Διαμαρτυρία παροικίας έξω από τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο στην επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Φωτογραφία αρχείου

Περισσότερα από 200 μέλη της κυπριακής παροικίας της Βρετανίας συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης έξω από το κτίριο της πρεσβείας της Τουρκίας στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και για να απαιτήσουν μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο χωρίς στρατεύματα κατοχής.

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν πολλοί Κύπριοι φοιτητές, Τουρκοκύπριοι, καθώς επίσης αντιπρόσωποι της αρμενικής και αιγυπτιακής παροικίας, που θέλησαν με τη συμμετοχή τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Εκ μέρους της παροικίας ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστος Καραολής, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τιούτον ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ Άντριαν Πάτσαλος και ο Πρόεδρος της ΕΦΕΚ ΗΒ Μάριος Κωνσταντίνου επέδωσαν επιστολή προς τον Πρέσβη της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Η επιστολή ανέφερε πως «την ώρα που οι προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει παρανόμως και να προσαρτήσει το έδαφος της Ουκρανίας έχουν συναντήσει ομώνυμη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει πως οι μονομερείς δράσεις δεν έχουν θέση στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις». Ο Πρέσβης καλούνταν να εισακούσει τις εκκλήσεις του κυπριακού λαού, της διεθνούς κοινότητας και του Ηνωμένου Βασιλείου και να υποστηρίξει μια επανενωμένη Κύπρο στη βάση του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Καραολής απέστειλε, εξάλλου, επιστολή και προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ παροτρύνοντάς τον να ενεργήσει υπέρ της Κύπρου σε αυτή τη μαύρή επέτειο.

Ο κ. Καραολής σημειώνει τις δεσμεύσεις του κ. Σούνακ όταν διεκδικούσε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας, δηλαδή να στηρίξει μια λύση στην Κύπρο με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζητούσε επίσης με την επιστολή του να υπάρχει «συνέπεια» στη βρετανική εξωτερική πολιτική: «Ακριβώς όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ηγηθεί της διεθνούς απάντησης κατά της Ρωσίας και έχει απορρίψει τον επεκτατισμό της, προτρέπω εσάς και την Κυβέρνησή σας να κρίνετε με τα ίδια κριτήρια την Τουρκία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy