Διαμαρτυρίες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις ΗΠΑ- Η κατάσταση της πανδημίας διεθνώς

Χιλιάδες εργαζόμενοι του δήμου της Νέας Υόρκης, στην πλειονότητά τους πυροσβέστες, διαδήλωσαν χθες στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, διαμαρτυρόμενοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19 που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η δημοτική αρχή. Τα δύο πέμπτα των πυροσβεστών της Νέας Υόρκης είναι ανεμβολίαστοι.

Οι οργανωτές κάλεσαν όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους να κάνουν πορεία στη Γέφυρα του Μπρούκλιν μέχρι το Δημαρχείο. Στις ΗΠΑ, τα παιδιά άνω των δύο ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε τεστ τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους στις ΗΠΑ, εφόσον ταξιδεύουν συνοδευόμενα από εμβολιασμένους ενήλικους. Αν ταξιδεύουν μόνα ή συνοδευόμενα από ανεμβολίαστους ενηλίκους, θα κάνουν το τεστ μία ημέρα πριν από την αναχώρησή τους.

Στη Βρετανία οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 36.567 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 38 ασθενείς με την COVID-19. Επισήμως, η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 139.571 ανθρώπους επί συνόλου 8.809.774 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο τους ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό. Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.239 ασθενείς με την COVID-19. Πάνω από το 86% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου και πάνω από το 79% δεύτερη, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την εκστρατεία ανοσοποίησης.

Στον Καναδά οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες Δευτέρα 1.381 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των πολιτών της χώρας που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 1.700.696, ενώ ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 βρίσκεται στους 28.785, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CTV.  Οι αριθμοί είναι μειωμένοι σε σχέση με την Παρασκευή, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ελαφρά (+9 καθαρά). Στην επαρχία νοσηλεύονται 259 ασθενείς με την COVID-19 σε νοσοκομεία, οι 69 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Οι αρχές της επαρχίας, επικαλούμενες δεδομένα των τελευταίων 28 ημερών, υπολογίζουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι 20,4 φορές πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο από τους εμβολιασμένους.


Το φράγμα των 5 εκατομμυρίων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας έσπασε η Ισπανία, όπου χθες ανακοινώθηκαν 4.485 νέα περιστατικά και 54 θάνατοι. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί έως τώρα θετικοί με την COVID-19 ανέρχεται σε 5.002.217, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ισπανών πολιτών έχουν έως σήμερα εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 και οι περισσότεροι περιορισμοί ήρθησαν πρόσφατα, αν και η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους.

Στα ψηλά παραμένει η Τουρκία, όπου το Yπουργείο Υγείας της χώρας χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27.663 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 351.152 τεστ, με τις επίσημα καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 7.879.468. Οι θάνατοι 232 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 69.344 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια. Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,21 εκατομμύρια πολίτες -επί συνόλου πληθυσμού 84 εκατ.-, δεύτερη πάνω από 48,21 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 115,48 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, δόσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.