Διαφωνούν με υποχρεωτική μάσκα στα Δημοτικά οι γονείς

Προς «ισχυρή σύσταση» προσανατολίζεται το ΥΠΠΑΝ

Την αντίθεσή τους στη θέση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα Δημοτικά, τουλάχιστον από τους μαθητές του Β’ κύκλου, εξέφρασαν οι Οργανωμένοι Γονείς Δημοτικής σε συνάντηση που είχαν χθες με τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρη Χριστοφή, η θέση της Συνομοσπονδίας είναι πως η χρήση μάσκας πρέπει να είναι προαιρετική για τα παιδιά Δημοτικής. Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο κ. Χριστοφή επεσήμανε πως μετά τη συνάντηση αναμένουν πως το υπουργείο θα κάνει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους μαθητές στα Δημοτικά. Όπως είπε, αυτή είναι και η θέση της Συνομοσπονδίας, καθώς με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο τον Σεπτέμβρη, αλλά και τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στις τάξεις των σχολείων, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η μάσκα, παρά το ότι αυτή είναι και η σύσταση των Οργανωμένων Γονέων.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η διενέργεια τεστ στους μαθητές Δημοτικών. Όπως είπε ο κ. Χριστοφή, οι Οργανωμένοι Γονείς είναι επίσης υπέρ της προαιρετικής διενέργειας τεστ και ενθαρρύνουν τους γονείς να δίνουν τη συγκατάθεσή τους, ωστόσο δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Σημείωσε ότι και φέτος θα υπάρχουν κινητές μονάδες δειγματοληψίας στα σχολεία, ενώ το τεστ θα είναι ρινικό.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφή επεσήμανε πως βρίσκονται εν αναμονή του τελικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων που θα ξεκαθαρίζει τα ανοικτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ιού.

Ο Υπουργός Παιδείας είχε επίσης συνάντηση με τους Οργανωμένους Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, στους οποίους ξεκαθάρισε πως θα απαιτείται SafePass από όλους για είσοδο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Οργανωμένων Γονέων Μέσης, Χαράλαμπο Διονυσίου, αν κάποιος αρνείται να κάνει rapid test δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος, ενώ αν αφορά μαθητή θα παίρνει αδικαιολόγητη απουσία και δεν θα λαμβάνει τηλεκπαίδευση. Σε σχέση με τη διαδικασία ιχνηλάτησης, ξεκαθαρίστηκε πως επαφή θα θεωρείται όλη η τάξη ενός κρούσματος, ενώ αν ένας εμβολιασμένος μαθητής κριθεί ως επαφή, θα πραγματοποιεί rapid test και αν είναι αρνητικό, θα συνεχίζει τη φοίτηση διά ζώσης. Αν όμως δεν είναι εμβολιασμένος, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο και θα λαμβάνει τηλεκπαίδευση.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy