Διαμαρτυρία ΡΤΚ και άλλων 24 οργανώσεων για την δεξίωση της τουρκικής σειράς για Κύπρο

Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκαλεί στην τ/κ κοινότητα η τουρκική σειρά εποχής «Κάποτε στην Κύπρο» που θα προβάλλεται από αύριο στην τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT) και θα κάνει πρεμιέρα με δεξίωση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ραούφ Ντενκτάς» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣήμερα, αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κομματος (ΡΤΚ) Αμμοχώστου πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το συνεδριακό κέντρο που θα γίνει η δεξίωση – γκαλά με καλεσμένους και από την Τουρκία, οι οποίοι θα έρθουν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Τα πανό διαμαρτυρίας έγραφαν «Όχι στο γκαλά που θα μας ξανακλείσει (ΣΣ: λοκντάουν)» και «Ποιο γκαλά όταν οι άνθρωποι πεινούν;».

Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν την ακύρωση της δεξίωσης που παραβιάζει τα πρωτόκολλα που απαγορεύουν συναθροίσεις και συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής του ΡΤΚ Αμμοχώστου και πρώην «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Οκτάι Καγιάλπ δήλωσε ότι είναι ενάντια στην πραγματοποίηση μιας δεξίωσης εν μέσω πανδημίας, καθώς είναι ενάντια στους κανόνες αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας.

Ο γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του ΡΤΚ, δρ Τζεμάλ Μερτ στην δήλωση που ανέγνωσε διερωτήθηκε εάν οι κανόνες για την πανδημία ισχύουν μόνο για τον απλό κόσμο, επικρίνοντας την «κυβέρνηση μειοψηφίας» ότι δεν δίδει καμιά σημασία στους ανθρώπους.

Ενώ εδώ και 1 χρόνο, συνέχισε, οι τ/κ καλλιτέχνες, μουσικοί και άνθρωποι του θεάτρου εφαρμόζουν τις αποφάσεις για την πανδημία για να προφυλάξουν την δημόσια υγεία, ενώ δόθηκαν υπερβολικές δυνατότητες σε κινηματογραφικά συνεργεία που ήρθαν από το εξωτερικό.

Είπε ακόμη ότι «η απουσία εμπειρογνωμόνων, Τουρκοκυπρίων ιστορικών στην ομάδα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω σειρά είναι απαλλαγμένη από ιστορικές στρεβλώσεις έχει αυξήσει επίσης τις ανησυχίες για την πολιτιστική αφομοίωση στη χώρα μας».

Σημείωσε δε ότι υπό συνθήκες πανδημίας για το αυριανό γκαλά θα έρθουν 150 άτομα από το εξωτερικό (ΣΣ Εννοεί την Τουρκία) που θα παραβιάσουν κι άλλους κανόνες και θα είναι συνολικά 400 άτομα σε έναν κλειστό χώρο, «κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Επέκρινε τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ, για την δήλωσή του ότι η δεξίωση γίνεται ανάλογα με τους κανόνες που ισχύουν, αλλά και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ που εν μέσω πανδημίας επισκέφθηκε το μέρος που γινόταν τα γυρίσματα της σειράς.

Δεν υπάρχει λογική, συνέχισε, να γίνεται αυτή η δεξίωση την ώρα που καταστηματάρχες κατεβάζουν ρολά, ο κόσμος δίνει στα σπίτια του τον αγώνα επιβίωσης χωρίς καμία στήριξη, στα όρια της πείνας κι ενώ έχει εκπληρώσεις τις δικές του υποχρεώσεις έναντι της πανδημίας, με το παραπάνω.

Η δεξίωση αυτή, είπε ο κ. Μερτ, είναι προφανές ότι αποτελεί πολιτική προπαγάνδα και λάθος για την δημόσια υγεία η συγκέντρωση τέτοιου πλήθους σε ένα κλειστό χώρο.

