Διαφθορά και κρίση θεσμών

Του
Θεοχάρη Μασούρα*

 

Κρίση θεσμών και Κυπριακό

«Η κυβέρνηση του «άμωμου, (α στερ.) + μώμος = ελάττωμα, ανελαττωματικός) και αμόλυντου, (α στερ. + μολύνω = διαφθείρω, αδιάφθορος)» κ. Αναστασιάδη, όχι μόνο έστησε τη βιομηχανία πώλησης «χρυσών» διαβατηρίων, όχι μόνο απέκρυπτε από τον λαό τις απανωτές προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ακόμη και συγγενών των επενδυτών, αλλά δεν λάμβανε κανένα μέτρο», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Η θεσμική κρίση, η οποία ξέσπασε λόγω του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι πρωτόγνωρη. Η Κομισιόν έχει ήδη κινήσει διαδικασίες εναντίον της Κύπρου για παραβάσεις και έχει ζητήσει επιτακτικά έλεγχο των «χρυσών» διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν και ανάκληση των προβληματικών περιπτώσεων. Η έρευνα του Ζαχαρίου Κωνσταντίνου, δημοσιογράφου της «Χαραυγής», λέει πολλά!

Όταν οι θεσμοί υπολειτουργούν και δεν τυγχάνουν σεβασμού από τους κρατούντες και συγκυβερνώντες, τότε η χώρα βυθίζεται. Μόνο μια εκλελεγμένη διακομματική κυβέρνηση, με υπουργούς κοινής αποδοχής, υπό τον νέο Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, με Υπουργό Εξωτερικών και συνομιλητή τον Ιωάννη Κασουλίδη και Πρόεδρο της Βουλής τον Άντρο Κυπριανού  μπορεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα, τον Γκουτέρες και κυρίως την Τουρκία ότι η πρότασή μας για συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά προτάσεις καρδιάς, ειρήνης και συνύπαρξης με τους Τουρκοκυπρίους.

Η χρήση του όρου θεσμός (οικογένεια, εκπαίδευση, ΜΜΕ, γάμος, διάκριση εξουσιών, ιδιοκτησία, απεργία) είναι εκτεταμένη και ποικίλουσα. Τι ορίζεται ως θεσμός; Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι αρκούντως διαφωτιστικός: «Είναι το πρότυπο ή ο κανόνας ατομικής ή συλλογικής συμπεριφοράς και δράσης, που έχει καθιερωθεί είτε νομικά είτε με τη συνεχή ομοιόμορφη επανάληψη…» Στην αρχαία Αθήνα, του γενάρχη της Δημοκρατίας, Κλεισθένη, οι έξι από τους εννέα άρχοντες ονομάζονταν θεσμοθέτες και ήταν αρμόδιοι για δικαστικά και θεσμικά ζητήματα. Οι θεσμοί επομένως τύγχαναν μεγάλης εκτίμησης!

Η βόμβα που έριξε σε θεσμικό όργανο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ήταν μεγατόνων: Αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, Μύρωνας Νικολάτος, αποδέχθηκε πρόσκληση να εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το οποίο ανήκει στον Όμιλο της Εταιρείας Λεπτός, που υπέβαλε πέραν των 110 αιτήσεων για «χρυσά» διαβατήρια και επιπλέον απαίτησε την εργοδότηση της κόρης του στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου, το οποίο επίσης υπέβαλε αίτηση για αγορά μεγάλου αριθμού διαβατηρίων!

Είναι, λοιπόν, αδικαιολόγητη η αντιπολίτευση να ζητεί έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση και να διερωτάται ποιους συγκαλύπτει η κυβέρνηση με την απραξία της, στο θέμα των διαβατηρίων; Γιατί οι κυβερνώντες δεν δέχονται την πρόταση του Άντρου Κυπριανού για κατάθεση αλλά και κοινοποίηση της αίτησης για το «πόθεν έσχες», όλων των επώνυμων ακελικών και συναγερμικών στελεχών, ώστε να πάψει ο ΔΗΣΥ να απαντά με γενικόλογες παροιμίες όπως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί,» από τη στιγμή που η Κύπρος με έκθεση της Κομισιόν είναι η πρώτη χώρα σε διαφθορά στην Ευρώπη;

Η διαφθορά και η κρίση των θεσμών έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο Κυπριακό, γι’ αυτό και το θέμα είναι σοβαρότατο! Αποτελεί έγκλημα η Κύπρος να χάνεται και οι του Προεδρικού και της Πινδάρου να παραμένουν γαντζωμένοι στην εξουσία και να μην προχωρούν στην εκλογή διακομματικής κυβέρνησης, που αποτελεί ίσως την τελευταία ελπίδα λύσης του Κυπριακού.

*Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μ.Ε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy