Διακρατική συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας

Σε υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας προχώρησε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) αναπτύσσοντας συνεργασία με τους φορείς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Foundation for Assistance to Small Innovative Enterprise (FASIE) και Russian Foundation for Basic Research (RFBR) για τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας που θα απευθύνονται σε φορείς των δυο χωρών.

Συγκεκριμένα, το ΙΠΕ παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, δύο νέες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού ύψους €600.000 στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διακρατικές Συνεργασίες». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της ερευνητικής κοινότητας, κρατικοί αξιωματούχοι καθώς και προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους του Ιδρύματος για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προκύπτουν μέσα από τις Προσκλήσεις «Κύπρος-Ρωσία (FASIE)» και «Κύπρος-Ρωσία (RFBR).

Μέσω της Πρόσκλησης «Κύπρος-Ρωσία (FASIE)» επιδιώκεται η προώθηση της δημιουργίας καινοτόμων και τεχνολογικών συνεργασιών μεταξύ ρωσικών και κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση κοινών ερευνητικών έργων. Τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να περιλαμβάνουν ερευνητικές δραστηριότητες που θα υπηρετούν τους Τομείς Προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Κύπρου (S3Cy), μεταξύ των οποίων, ο κλάδος της ενέργειας και του τουρισμού. Παράλληλα, σκοπός της Πρόσκλησης «Κύπρος-Ρωσία (RFBR)» είναι η προώθηση και στήριξη της συνεργασίας μεταξύ Ρώσων και Κυπρίων επιστημόνων, που ενεργοποιούνται στον τομέα της βασικής έρευνας. Οι προτάσεις έργων που θα υποβληθούν αφορούν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοχών όπως Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας, Κοινωνικές Επιστήμες κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το ΙΠΕ μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους στην εξεύρεση συνεργατών από τη Ρωσία για την υποβολή κοινής πρότασης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ, Δρ. Βασίλης Τσάκαλος, σημείωσε ότι η συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, «αντικατοπτρίζει την επιθυμία μας για την ενδυνάμωση και ανάπτυξη επιστημονικής συνεργασίας στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, συμβάλλοντας παράλληλα, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δυο χωρών».

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, τόνισε πως «ανέκαθεν θεωρούσαμε την Κύπρο ως έναν από τους αξιόπιστους εταίρους της Ρωσίας», προσθέτοντας πως «παρά τις διεθνείς προκλήσεις, ο πολυδιάστατος διάλογος μας επεκτείνεται, διαγράφοντας λαμπρές προοπτικές».

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Κύπρος-Ρωσία (FASIE)», οι φορείς από την Κύπρο μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι €100.000 ανά έργο διάρκειας από 18 μέχρι 24 μηνών ενώ στην περίπτωση της Πρόσκλησης «Κύπρος-Ρωσία (RFBR)», το ποσό ανέρχεται στις €75.000 ανά έργο, διάρκειας μέχρι τρία χρόνια.

Οι προτάσεις και για τις δύο Προσκλήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο ΙΠΕ μέσω της Πύλης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου 2019. Για την αξιολόγηση των προτάσεων η κάθε χώρα θα ακολουθήσει ανεξάρτητη διαδικασία, ενώ η τελική επιλογή αυτών που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από Μικτές Επιτροπές Κύπρου-Ρωσίας (ξεχωριστά με κάθε φορέα/ συνεργάτη) με βάση τις αξιολογήσεις των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πρόγραμμα «Διακρατικές Συνεργασίες», εντάσσεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.research.org.cy

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.