Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν χθες οι υπάλληλοι των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που φέρνει η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ζητούν να εισακουσθούν από την εργοδοτική πλευρά και προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων, μέχρι και σε επ’ αόριστον απεργία.

Βασικό αίτημα είναι η έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, ώστε να διευθετηθούν πολλά προβλήματα που προκύπτουν με τις αλλαγές στο σύστημα υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που επηρεάζουν άμεσα όλους τους φαρμακοποιούς δημοσίους υπάλληλους αποσπασμένους στον ΟΚΥπΥ.

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, καλούνται να αλλάξουν χώρο εργασίας, να μετακινούνται καθημερινώς σε μεγάλες αποστάσεις και ενδεχομένως να υιοθετήσουν νέα ωράρια εργασίας και καινούριες ευθύνες. Ωστόσο, καμία ενημέρωση και καμία συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν έχει λάβει χώρα.

Ενόψει των αλλαγών αυτών μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών μετακινούνται από τα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να παραμένει στα φαρμακεία των νοσοκομείων πολύ μικρός αριθμός φαρμακοποιών, ο οποίος είναι δυσανάλογος του φόρτου εργασίας και κατ’ επέκταση μη ικανός για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών.
Πολλοί φαρμακοποιοί θα αναγκάζονται σε καθημερινές μετακινήσεις ακόμα και από την Πάφο προς τη Λευκωσία, προκειμένου να μεταβαίνουν στον καινούριο χώρο εργασίας τους.

Η Ευγενία Ευσταθίου, πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου των Φαρμακοποιών της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας σημείωσε ότι «καθημερινά ο κατάλογος των φαρμάκων που θα δίνονται από τα νοσοκομεία αυξάνεται, ωστόσο δεν θεωρούν ότι υπάρχουν ανάγκες σε φαρμακοποιούς για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου σκοπεύουν να αφήσουν μόνο τρεις φαρμακοποιούς». Η κα Ευσταθίου σημείωσε επίσης ότι «το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός νοσοκομειακού φαρμακείου».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καροτσάκης, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Λάρνακας/Αμμοχώστου, είπε ότι «πάντα υπήρχε η καλή διάθεση για συζήτηση» και σημείωσε πως έχει ξαφνιάσει «το γεγονός ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση αναφορικά με τη στάση εργασίας ή κάποια ειδοποίηση από τις συντεχνίες των φαρμακοποιών παρά μόνο προχθές το μεσημέρι».

Nα σημειώσουμε πως η απόφαση είναι να λειτουργούν μόνο ορισμένες θυρίδες στα δημόσια νοσοκομεία όπου θα εξυπηρετούνται οι ογκολογικοί ασθενείς. Οι εξωτερικοί ασθενείς θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς.