Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έφερε στην επιφάνεια εκατοντάδες θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Ποια ήταν όμως η περίπτωση που του προκάλεσε μεγαλύτερη έκπληξη;
Κληθείς από την εφημερίδα μας να απαντήσει στην πιο πάνω ερώτηση, ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η στιγμή που είπε πως δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ήταν «η περίπτωση των ‘‘χρυσών’’ διαβατηρίων».
«Ετοιμάσαμε φέτος τον Αύγουστο την τέταρτη και τελευταία έκθεσή μας. Αν και έκαναν μήνες (από το Υπουργείο Εσωτερικών) για να απαντήσουν (στα ερωτήματά μας), τελικά έστειλαν σχόλια τα οποία ενσωματώσαμε (στην έκθεσή μας). Επίσης, γνωρίζαμε ότι οι εκθέσεις που είχαμε εκδώσει το 2020 είχαν σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωθεί από το πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου. Παρά ταύτα, μερικές μέρες μετά που εκδώσαμε την πρόσφατη έκθεσή μας, σε συνεδρία στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, έκανε επίθεση στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και σ’ εμένα προσωπικά. Μάλιστα μου απέδωσε πολιτικά κίνητρα. Πραγματικά βρέθηκα προ εκπλήξεως. Δεν περίμενα ότι η αντίδραση της κυβέρνησης θα ήταν αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδ. Μιχαηλίδης.
Ο Γενικός Ελεγκτής ερωτήθηκε επίσης ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο και ανέφερε τα ακόλουθα: «Σίγουρα οι εκθέσεις οι οποίες αφορούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν οι πιο ευαίσθητες. Η πρώτη ήταν για το θέμα της Ryanair, μετά μια έκθεση για ένα ακίνητο στο Πέρα Πεδί, μία για την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και άλλων 41 προσώπων που συνδέονται μαζί του και μία για τις μετακινήσεις του ΠτΔ με το τζετ του Σαουδάραβα. Αυτές ήταν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, καθώς τόσο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και από εμένα προσωπικά υπάρχει πάντα ο ανάλογος σεβασμός. Είναι ο αρχηγός του κράτους και τέτοια θέματα πρέπει να προσεγγίζονται με πολύ μεγάλη προσοχή, έχοντας κατά νου την ίδια ώρα ότι δεν έχεις το δικαίωμα να δείξεις επιείκεια σε κάτι που δεν πρέπει. Πρέπει να είσαι ακριβοδίκαιος. Δεν χωράνε λάθη σε τέτοιες περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Όπως εξήγησε, «η μεγαλύτερη έγνοια κάθε ελεγκτή -είτε αυτός είναι στον δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό- είναι να αποδειχθεί λανθασμένη μια έκθεση ή μια γνώμη την οποία έχει δώσει. Δηλαδή, αν ένας ελεγκτής τράπεζας εκδώσει μια έκθεση και διατυπώσει τη θέση ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας δίνουν δίκαιη και ακριβή εικόνα και ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να αποτελεί δρώσα οικονομική οντότητα για τους επόμενους 12 μήνες, η μεγαλύτερή του έγνοια του είναι να αποδειχθεί λανθασμένη η έκθεσή του. Το ίδιο ισχύει και για μια Ελεγκτική Υπηρεσία. Δεν έχει δικαίωμα να δώσει παραπλανητική εικόνα ή ακόμη χειρότερα να κρύψει πράγματα. Μάλιστα, πρόσφατα εκδόθηκαν νέα διεθνή πρότυπα, τα οποία αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας των ελέγχων και ως εκ τούτου έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει υψηλό ρίσκο. Σε τέτοιες περιπτώσεις πλέον ο έλεγχος μπαίνει ενώπιον της διευθυντικής ομάδας από τη φάση του προγραμματισμού», ανέφερε ο Οδ. Μιχαηλίδης. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Δηλαδή εάν στο μέλλον προκύψουν ανάλογα ζητήματα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθηθεί η νέα πιο ενδελεχής και πιο αυστηρή διαδικασία ελέγχου».
Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή έγιναν στα πλαίσια μεγάλης συνέντευξης, η οποία θα δημοσιευτεί αυτούσια τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του συγκροτήματός μας dialogos.com.cy.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.