Διάκριση για τις εργαζόμενες στα ΚΙΕ – Στερούνται μοριοδότησης λόγω λόγω μητρότητας

Δεν μπορεί μια γυναίκα να αδικείται επειδή θα γίνει μητέρα, επεσήμανε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το θέμα της διάκρισης λόγω φύλου στους όρους αγοράς υπηρεσιών για διδασκαλία στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι «έχουμε σοβαρό θέμα παραβίασης και διάκρισης στη βάση του φύλου».

«Να πω ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα επιμορφωτικά κέντρα λόγω μητρότητας στερούνται μοριοδότησης. Σήμερα ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας μάς είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αναδρομική διόρθωση της αδικίας που το ίδιο το κράτος προκάλεσε σε αυτές τις γυναίκες, γιατί, λέει, κάποιοι άλλοι έχουν έννομο συμφέρον, οι οποίοι βρίσκονται στον κατάλογο. Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοίκησης, θα πρέπει να υπάρξει αναδρομική διόρθωση», πρόσθεσε.

Η κα Χαραλαμπίδου υπενθύμισε ότι «το ίδιο πρόβλημα είχαμε και με τις υπαξιωματικούς, όπου και τότε, ενώ η Επίτροπος Διοίκησης είχε μια άποψη, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε άλλη άποψη».

«Γι’ αυτό και όταν ο διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας σήμερα είπε ότι θα προσφύγει στη Νομική Υπηρεσία για συμβουλή και κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί αυτό το λάθος, ως Επιτροπή τού ζητήσαμε να υπενθυμίσει τον Γενικό Εισαγγελέα ότι οι αποφάσεις της Επιτρόπου είναι δεσμευτικές, ως εκ τούτου δεν ήταν θέμα άποψης η γνωμάτευσή του, αλλά θέμα πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα σε επίπεδο αναδρομικής ισχύος… Δεν μπορεί μια γυναίκα να αδικείται επειδή θα γίνει μητέρα. Δεν μπορεί να καταπατούνται τα δικαιώματά της επειδή θα γίνει μητέρα», συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε δηλώσεις της είπε ότι για να πάρει κάποιος ολόκληρη μονάδα διδακτικής εμπειρίας στα εν λόγω προγράμματα, θα πρέπει να εργάζεται τουλάχιστον για πέντε μήνες από τους εννιά μήνες εργοδότησης.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως έχει εκφράσει γνώμη ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση των γυναικών για λόγους που έχουν σχέση με μητρότητα.

«Επειδή έχουμε δει και στο παρελθόν θέματα αλλαγής όρων εργασίας, τα οποία μετά από χρόνια δημιουργούν τεράστια προβλήματα, όπως τις γυναίκες υπαξιωματικούς, καλέσαμε το Υπουργείο Παιδείας άμεσα σε συνομιλία με την Επίτροπο Διοικήσεως αλλά και τη Νομική Υπηρεσία να βρουν τρόπους για να αρθεί αυτή η αδικία», πρόσθεσε.

 

 

Συνάντηση για τις γυναίκες υπαξιωματικούς
Για το θέμα των γυναικών υπαξιωματικών έχει οριστεί στις 21 Απριλίου 2023 συνάντηση μαζί με τον Υπουργό Άμυνας, παρουσία και της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτρόπου Ισότητας, προκειμένου να δουν πώς θα επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα το οποίο προέκυψε και απασχόλησε κατ’ επανάληψη την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy