Δημοσκόπηση: Διαφθορά και οικονομία πλήττουν καίρια την κυβέρνηση

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Διατηρεί προβάδισμα ο ΔΗΣΥ, μειώνει τη διαφορά το ΑΚΕΛ

Η δεύτερη έρευνα κοινής γνώμης της GPO στο δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου διεξήχθη στο διάστημα 25 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου του 2021 σε αντιπροσωπευτικό και αναλογικό δείγμα 800 ατόμων. Τα βασικά σημεία που προέκυψαν από την έρευνα έχουν ως εξής:

 

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 001

Η πενταμερής αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για το Κυπριακό
Η πορεία του Κυπριακού με ποσοστό 54,3% είναι το ζήτημα που αξιολογείται ως το πλέον σημαντικό στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Ακολουθεί με 19,1% η πορεία της οικονομίας, με 18,5% το ζήτημα της διαφθοράς, ενώ τελευταία κατατάσσουν οι Κύπριοι πολίτες την υγειονομική κρίση με 7,8%.
Σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου, παρατηρείται μια πολύ σημαντική μετατόπιση των προτεραιοτήτων της κοινής γνώμης, η οποία 3 μήνες πριν αξιολογούσε ως σημαντικότερο ζήτημα την πανδημία με 21,2% και στη συνέχεια το Κυπριακό με 20,6%.
Η επικείμενη πενταμερής συνάντηση είναι σαφές ότι έχει στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών στις εξελίξεις του Κυπριακού, το οποίο αξιολογείται ως το σημαντικότερο ζήτημα από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα με ηλικία έως τα 44 έτη τοποθετούν στην κορυφή την πορεία της οικονομίας, ενώ όσοι είναι άνω των 45 αξιολογούν ξεκάθαρα το Κυπριακό ως το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα.


 

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 002

 

Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση
Πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν οι θετικές απόψεις για την κυβέρνηση Αναστασιάδη σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, όπου συγκέντρωνε ποσοστό θετικών απόψεων της τάξης του 44,1%, έναντι 39,1% που βρίσκεται σήμερα.
Ιδιαίτερα μεγάλη υποχώρηση για την εικόνα της κυβέρνησης παρατηρείται στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 35-44 ετών, στοιχείο που ερμηνεύεται ως αντίδραση στην αυξανόμενη ανεργία και την επέκταση της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

 

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 002

Αχίλλειος πτέρνα για τους κυβερνώντες η διαφθορά
Στα ζητήματα της επιμέρους πολιτικής αξιολόγησης η κυβέρνηση βρίσκεται σε υποχώρηση όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας και της διαφθοράς / διαπλοκής, ελαφράς ανόδου στο ζήτημα της πανδημίας, σταθερότητας στη διαχείριση των κοινωνικών / εργασιακών ζητημάτων και ελαφράς υποχώρησης στο θέμα του Κυπριακού.
Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο της οικονομίας καταγράφονται 47,9% θετικές γνώμες έναντι 53,6% τον Νοέμβριο, μείωση δηλαδή 5,7 ποσοστιαίων μονάδων.
Στο ζήτημα της διαφθοράς ήταν που ήταν χαμηλές οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση, τώρα πέφτουν και άλλο. Οι θετικές γνώμες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς έπεσαν στο 15,3% έναντι 22,6% της προηγούμενης έρευνας, με τις αρνητικές απόψεις να είναι πλέον στο 82,5% έναντι 74,9%.

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 003

Προσωπικές ευθύνες στον Ν. Αναστασιάδη
Σημειώνεται ότι το 85,1% του κυπριακού λαού καταλογίζει προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων έναντι 80,6% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του Νοεμβρίου. Αυτό ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των απανωτών αποκαλύψεων, της συνέχισης του διασυρμού της χώρας και, κυρίως, της άρνησης ανάληψης ευθύνης.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ευθύνες στον Ν. Αναστασιάδη καταλογίζει ακόμα και σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.