Με υπογραφή τους άλλες 24 οργανώσεις ζητούν από κοινού την ακύρωση αυτής της δεξίωσης εν μέσω πανδημίας. Κάνουν λόγο για ριψοκίνδυνα γυρίσματα της σειράς και πάλι εν μέσω πανδημίας αλλά και για επικίνδυνη για την δημόσια υγεία του τόπου, μια δεξίωση σε κλειστό χώρο με τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Προφανώς, αυτή η νοοτροπία, που αγνοεί τους «νόμους, τους κανόνες και τις τοπικές αρχές στη χώρα μας», όπως αναφέρεται, για άλλη μια φορά ασυνείδητα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία και επικρίνει για την συμμετοχή τους στην δεξίωση τους Τατάρ και Σανέρ. σημειώνει δε ότι στην Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα είναι γύρω στις 30.000.

«Η πολιτική παράσταση και οι προσπάθειες για αφομοίωση του τ/κ λαού, της θέλησης, του πολιτισμού και της ιστορίας του βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτές οι συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου και την κοινοτική ενότητα» προστίθεται.

Καλούν δε τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν σε δικαστική αγωγή για την δεξίωση στο «ανώτατο» και να ζητήσουν την μη πραγματοποίηση του γκαλά.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, η ένωση Κυπρίων λογοτεχνών, ο κυπριακός αεροπορικός σύνδεσμος, η ομάδα λυρικής ποίησης, η συντεχνία Τ/κ δασκάλων, ο πολιτιστικός σύνδεσμος Αμμοχώστου, ο σύνδεσμος κυπριακής τέχνης, το Φόρουμ τρίτης κοινότητας, ο σύνδεσμος πολιτισμού και τέχνης Γιαλλούσας, ο σύνδεσμος λαϊκής τέχνης, η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», το κέντρο γυναικών Αμμοχώστου, ο σύνδεσμος καταστηματαρχών της εντός των τειχών Αμμοχώστου, η συντεχνία των εργαζομένων στα «τελωνεία», πολιτιστικά και άλλα σύνολα.

Ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σαμνί Όζουσλου έγραψε σήμερα πως ανακάλυψε ότι το γκαλά – δεξίωση οργανώνει το «υπουργείο εξωτερικών». Αυτό, πρόσθεσε, αναφέρει απάντηση από την τουρκική «πρεσβεία» που ήρθε μετά που το θέμα προέκυψε να συζητείται στην «βουλή» και τα ΜΚΔ.

Ενώ οι ετοιμασίες για την δεξίωση γίνονται εδώ και 10 μέρες, σημείωσε ο Όζουσλου, το «υπεξ» φέρεται να προσκάλεσε και τους καλεσμένους τηλεφωνικά μόλις σήμερα, δηλαδή μια μέρα πριν από το γκαλά.

Η εφημερίδα Αβρούπα γράφει σήμερα ότι η ιστορία παραποιείται σε αυτή τη σειρά και όπως αναφέρει το ΓΤΠ, η εφημερίδα γράφει στο κύριο άρθρο της: «Ας υπενθυμίσουμε στην ομάδα του TRT που παράγει την σειρά ‘Κάποτε στην Κύπρο’, η οποία παραποιεί την ιστορία μας, το τι κάναμε εμείς κάποτε».

Ο στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, αναφέρει η Αβρούπα, παραδέχτηκε ότι κάψαμε τα τζαμιά Μπαϊρακτάρ και Ομεριγιέ το 1962. «Και ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι βομβαρδίσαμε το Τουρκικό Γραφείο Ειδήσεων που υπαγόταν στην Πρεσβεία της Τουρκίας. Αυτά ήταν προβοκάτσιες που έγιναν για να οδηγήσουν τις δύο κοινότητες στην σύγκρουση».

Η εφημερίδα γράφει ότι εκείνοι που αντιδρούν για την πρεμιέρα δεν αντιδρούν για το περιεχόμενο της ταινίας. Αντιδρούν μόνο για την καταφανή καταπάτηση των αποφάσεων της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων», σημειώνει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei