Με διακηρύξεις και «δεσμεύσεις» αντιμετωπίζει τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο ο ΠτΔ

Δεν αντιμετωπίζεται η διαφθορά στο ποδόσφαιρο με διακηρύξεις και «δεσμεύσεις» 

Ο κατήφορος συνεχίζεται και ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει εαυτόν

 

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχόταν για άλλη μια φορά καταπολέμηση της διαφθοράς και των εγκληματικών στοιχείων στο χώρο του ποδοσφαίρου, οι νυκτοβάτες είχαν ήδη σχεδιάσει επίθεση με βόμβα σε αυτοκίνητο διαιτητή στη Λάρνακα δείχνοντας ότι τα λόγια απέχουν ακόμα πολύ από τις πράξεις. Στη 1:30 τα ξημερώματα χθες, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητο του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου στη Λάρνακα σε μια επίθεση, η οποία σχετίζεται άμεσα με το χώρο του ποδοσφαίρου.

Η εικόνα του κατήφορου και της πλήρους αδυναμίας της Πολιτείας και της κυβέρνησης να αντιδράσουν συμπληρώνεται εάν αναλογιστεί κανείς ότι 3-4 ώρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στην ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου και υποσχόταν ότι θα καθαρίσουν οι στάβλοι του Αυγεία από “διεφθαρμένους διαιτητές, διεφθαρμένους παράγοντες του ποδοσφαίρου και ύποπτους στοιχηματικούς αγώνες”, όπως είπε μεταξύ άλλων. “Δεν θα ανεχτούμε να αμαυρώνουν κάποια εγκληματικά στοιχεία το όνομα του κυπριακού ποδοσφαίρου”, είπε ο Πρόεδρος επαναλαμβάνοντας εαυτόν, χωρίς επί της ουσίας να έχει γίνει οτιδήποτε για βελτίωση της κατάστασης.

Στην ουσία ο Πρόεδρος επανέλαβε σχεδόν ακριβώς τις ίδιες υποσχέσεις που είχε δώσει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 19 Φεβρουαρίου 2015, σχολιάζοντας τότε τις πολύκροτες καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή για διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Και τότε, όπως και τώρα, ο Ν. Αναστασιάδης υποσχόταν μέτρα για πάταξη της διαφθοράς, κάτι που, όπως αποδεικνύει το ξεσάλωμα των εγκληματικών στοιχείων στο ποδόσφαιρο, έμεινε μόνο στα λόγια. Πριν πέντε χρόνια, διαβεβαίωνε ότι παρακολουθούσε στενότατα τις εξελίξεις με τις καταγγελίες Μ. Παναγή και πίστωνε τον πρώην διαιτητή με αξιοπιστία, μολονότι, όπως δήλωνε, οι ηχογραφημένες συνομιλίες δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές στο δικαστήριο. «Όλα αυτά δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους και να ισχυρίζονται κάποιοι πως όλα αυτά που λέγονται και καταγγέλλονται είναι εικασίες. Δεν είναι εικασίες, είναι η πραγματικότητα και λυπούμαι να πω ότι με την ανάληψη της εξουσίας και την πάροδο του χρόνου διαπιστώνω ότι είναι μεγαλύτερη η διαφθορά απ’ ό,τι ακόμα και ο κοινός πολίτης διαισθάνεται. Απαιτούνται αυστηρότεροι μηχανισμοί ελέγχου όσων συνδέονται με το ποδόσφαιρο, π.χ. το στοίχημα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λπ. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μέτρα τα οποία να προκαλούν ανησυχία σε όσους παρανομούν και την προοπτική της ποινικής τους δίωξης. Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν αυστηρότερο τον έλεγχο στους διοικούντες την ΚΟΠ». Όλα αυτά ήταν οι δεσμεύσεις Αναστασιάδη σ’ εκείνη τη συνέντευξη.

Δύο ματς στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας

Σε ό,τι αφορά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου, η βόμβα τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο της οικογένειάς του στο γκαράζ του σπιτιού του στην περιοχή του γηπέδου της Ανόρθωσης. Όπως ο ίδιος είπε στην Αστυνομία, το αυτοκίνητο χρησιμοποιείτο και από τη σύζυγό του, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επίθεση ήταν μήνυμα προς τον ίδιο και σχετίζεται άμεσα με το χώρο του ποδοσφαίρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες εστιάζουν μεταξύ άλλων στο παιγνίδι Δόξα – ΑΕΛ, το οποίο διεξήχθη στο Μακάρειο Στάδιο στις 3 Ιανουαρίου και έληξε ισόπαλο 2-2. Στο παιγνίδι εκείνο διαιτητής ήταν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ο οποίος ορίστηκε από κατάλογο προεπιλογής αφού δεν είναι διαιτητής πρώτης κατηγορίας και ως γνωστόν υπήρξαν σφοδρότατα παράπονα κατά της διαιτησίας από την πλευρά της ΑΕΛ. Επίσης οι έρευνες στρέφονται και στο ματς Αγία Νάπα – Πάφος για το κύπελλο, το οποίο διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου 2019 και για το οποίο έφτασε κόκκινος φάκελος από την ΟΥΕΦΑ…

Τάσος Περδίος

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy