηλευτών ανά τμήμα και νοσηλευτήριο», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μιλώντας εξάλλου στη «Χ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, είπε πως οι μελετητές της ΚPMG δεν έλαβαν υπόψιν τους σημαντικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πλέον λειτουργούν οι σταθμοί ασθενοφόρων οι οποίοι απορροφούν ένα σημαντικό αριθμό νοσηλευτών που ανήκει στο δυναμικό των Α’ Βοηθειών. Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι μελετητές δεν έχουν προσμετρήσει τις ανάγκες όλων των θαλάμων νοσηλείας και ενδεικτικά αναφέρθηκε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο μεταξύ, όπως η «Χ» πληροφορείται, o κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ θα πραγματοποιήσει συνεδρία την ερχόμενη Τρίτη. Στο τραπέζι θα τεθούν τα πορίσματα της μελέτης της KPMG και αφού μελετηθούν ενδελεχώς ο κλάδος θα τοποθετηθεί επίσημα.

Στο μεταξύ έχει ήδη φτάσει στα χέρια του Υπουργού Υγείας επιστολή από τον Κλάδο με την οποία ζητά εξηγήσεις για το γεγονός ότι η μελέτη της συντεχνίας που αφορούσε τη στελέχωση των νοσοκομείων, δεν έφθασε ποτέ στην KPMG. Στην επιστολή του προς τον Υπουργό ο κλάδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και για το ότι η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψιν την πραγματική κατάσταση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Μαρίνα Κουμάστα