Διαμαρτυρία Ισραήλ για απόφαση ΓΣ του ΟΗΕ για πραγματοποίηση επίσημης τελετής για την «Ημέρα της Νάκμπα»

Σε χθεσινή ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ λήφθηκε απόφαση να πραγματοποιηθεί επίσημη εκδήλωση για την «Ημέρα της Νάκμπα» στις 15 Μαΐου 2023, επέτειος της έναρξης του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου, η οποία έχει καθιερωθεί στον αραβικό κόσμο και διεθνώς ως ημέρα μνήμης των Παλαιστινίων προσφύγων που στερήθηκαν τις εστίες τους ως αποτέλεσμα του Α’ Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1948, ο οποίος ξέσπασε την επομένη ακριβώς ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, στις 14 Μαΐου 1948.


Την πρόταση υπερψήφισαν 90 κράτη, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων όλες οι αραβικές χώρες, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα, το Ιράν, η Ινδονησία, οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, η Μάλτα και η Κύπρος. Την πρόταση καταψήφισαν συνολικά 30 χώρες μεταξύ των οποίων ήταν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελβετία ενώ από τις χώρες-μέλη της ΕΕ την πρόταση καταψήφισαν η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Δανία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Ελλάδα. Ψήφο αποχής επέλεξαν 47 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Γαλλία, η Αρμενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Την απόφαση χαιρέτησε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Αντιθέτως ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Ισραήλ στον ΟΗΕ, πρέσβης Γκιλάντ Ερντάν, κατά την ομιλία που εκφώνησε πριν την ψηφοφορία, παρουσίασε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας New York Times που είχε κυκλοφορήσει στις 16 Μαΐου 1948, όπου αναφερόταν ότι οι Εβραίοι που διαβιούν στις αραβικές χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η πραγματική Νάκμπα».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.