Διάγγελμα Μπάιντεν: Επίθεση σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, σημαίνει επίθεση σε όλους μας

Νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Αφόρητη η πίεση των δημοσιογράφων για τις κυρώσεις... που δεν ανακοινώθηκαν.

epa09428182 US President Joe Biden delivers remarks on on Afghanistan and the special G7 meeting regarding it, in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC, USA, 24 August 2021. EPA/Yuri Gripas / POOL

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τους δημοσιογράφους, που τον ρωτούσαν για τις “καταστροφικές κυρώσεις” που ουσιαστικά… δεν ανακοινώθηκαν.

Για “προμελετημένη επίθεση” του Πούτιν έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι απέρριψε κάθε είδους πρόταση για διάλογο με τις ΗΠΑ.

“Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε τον πόλεμο” δήλωσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία “θα πλήξουν την οικονομία της”.

“Αυτή η επίθεση θα κοστίσει στη Ρωσία πολλά, και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά. Κι αυτό θα φροντίσουμε να συμβεί. Η απροκάλυπτη ρωσική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπάρχουν αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Δημοκρατία, η ελευθερία, που πρέπει να υποστηρίξουμε. Και δεν θα τις αφήσουμε να καταπατηθούν από τα στρατεύματα του Πούτιν”.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

“Η Ρωσία προσπαθεί να υποσκάψει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Πύραυλοι χτυπούν όλες τις πόλεις της Ουκρανίας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει τεκμήρια για αυτή την εισβολή. Οι κυρώσεις θα είναι σκληρές. Οικονομικές κυρώσεις. Θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται με ευρώ και δολάρια. Θα περιορίσουμε την ικανότητά τους να μπορούν να βγαίνουν στις αγορές”.

“Θα εφαρμόσουμε μακροπρόθεσμες κυρώσεις στη Ρωσία. Ανάμεσα στη δράση μας και την δράση των συμμάχων μας, θα μπορέσουμε να “χτυπήσουμε” οικονομικά τη Ρωσία. Θα πάρουμε μέτρα για να προστατέψουμε τους συμμάχους μας. Θα δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της Ρωσίας. Οι δυνάμεις μας δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ, όμως, θα τηρήσουν την σύμβαση του ΝΑΤΟ.

Επίθεση σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ, σημαίνει επίθεση σε όλους μας. Οι Αμερικανοί δεν θα βιώσουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία μέχρι τέλους. Η ιστορία έχει καταδείξει πού οδηγούν όλα αυτά. Αντίσταση του λαού και εμφύλιοι.

Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να πάρουν όσα έχουν. Ξέρουμε γιατί έχουν γίνει όλα αυτά. Όλα έχουν να κάνουν με τα σύνορα. Πρόκειται για έναν πόλεμο χωρίς κανέναν λόγο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα βγούμε απ’ όλο αυτό πιο δυνατοί. Η Ρωσία, όμως, όχι. Η επίθεση της Ρωσίας δεν θα μείνει ατιμώρητη”.

“Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να συμμετέχουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον στον πόλεμο της Ουκρανίας”, δήλωσε για ακόμη μια φορά ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ.

“Μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσα ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, θα στηρίξουμε τους Ουκρανούς πολίτες”.

“Η ιδέα ότι όλο αυτό θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλλον δεν ισχύει. Οι κυρώσεις θα κάνουν τη Ρωσία να κάνει πίσω. Οι κυρώσεις μας θα είναι τόσο συντριπτικές όσο τα τανκς των Ρώσων. Θα το πληρώσει η Ρωσία. Δεν φοβόμαστε τις κυρώσεις των Ρώσων. Σε πολύ λίγους μήνες η Ρωσία θα βιώσει τις συνέπειες της πολιτικής της. Σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι κατά της Ρωσίας.”

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.