 

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 004

Διευρύνεται η εκτίμηση για τις θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό
Αντίστοιχα, οι θετικές απόψεις για τη στάση του ΑΚΕΛ αυξάνονται στα ζητήματα της οικονομίας με 29,7% από 27,5% τον Νοέμβριο, των κοινωνικών και εργασιακών θεμάτων με 44,5% από 42,4% και στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 42,3% από 40,9%.
Την πιο μεγάλη αύξηση αποδοχής την καταγράφει το ΑΚΕΛ στο θέμα του Κυπριακού, όπου οι θετικές απόψεις ενισχύονται σημαντικά και ανεβαίνουν από το 30,2% του Νοεμβρίου στο 37,2% σήμερα.

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 005

Θετικοί οι Κύπριοι για την Πενταμερή
Τρεις στους τέσσερις Κύπριους (74%) θεωρεί ότι ο Πρόεδρος πρέπει να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή σύνοδο, με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 89,4% και αυτούς του ΔΗΣΥ με 84,3% να προκρίνουν τη συμμετοχή του Προέδρου στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Αρνητικοί στη συμμετοχή του Προέδρου εμφανίζονται περισσότερο οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 006

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές
Το ενδιαφέρον των πολιτών όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνεται, με το 88% του εκλογικού σώματος να δηλώνει διατεθειμένο να ψηφίσει.
Η διάθεση συμμετοχής είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ (90,9%) και μικρότερη (76,3%) στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ.
Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (50,6%) επιθυμεί μέσω της συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία να επηρεάσει τις εξελίξεις, προκρίνονται όμως και άλλα κριτήρια ψήφου.
Όσον αφορά το 10,9% του δείγματος που δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει, το 45,9% μέσω της αποχής θέλει να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.


Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 007

 

Διατηρεί προβάδισμα ο ΔΗΣΥ, μειώνει τη διαφορά το ΑΚΕΛ
Στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου η πρώτη παρατήρηση αφορά στην αύξηση του ποσοστού όλων των κομμάτων και την ταυτόχρονη μείωση της αδιευκρίνιστης ψήφου από το 35,9% της προηγούμενης έρευνας στο 24,6% σήμερα. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ από 18,2% συγκεντρώνει τώρα ποσοστό 21,2% έναντι 19,8% του ΑΚΕΛ που τον Νοέμβριο βρισκόταν στο 15,5%. Το προβάδισμα του ΔΗΣΥ βαίνει ωστόσο μειούμενο από τις 2,7 στις 1,4 μονάδες. Το ποσοστό του ΔΗΣΥ αυξάνεται κατά 3%, ενώ το αντίστοιχο του ΑΚΕΛ κατά 4,3%.
Ο βαθμός συσπείρωσης των δύο πρώτων κομμάτων αυξάνεται, με αυτόν του ΔΗΣΥ να είναι πλέον 62,5% από 54,4% και του ΑΚΕΛ 77,7% από 73,9%. Το ΔΗΚΟ κερδίζει πλέον της μιας μονάδας και πηγαίνει στο 10,4%, παρά την κάποια διαρροή ψηφοφόρων προς τους Οικολόγους και τη ΔΗΠΑ. Η ΕΔΕΚ ανακτά κάποιες δυνάμεις και από το 2,4% πηγαινει στο 4,4%, αν και έχει απώλειες κυρίως προς το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ, ενώ το Κίνημα Οικολόγων και το ΕΛΑΜ καταγράφουν ποσοστά της τάξης του 6,3% και 6,9% αντίστοιχα. Υποχώρηση, αντίθετα, παρουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι της Α. Θεολόγου από το 3,5% στο 2,6%.

Επιλογη Έκθεση Κύπρου 2 Μαρτιου 2021 Page 008

 

 


Ταυτότητα Έρευνας
Δείγμα: Οι Κύπριοι ψηφοφόροι 18 ετών και άνω.
Μέγεθος δείγματος: Σχεδιασμένο δείγμα 800 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του.
Χρόνος συλλογής στοιχείων: 25 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2021.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ψηφοφόρων ως προς τις περιφέρειες, το φύλο και την ηλικία.
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση αυστηρά δομημένου ερωτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος CATI.
Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Η συνολική μέγιστη απόκλιση της έρευνας είναι ±3,1%.
Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία GPO Έρευνα Επικοινωνία AE.
Τα στοιχεία της μέτρησης σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου αλλά καταγραφή τάσεων της δεδομένης χρονικής περιόδου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.