Διαφορετικός ο ρόλος του Χατζηπαντέλα από τους δύο προκατόχους του

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Κατώτερος των περιστάσεων και των αναγκών του ΓεΣΥ αποδεικνύεται ο νυν Υπουργός Υγείας, Μ. Χατζηπαντέλα. Σε αντίθεση με τους δύο πρώην Υπουργούς Υγείας, Γ. Παμπορίδη και Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο κ. Χατζηπαντέλα δεν πήρε ή δεν θέλει να πάρει ζεστά την εφαρμογή του μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας. Δεν είναι ο υπουργός που μπαίνει μπροστά για να δώσει λύσεις στα προβλήματα και να προστατέψει το μονοασφαλιστικό σύστημα υγείας. Αντίθετα, ο κ. Χατζηπαντέλα είναι εκείνος που εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το διορισμό του Δρος Πέτρου Αγαθαγγέλου στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Όταν μάλιστα εκδηλώθηκαν οι έντονες αντιδράσεις για τον συγκεκριμένο διορισμό, ο κ. Χατζηπαντέλα είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Αλήθεια, ποια ευθύνη έχει αναλάβει ο κ. Χατζηπαντέλα μετά την παύση του κ. Αγαθαγγέλου; Καμία. Πήγε και κρύφτηκε ο κ. Χατζηπαντέλα, όπως πράττει και τώρα με την πολεμική που ξεκίνησε εναντίον του προέδρου του ΟΑΥ.

Ο κ. Χατζηπαντέλα ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσε, όπως οι προκάτοχοί του, να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκομένους και να δώσει λύσεις στα προβλήματα στη γραμμή εφαρμογής του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ. Δυστυχώς, ο κ. Χατζηπαντέλα και προφανώς αυτό δεν έγινε τυχαία, άφησε τους πολέμιους του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ να κάνουν παιχνίδι.

Ο διορισμός του νυν Υπουργού Υγείας ήταν μια κομματική επιλογή του ΔΗΣΥ και πολύ πιθανόν ο κ. Χατζηπαντέλα να είναι δεσμευμένος έναντι του Αβέρωφ για στροφή προς το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας. Ο κ. Χατζηπαντέλα στηρίζεται από τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ – ΚΕΒΕ και τον Σύνδεσμο των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων εκτός ΓεΣΥ και τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Προέδρου Αναστασιάδη. Ξεκίνησε λοιπόν μια μεθοδευμένη προσπάθεια αποδόμησης του συστήματος υγείας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ. Σημειώνουμε ότι όταν ξέσπασε η διαφωνία για τα 150 εκ. ευρώ που χρωστά το κράτος στον ΟΑΥ ο Υπουργός Υγείας δεν στήριξε τον Οργανισμό, αλλά συντάχθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών -τους βοήθησε και ο Γενικός Ελεγκτής- για να μη δοθούν στον Οργανισμό. Ο Υπουργός Υγείας άνοιξε «κερκόπορτες» για παραπομπή ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είναι εκτός ΓεΣΥ με κόστος εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ο Υπουργός Υγείας που διεύρυνε τον κατάλογο των καινοτόμων φαρμάκων -καλά έκανε- τα οποία ωστόσο αντί να ενταχθούν στο σύστημα του ΓεΣΥ, αφέθηκαν εκτός, με το κράτος να τα αγοράζει από τις φαρμακευτικές εταιρείες έναντι εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.