Διαμαρτυρία συντεχνιών τ/κ δασκάλων και καθηγητών με αφορμή την Ημέρα του Εκπαιδευτικού

Με συνθήματα όπως «Είμαστε εκπαιδευτικοί, είμαστε ενωμένοι, δεν θα σιωπήσουμε» και «Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη δημόσια επιστημονική, δημοκρατική και σύγχρονη εκπαίδευση, όχι την δογματική» οι ηγεσίες των συντεχνιών των τ/κ εκπαιδευτικών, KTOEÖS και KTÖS, πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την «βουλή» στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την αυριανή Ημέρα του Εκπαιδευτικού.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, ΚTOEÖS Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ ανέφερε ότι η 24η Νοεμβρίου δεν είναι η Ημέρα του Εκπαιδευτικού αλλά «η ημέρα αγώνα και διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί».

Οι εκπαιδευτικοί, συνέχισε, είναι αυτοί που εκπαιδεύουν και προετοιμάζουν τις επόμενες γενιές, λέγοντας πως είναι σημαντικό το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και πως με την ιδεολογική ιεραποστολική εκπαίδευση η εξουσία προσπαθεί να διατηρήσει το δικό της μέλλον. Η εξουσία, συνέχισε, συνεχώς θέτει στόχο της τους εκπαιδευτικούς και προσπαθεί να τους δυσφημεί. Άσκησε επίσης κριτική στην «κυβέρνηση» ότι κάνει πιο αδύναμο το «δημόσιο» σχολείο και έκρινε μη επαρκή τα μέτρα που λήφθηκαν στην πανδημία για την εκπαίδευση.

Ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, KTÖS, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι η Ημέρα του Εκπαιδευτικού ορίστηκε την 24η Νοεμβρίου, μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου στην Τουρκία (πραξικόπημα Εβρέν) ενώ τα ΗΕ έχουν ορίσει αυτή την ημέρα στις 5 Οκτωβρίου. Εμείς αυτή την ημέρα δεν γιορτάζουμε, θυμόμαστε τις διώξεις και τις πιέσεις που δέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί για πολλά χρόνια.

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι στα κατεχόμενα πλέον δραστηριοποιούνται ισλαμικά τάγματα, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το «σύνταγμα» έχουν κοσμικό «κράτος» και οι αιρέσεις που θέλουν να το αλλάξουν αυτό, στοχεύουν στην αλλοίωση του χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί, είπε, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μια κοσμική, δημοκρατική και επιστημονική εκπαίδευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