Εύκολοι τρόποι για να προσαρμοστείτε μετά την επιστροφή από τις διακοπές και να αντιμετωπίσετε δυναμικά το στρες που συνοδεύει την καθημερινή ρουτίνα

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ατόμων που αναφέρει υψηλά ποσοστά άγχους αμέσως μετά το τέλος των καλοκαιρινών τους διακοπών. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτό το είδος στρες ως το «Σύνδρομο Στρες και Κατάθλιψης μέτα τις Διακοπές» (γνωστό και ως post-summer stress ή summer blues). Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει από το όνομα του, η κύρια αιτία εμφάνισής του είναι προφανής: η επιστροφή στην πεζή καθημερινότητα έπειτα από ένα διάστημα απόλυτης χαλάρωσης σε συνδυασμό, πάντα, με το γεγονός ότι πρέπει να προσαρμοστείτε ξανά σε αυτήν σε χρόνο-αστραπή.

Πώς εκδηλώνεται; Αν και τα συμπτώματα που το συνοδεύουν διαφέρουν από άτομο σε άτομο, υπάρχουν μερικές σταθερές αξίες. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα άτομα που βιώνουν το στρες της επιστροφής, αναφέρουν τάσεις ήπιας μελαγχολίας, αύξηση των καρδιακών τους παλμών, έντονη εφίδρωση και αϋπνία. Μην τρομάζετε αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στα παραπάνω. Διαβάστε παρακάτω και δείτε πώς θα βρείτε την (ψυχική) ηρεμία και -κυρίως- την υγειά σας.

Σκεφτείτε θετικά Ενδεχομένως, να σας φαίνεται δύσκολο να το κάνετε πράξη αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θετική σκέψη αποτελεί το καλύτερο όπλο για να ξεπεράσετε το στρες και τη μελαγχολία της επιστροφής. Μάλιστα, σε Ολλανδική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η θετική σκέψη βελτιώνει την υγεία και την ψυχολογία μας, «εξοντώνοντας» σε σημαντικό βαθμό τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όταν, λοιπόν, γυρίσετε από τις διακοπές σας και έρθετε απέναντι στους -ακόμα- απλήρωτους λογαριασμούς σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε ότι η πάντα χαρούμενη Πολυάννα δε μπορεί να είχε και τόσο άδικο.

Μουσική Υποθέτουμε ότι γνωρίζετε ήδη τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μουσική βοηθά ιδιαίτερα στον έλεγχο του άγχους. Επιπλέον, κατευνάζει τη μελαγχολία που νιώθετε. Συγκεκριμένα, τα κομμάτια με έντονο, γρήγορο και χαρούμενο ρυθμό (γνωστό ως adagio στην κλασική μουσική), βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεσή μας ενώ, παράλληλα, αυξάνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Έτσι, μας βοηθούν να αποκτήσουμε την ίδια πολυπόθητη εσωτερική ηρεμία και χαλάρωση που παρατηρείται σε περιπτώσεις βαθύ διαλογισμού. Κρατήστε λοιπόν αποθηκευμένο το playlist των διακοπών σας, αν θέλετε η προσαρμογή σας στην πραγματικότητα να γίνει πιο εύκολη και μελωδική.

Αναλογιστείτε την (επαγγελματική) πορεία σας Μπορεί ο Ιανουάριος να θεωρείται τυπικά η αρχή του έτους, αλλά ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας εσωτερικής αναζήτησης και μελλοντικού σχεδιασμού: τα παιδιά γυρίζουν στο σχολείο και εσείς επιστρέφετε στη δουλειά. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε τα επαγγελματικά σας σχέδια; Σίγουρα, ζούμε σε δύσκολούς (οικονομικά) καιρούς, αλλά είναι γεγονός ότι το στρες της επιστροφής στη δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγεία μας! Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 δημοσίους υπαλλήλους, τα υψηλά ποσοστά επαγγελματικού άγχους αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε το μεταβολικό σύνδρομο το οποίο συνδέεται άμεσα με τις καρδιακές παθήσεις καθώς και με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Φυσικά, δεν χρειάζεται να πάρετε βιαστικές αποφάσεις, αλλά καλό θα ήταν να ψάχνετε για εναλλακτικές καριέρες- ειδικά αν το αφεντικό σας κάνει τη ζωή σας… κόλαση.

Κάντε το όπως οι Μεξικάνοι Σύμφωνα με έρευνες, τα πικάντικα φαγητά συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματική βελτίωση της διάθεσής σας! Σε γενικές γραμμές, το τσίλι (αυτή μικρή και διαβολικά καυτερή πιπεριά που συναντάται κυρίως στη Μεξικάνικη κουζίνα) αυξάνει την παραγωγή και την απελευθέρωση των ενδορφινών και συγκεκριμένα της σεροτονίνης, δηλαδή των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η κατανάλωση πικάντικων και ελαφρώς καυτερών πιάτων, φέρνει ευεξία και χαρά. Οπότε, την επόμενη φορά που θα έχετε τις «μαύρες» σας, ρίξτε λίγο πιπεράκι παραπάνω στο φαγητό σας!

Δια-λογίστείτε Σε πρόσφατη Καναδική έρευνα βρέθηκε ότι τα άτομα που παρακολουθούν τακτικά κάποιο πρόγραμμα διαλογισμού παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και μελαγχολίας καθώς και απότομες αλλαγές διάθεσης κι εκρήξεις επιθετικής συμπεριφοράς. Δώστε, λοιπόν, στον εαυτό σας λίγο χρόνο να ηρεμήσει και να αποφορτίστει και ρίξτε το στα «Ομ!». Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 20 λεπτά διαλογισμού την ημέρα για να καταπολεμήσετε το στρες και να προστατεύσετε τη ψυχική ηρεμία σας από την επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα.