Εκλεισαν οι πόρτες του ΥΠΟΙΚ για τους εργαζόμενους των ΚΑ

19:59 – Πρόταση ΥΠΟΙΚ για νέα εταιρεία

Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου το Σώμα να χαράξει τη διαδικασία διερεύνησης της προοπτικής λειτουργίας ενός νέου τοπικού αερομεταφορέα με το λογότυπο και το εμπορικό σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών, θα καταθέσει την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει την προοπτική λειτουργίας νέας εταιρείας με τα σήματα των ΚΑ και με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ως σημαντική.

«Πρόθεση είναι να ενημερωθεί το Υπουργικό, το οποίο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις ή να καθοδηγήσει τη διαδικασία διακρίβωσης της σημαντικής, κατά την άποψή μας, προοπτικής να λειτουργήσει μια νέα εταιρεία τοπική που να φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης.

Στόχος είναι, πρόσθεσε, «να επιβεβαιώσουμε πως μας ενδιαφέρει η προοπτική και το Σώμα να χαράξει κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία διερεύνησης αυτής της προοπτικής».

Μετά την απόφαση του Υπουργικού θα τρέξει και η διαδικασία του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων για το διορισμό του συμβούλου, ο οποίος θα διεξαγάγει τη διαδικασία για τη χρήση του λογοτύπου και του ονόματος των ΚΑ μέσω της δημιουργία νέας εταιρείας.

19:11 – Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για αποκατάσταση των εργαζομένων

Η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στις Κυπριακές Αερογραμμές, μέσα από την πιθανή δημιουργία μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι αυτό που προέχει είναι «η επικέντρωση μας στα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών και η πλήρης διασφάλιση τους», σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται και το ταμείο προνοίας, ενώ η Κυβέρνηση θα καλύψει το υφιστάμενο και σημαντικό έλλειμμα του ταμείου προνοίας που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Επιπλέον, η Κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της, μέσω ανοιχτών και διαφανών διαδικασιών, για διερεύνηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα φέρει το εμπορικό όνομα και λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι πλείστοι όσοι των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές αποκατασταθούν», ανέφερε

Ο Πρόεδρος εκφράζει τη θλίψη του, αλλά και τη συμπάθεια του σε όσους πληρώνουν τις συνέπειες διαχρονικών λαθών των όσων είχαν εμπλοκή στα δρώμενα της εταιρείας, αλλά και για την«αναπόφευκτη και δυσάρεστη εξέλιξη που αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές σαν αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τονίζει παράλληλα πως τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Κυβέρνηση εξάντλησαν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτή, στήριξαν το Διοικητικό Συμβούλιο σε κάθε κίνηση εξυγίανσης και κατεβλήθη από κοινού προσπάθεια, με συνεργασία εξειδικευμένων Νομικών Οίκων του εξωτερικού, για την εκ των υστέρων έγκριση των κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς, όπως απορρέει και από την απόφαση της Επιτροπής, υπήρξαν διαχρονικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, η συσσώρευση των οποίων καθιστούσε σαφές πως η εταιρεία δεν θα είχε καμία προοπτική να καταστεί βιώσιμη χωρίς συνεχιζόμενη κρατική ενίσχυση.

Επιπλέον, προσθέτει ο Πρόεδρος,η Επιτροπή έκρινε ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στην εταιρεία χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με την ίδια την Επιτροπή και απαίτησε την άμεση ανάκτηση τους και επιστροφή τους στο Κράτος, κάτι που, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, δεν ήτο εφικτό να υλοποιηθεί.

17:32

Αγανακτισμένοι και με δάκρυα στα μάτια, εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας μετά την απόφαση για κλείσιμο της εταιρείας την Παρασκευή και απαίτησαν από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των εργαζομένων στις ΚΑ.

Οι συγκεντρωθέντες έδωσαν ραντεβού για την πραγματοποίηση νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας αύριο, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν ένα κύριο πανό που έγραφε: «Άμεση εργοδότηση υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών λόγο παράνομου και άδικου κλεισίματος της εταιρείας» και μικρότερα πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Που είναι ο Εθνικός Αερομεταφορέας;, Όχι, άλλοι εργαζόμενοι στην ανεργία, Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του προς τους εργαζόμενους, Το κράτος να μας δώσει επιλογή εργασίας, Θέλουμε δουλειά, Μας ρίξατε στην ανεργία, Ο τόπος χρειάζεται εθνικό αερομεταφορέα».

Ενδιαφέρον για την εκδήλωση διαμαρτυρίας επέδειξαν και ξένα ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΟΗΟ ΣΕΚ Βαγγέλης Μαππουρίδης, μιλώντας προς τους συγκεντρωθέντες είπε ότι «μετά τον προγραμματισμένο θάνατο που έκαναν της εταιρείας μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μαζευόμαστε κάθε μέρα αν χρειάζεται είτε λέγεται Υπουργείο Οικονομικών είτε λέγεται Βουλή είτε λέγεται Προεδρικό ή οπουδήποτε αλλού για να διαμαρτυρόμαστε για το που μας έφεραν» και πρόσθεσε ότι δεν θα αφήσουν αυτό το πράγμα να μείνει έτσι.

«Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είναι άλλοι Οργανισμοί και καλούμε τον κόσμο να είναι δίπλα μας. Πρέπει κάθε μέρα να είμαστε παρών για να διαδηλώσουμε την αγανάκτηση μας. Οι Κυπριακές Αερογραμμές για μας ήταν το δεύτερο μας σπίτι. Αυτοί δε σεβάστηκαν τίποτα. Τα έκλεισαν σε μία νύχτα», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία διάβασε το ψήφισμα των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι των ΚΑ διαπιστώνουν ότι για το κλείσιμο των ΚΑ μετά από περίπου εβδομήντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον τόπο, υπάρχουν ευθύνες οι οποίες θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και να αποδοθούν εκεί και όπου διαπιστώνονται.

Στο ψήφισμα, το οποίο δόθηκε σε Λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα αυτούς που παίρνουν αποφάσεις και έχουν την ευθύνη για την διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν την σημερινή κυπριακή κοινωνία, αναλαμβάνοντας και τις συνέπειες των πράξεων τους.

Οι εργαζόμενοι των ΚΑ απαιτούν από το κράτος, ως τον κύριο μέτοχο των ΚΑ, να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των εργαζομένων με τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την άμεση καταβολή όλων των δικαιωμάτων των υπαλλήλων των ΚΑ, την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για ενέργειες που θα δώσουν την ευκαιρία εργοδότησης εργαζομένων είτε στο κράτος είτε στην περίπτωση σύστασης νέας αεροπορικής εταιρείας κυπριακών συμφερόντων, την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυθέντες εργαζόμενους στην βάση πρακτικών ανάλογων περιπτώσεων στο παρελθόν και την υλοποίηση της δέσμευσης του κράτους, ρυθμίσεων σε σχέση με το Ταμείο Προνοίας, που αφορά τους περσινούς απολυθέντες.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους συγκεντρωθέντες οι οποίοι απαιτούσαν να κατέβει ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών να παραλάβει το ψήφισμα, παρά να μεταβούν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών στο γραφείο του Υπουργού και να του παραδώσουν κατ` ιδίαν το ψήφισμα.

Ο κ. Ηλία ανέφερε ότι είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση του κόσμου και πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να στέλνεις στην ανεργία οικογένειες με υποχρεώσεις και δεν είναι εύκολο να στερείται ο τόπος τις υπηρεσίες ενός εθνικού αερομεταφορέα.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης μιλώντας στους συγκεντρωθέντες είπε ότι είναι ένα έγκλημα το κλείσιμο των ΚΑ και για τους εργαζόμενους και για την οικονομία.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ .

Την ώρα που αντιπροσωπεία των συντεχνιών των ΚΑ εισήλθε εντός του κτηρίου για να επιδώσει το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων, σημειώθηκε μικρό- ένταση έξω από την είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών ανάμεσα σε αστυνομικούς και εργαζόμενους στις ΚΑ όταν ομάδα εργαζομένων επιχείρησε να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει εντός του κτηρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η αντιπροσωπεία των συντεχνιών των ΚΑ αποφάσισε να μην επιδώσει η ίδια το ψήφισμα. Ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ ΟΗΟ ΣΕΚ είπε ότι «φωνή λαού,οργή Θεού» και πρόσθεσε ότι δεν θα πάνε να δώσουν το ψήφισμα στον ΥΠΟΙΚ, αλλά θα το στείλουν και θα μείνουν κάτω να διαμαρτυρηθούν.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, σε δηλώσεις του είπε ότι καλούν δημόσια τον ΥΠΟΙΚ και την Κυβέρνηση, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσουν εξηγήσεις στους εργαζόμενους για το κλείσιμο των ΚΑ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων.

Ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, σε δηλώσεις του είπε ότι παρόλο που ο ΥΠΟΙΚ εξεδήλωσε την επιθυμία να τους συναντήσει για να παραλάβει το ψήφισμα, «εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει δημόσια να τοποθετηθεί το κράτος για τις απαιτήσεις τις δικαιολογημένες σε σχέση με τους εργαζόμενους που ρίχνονται στην ανεργία», όπως ανέφερε.

Από την ένταση τρεις κοπέλες λιποθύμησαν, ενώ τραυματίστηκε στο πόδι ο κινηματογραφιστής του ANT1 Μιχάλης Καπετάνιος και κλήθηκε στο ΥΠΟΙΚ ασθενοφόρο. Οι συντεχνίες εξέφρασαν την συμπάθεια τους προς τον κινηματογραφιστή.

Εν αναμονή για να δοθεί απάντηση από τον Υπουργό Οικονομικών στα αιτήματα τους, οι συγκεντρωθέντες απέκοψαν το δρόμο έξω από το κτήριο. Η διαδήλωση έληξε μετά τις 14:00 και ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία.

Σε δηλώσεις τους, οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν την απογοήτευση τους, τη λύπη τους, την αγανάκτηση τους για το κλείσιμο των ΚΑ και ζητούν “τα πράγματα που δούλεψαν τόσα χρόνια”.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΚΑ Τώνης Αντωνίου, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους στις ΚΑ, ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η εταιρεία έβαλε λουκέτο λόγω των χειρισμών αυτής της Κυβέρνησης ή λόγω των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, είπε ότι «σίγουρα το δεύτερο κατά κύριο λόγο, όμως η παρούσα Κυβέρνηση, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα που είχαμε φέρει πριν 2-3 μήνες που παραιτήθηκα θα έπρεπε να ήταν αρκετά αισιόδοξη να προχωρήσει σε μέτρα ούτως ώστε να επιταχυνθεί ή τουλάχιστον να πεισθούν επενδυτές με άλλους τρόπους παρά με την διαδικασία που έχει γίνει».

«Αν πράγματι υπήρχε πολιτική βούληση να παραμείνει η εταιρεία τουλάχιστον θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε περισσότερο με τους επενδυτές που απόρριψαν και κάποιους άλλους που θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε. Δεν έγινε καμία προσέγγιση από εμάς όλο αυτό το χρόνο για να βρούμε επενδυτές», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πέτρος Σουππουρής, σε δηλώσεις του είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση των Βρυξελλών η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει ένα συγκροτημένο σχέδιο για πλήρη εξυγίανση των ΚΑ τον τελευταίο ένα χρόνο και πρόσθεσε ότι οι δύο Υπουργοί και η Κυβέρνηση σκέφτηκαν περισσότερο τις εταιρείες και το κεφάλαιο παρά τους Κύπριους πολίτες που είναι εδώ όλοι άνεργοι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σουππουρής είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ και ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεν θα προχωρήσουν σε δημιουργία ή σε άνοιγμα διαγωνισμού για νέα εταιρεία «γιατί δεν έκαναν όλες αυτές τις ενέργειες για να ανοίξουν καινούργια εταιρεία, αλλά για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένη εταιρεία από το εξωτερικό».

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση με μέλη του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του είπε ότι η Κυβέρνηση συνειδητά και μεθοδευμένα έχει τροχοδρομήσει και δυστυχώς πέτυχε τον κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

«Μιας εταιρείας κρατικής με ιστορία 67 τόσων χρόνων. Πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης. Έχουν μεθοδεύσει, έχουν προγραμματίσει, έχουν συνεννοηθεί με ιδιωτικές εταιρείες και έχουν πετάξει στο δρόμο 600 τόσους εργαζόμενους, 600 οικογένειες. Ως ΑΚΕΛ δεν θα το αφήσουμε εδώ. Θα γράψουμε άμεσα θέμα στη Βουλή για διεξαγωγή έρευνας για τις ευθύνες» κατέληξε.

14:30

Εληξε ειρηνικά, παρά τη μικρής διάρκειας ένταση που σημειώθηκε κατά τη διάρκειά της, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίοι βρέθηκαν άνεργοι μετά την απόφαση για κλείσιμο της εταιρείας την Παρασκευή.

Οι συγκεντρωθέντες έδωσαν ραντεβού για την πραγματοποίηση νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας αύριο, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

ergazomenoi KA13:30
Οι εργαζόμενοι των Κυπριακών Αερογραμμών, οι οποίοι πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της εταιρείας, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, απέκοψαν το δρόμο έξω από το κτήριο.


Οι συγκεντρωθέντες ζητούν όπως ο Υπουργός Οικονομικών εξέλθει του κτηρίου και παραλάβει το ψήφισμα που είχαν εγκρίνει νωρίτερα. Οπως αναφέρουν θα συνεχίσουν να κρατούν κλειστό το δρόμο μέχρι να παραλάβει ο Υπουργός Οικονομικών το ψήφισμα.

 

10592672_10152986014900953_1135322524859881425_n

12:30 

Ενταση σημειώνεται κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές έξω από το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ομάδα εργαζομένων που διαδηλώνει επιχειρεί να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στο κτήριο.

 

 

10891494 853239928061993 8649767457008926312 n

 

Η αντιπροσωπεία των συντεχνιών των ΚΑ, η οποία επρόκειτο να επιδώσει ψήφισμα στον Υπουργό Οικονομικών, δεν κατάφερε τελικά να εισέλθει στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω του ότι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να εισέλθουν σε αυτό και η Αστυνομία έκλεισε τις πόρτες.

6d4aaeb5b7910f7e8d1b8548c4377244_LΤην ώρα που γινόταν η ανάγνωση του ψηφίσματος, οι συγκεντρωθέντες ζητούσαν αντί να επιδοθεί από αντιπροσωπεία το ψήφισμα να εξέλθει του κτηρίου ο Υπουργός Οικονομικών και να το παραλάβει.

 

10360539 853240151395304 3522302627399762232 n

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.