Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου εντείνει την πίεση στο ευρώ και τη στερλίνα

Το δολάριο έφτασε σε υψηλό 20 ετών έναντι ενός καλαθιού ομοτίμων τη Δευτέρα, με τη στερλίνα και το ευρώ τους μεγαλύτερους χαμένους, καθώς η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον κεντρικό αγωγό της προς την Ευρώπη έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας και την ανάπτυξη.

Το ευρώ άγγιξε τα 0,9901 δολάρια στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, λίγο πάνω από το κατώτατο όριο των 0,99005 δολαρίων του περασμένου μήνα. Η στερλίνα έφτασε στο χαμηλό 2,5 ετών στα $1,1458 και παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο σημείο της πανδημίας.

Η Ρωσία ακύρωσε την προθεσμία του Σαββάτου για την επανέναρξη των ροών στον αγωγό Nord Stream, επικαλούμενη διαρροή πετρελαίου σε τουρμπίνα. Αυτό συνέπεσε με την ανακοίνωση της Ομάδας των Επτά Υπουργών Οικονομικών για καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ομοίως, η λίρα έχει επίσης επιβαρυνθεί από τις ανησυχίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα αναλάβει άμεση δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας και την αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού, εάν είναι, όπως αναμένεται, να γίνει η επόμενη Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Το γεν, στα 140,32 ανά δολάριο, βρισκόταν υπό πίεση κοντά στο χαμηλό 24 ετών. Το ευαίσθητο σε κινδύνους δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,4% και ήταν κοντά στο χαμηλό επτά εβδομάδων στα 0,6782 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έφτασε σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών, φτάνοντας στην κορυφή των 110,08.

Οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων είναι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Οι αγορές έχουν αξιολογήσει περίπου 75% πιθανότητα αύξησης 75 μονάδων βάσης (bp) στην Ευρώπη και σχεδόν 70% πιθανότητα αύξησης 50 bp στην Αυστραλία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιθανότητες που δίνει η αγορά για μια αύξηση 75 bp αυτόν τον μήνα έχουν υποχωρήσει κάπως μετά από μια έκθεση μικτών θέσεων εργασίας την Παρασκευή, η οποία περιείχε μερικές ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνουν περίπου 57% πιθανότητα αύξησης 75 bp.

Σε άλλες χώρες της Ασίας, το δολάριο αυξήθηκε 0,3% έναντι του υπεράκτιου γιουάν στα 6,9384, καθώς οι ανησυχίες παραμένουν για τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού στη χώρα.

Ο νότιος τεχνολογικός κόμβος της Κίνας, Shenzhen, δήλωσε ότι θα υιοθετήσει κλιμακωτά περιοριστικά μέτρα κατά του ιού από τη Δευτέρα, ενώ το Chengdu ανακοίνωσε επέκταση των περιορισμών του lockdown, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει νέα κρούσματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.