Διακρίσεις δέχονται πολλοί συνάνθρωποί μας και θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς στερούνται το δικαίωμα της κατοικίας, εξαιτίας της αναθεώρησης του στεγαστικού ενιαίου σχεδίου για άτομα με αναπηρία, το 2014.

Το ενιαίο στεγαστικό σχέδιο αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας για απόκτηση και συντήρησης ιδιόκτητης κατοικίας για ιδιοκατοίκηση σε περιοχές που μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο.

Οι πρόνοιες που έχουν αφαιρεθεί από το στεγαστικό σχέδιο είναι ο συνδυασμός παροχής χαμηλότοκου δανείου και χορηγίας με μέγιστο ποσό δανείου τις €102.000 και χορηγίας €17.000 για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή διαμερίσματος. Επίσης, η παροχή δανείου μέχρι €17.000 και χορηγία μέχρι €8.500 για βελτίωση ή συντήρηση ιδιόκτητης οικίας.

To στεγαστικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες γιατί αντλούν οικονομική βοήθεια για να χτίσουν την οικία τους ή να τη συντηρήσουν και να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. «Ζητούμε όπως αποκατασταθούν οι πρόνοιες του ενιαίου στεγαστικού σχεδίου που υπήρχαν πριν το 2014 που αφορούσαν άτομα με αναπηρίες», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

«Η αποκατάσταση τέτοιας πολιτικής αλλά και η αναβάθμισή της, θα είναι μια σημαντική δράση προς τα ΑμεΑ για την εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων τους και στήριξή τους με στόχο την απόλαυση καλύτερης ποιότητα ζωής. Παρακαλούμε τον αρμόδιο Υπουργό όπως το συντομότερο εξετάσει την αποκατάσταση του σχεδίου με αναβαθμισμένους όρους για τα άτομα που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα, καθώς οι ανάγκες στέγασής τους είναι αυξημένες τόσο λόγω αυξημένου χώρου που χρειάζονται όσο και τεχνολογικών βοηθημάτων που θεωρούνται ως αναγκαία», πρόσθεσε.

Μία περίπτωση διάκρισης είναι αυτή του κ. Αντώνη, o οποίος πάσχει από πολυνευροπάθεια. Πριν από οκτώ χρόνια ο κ. Αντώνης προχώρησε στη λήψη δανείου από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ), αλλά και την παραλαβή χορηγίας για αγορά διαμερίσματος, στον 3ο όροφο, στην κοινότητα που διαμένει. Κατά τη διαμονή του στη συγκεκριμένη πολυκατοικία αντιμετώπιζε καθημερινές δυσκολίες μετακίνησης, καθώς ο ανελκυστήρας δεν ήταν σε λειτουργία. Για το λόγο αυτό είχε αιτηθεί και εγκριθεί, από το ΥΠΕΣ, για κατ’ εξαίρεση πώληση της κατοικίας του. Είχε έρθει σε συμφωνία με Διευθυντή του ΟΧΣ, όπως προεξοφλήσει το ποσό που υπολειπόταν από το δάνειο και το λάβει πίσω με την αγορά ισόγειας κατοικίας, που θα κάλυπτε τις ανάγκες του.

«Ο Διευθυντής δεν είχε τηρήσει την υπόσχεση με αποτέλεσμα να με αφήσει ξεκρέμαστο, καθώς είχα ξεκινήσει την ανέγερση της οικίας μου και με οδήγησε να βγω στο νοίκι», δήλωσε στη «Χαραυγή» ο κ. Αντώνης. «Είχα πέσει θύμα διάκρισης και από ιδιωτική τράπεζα, καθώς αρνήθηκε να μου παραχωρήσει στεγαστικό δάνειο, με την αιτιολογία ότι η ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η συγκεκριμένη τράπεζα δεν με καλύπτει σε περίπτωση ολικής αναπηρίας», πρόσθεσε ο κ. Αντώνης.

 

Κωστής Πιτσιλλούδης