Διαμελισμένα κορμιά, λίμνες αίματος και κρανία – Η τρομοκρατική επίθεση στη Λευκωσία

Του Τάσου Αναστάση

Το γεφύρι του ποταμού Πεδιαίου στην Λεωφόρο Γεωργίου Γρίβα Διγενή είναι ένας από τους πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας με χιλιάδες πολίτες να το διασχίζουν κάθε μέρα. Αυτό που πολλοί δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, είναι πως σε εκείνο το σημείο πριν 32 χρόνια γράφτηκε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο νησί.

Διαβάσετε επίσης:  Η αεροπορική τραγωδία του 1967 – Η Λακατάμια ήταν γεμάτη πτώματα (εικόνες)

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Μαΐου 1988 στις 10:20.

Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό μιας Τετάρτης για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της.

Οι πολυσύχναστοι δρόμοι, έσφυζαν από ζωή με πολίτες να πηγαίνουν στις δουλειές τους, να επισκέπτονται το κέντρο της Λευκωσίας και να ζουν όπως κάθε άλλη μέρα, την καθημερινότητα τους.

Αυτό ωστόσο θα άλλαζε με πιο δραματικό τρόπο.

Λίγα λεπτά προηγουμένως, ένα pajero στο οποίο επέβαινε ο Kadour Ahmed Honeim, 20 ετών από το Λίβανο, επιχείρησε να παρκάρει έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην οδό Εμμανουήλ Ροΐδη. Ωστόσο έγινε αντιληπτός από τους φρουρούς της πρεσβείας οι οποίοι τον έδιωξαν και δεν τον άφησαν να παρκάρει.

Λίγα λεπτά αργότερα, το pajero θα επέστρεφε ξανά σε κοντινό σημείο. Οι κινήσεις του προκάλεσαν την κινητοποίηση των αστυνομικών της φρουράς οι οποίοι παρατάσοντας τα υπηρεσιακά τους πιστόλια τον διέταξαν να απομακρυνθεί άμεσα.

Το σχέδιο είχε ναυαγήσει. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Kadour ήταν φορτωμένο με 100 κιλά εκρηκτικά, και μαζί με τον συνεργό του, είχαν οδηγίες να το σταθμεύσουν έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία και χρησιμοποιώντας πυροκροτητή, να σήκωναν την πρεσβεία στον αέρα.

Το σχέδιο ναυάγησε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, οι δύο δράστες είχαν συνεννοηθεί συγκεκριμένη ώρα που θα πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά. Ο Omar Ahmed Hawillo, 27 ετών, ήταν σε μακρινή απόσταση κρατώντας χαρτοφύλακα με πυροκροτητή και περίμενε τον Kadour Ahmed Honeim, να σταθμεύσει το όχημα για να ανατινάξει την πρεσβεία την καθορισμένη ώρα.

Εντούτοις, οι κινήσεις των αστυνομικών απέτρεψαν τα σχέδια τους.

Ο Kadour έτρεχε μανιωδώς να ειδοποιήσει τον συνεργό του ότι το σχέδιο ναυάγησε και να τον αποτρέψει από το να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Στην τρελή διαδρομή, χτύπησε ένα άλλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι Ροδούλα Σιαμίδου με συνοδηγό τη φίλη της Μαρία Στυλιανίδου. Η Ροδούλα αποφάσισε να ακολουθήσει το pajero και να ζητήσει το λόγο οδηγό του. Χωρίς να το ξέρει, οδηγούσε προς το θάνατο της.

Τα δύο αυτοκίνητα έφτασαν στην γέφυρα του ποταμού και τότε ακολούθησε το χάος.

Το pajero που κουβαλούσε τη βόμβα 100 κιλών εκρήγνυται και πραγματοποιεί μια έκρηξη που θα ακουγόταν σε όλη τη Λευκωσία.

Σκηνές βγαλμένες από ταινία εκτυλίσσονταν στα έντρομα μάτια των περαστικών και όσων τραυματίστηκαν από την έκρηξη.
Διαμελισμένα σώματα βρίσκονταν σε ακτίνα 100 μέτρων, λίμνες αίματος κάλυψαν τη γέφυρα και κομμάτια ανθρώπινου κρέατος καίγονταν στο δρόμο.

Από την έκρηξη, ο οδηγός του pajero εξαϋλώθηκε και το όχημα του έγινε μια μάζα σίδερα.

Μαζί του στο θάνατο, παρέσυρε και τους ανυποψίαστους, Ροδούλα Σιαμίδου και τον συνταξιούχο Ανδρέα Φράγκο που διέσχιζε τη γέφυρα εκείνη την ώρα. Άλλα 18 άτομα θα τραυματίζονταν σοβαρά από την έκρηξη που άνοιξε κρατήρα στην άσφαλτο της γέφυρας.

Τα πάντα γύρω μου σκοτείνιασαν

Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν την τρομοκρατικής επίθεσης, ήταν ακόμα πιο τραγικές.

Ένας 27χρονος ο οποίος οδηγούσε σε κοντινό σημείο από το παγιδευμένο όχημα, εξομολογείται στο ‘Περιοδικό’:

«Κοντά στο καφέ Μιλάνο πρόσεξα ένα αυτοκίνητο Παντζέρο με ξένους αριθμούς. Ο οδηγός φαινόταν πολύ βιαστικός και κυριολεκτικά πετάχτηκε στον δρόμο. Κτύπησε πάνω σ’ ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε μια κοπέλα. Η κοπέλα κατέβηκε από το αυτοκίνητο και μαζί με τη συνοδηγό της άρχισαν να φωνάζουν στον οδηγό του παντζέρο. Αυτός έκανε όπισθεν και τις προσπέρασε αδιάφορος. Οι κοπέλες όμως τον ακολούθησαν.
«Όλα εμαύρισαν. Θυμάμαι ότι έπαιρνα φωτιά. Χτυπούσα το πρόσωπο μου, ένιωθα ότι καιγόμουν. Προσπαθούσα να ανοίξω την πόρτα του αυτοκινήτου μου, αλλά είχα τη ζώνη που με δυσκόλευε. Κάποια στιγμή τα κατάφερα, κατέβηκα από το αυτοκίνητο και έτρεχα μέσα στο δρόμο. Άκουγα φωνές και κλάματα. Αυτοκίνητα καίγονταν, προσπάθησα να βοηθήσω, αλλά οι φλόγες δεν μας άφηναν να πλησιάσουμε».

Ο γιατρός, Δρ. Κωνσταντινίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αλήθεια» (12 Μαΐου 1988), ανάφερε πως η έκρηξη του θύμισε τους βομβαρδισμούς των Τούρκων το 1974.

Ο Αδάμος Μαρκίδης στην ίδια εφημερίδα είπε:
«Μια κοπέλα καιγόταν στην μέση του δρόμου και φώναζε «είναι κι άλλη στο αυτοκίνητο». Άλλη κοπέλα, μέσα στις φλόγες, φώναζε το μωρό μου, το μωρό μου».

To βυτιοφόρο που «γλίτωσε» τους περαστικούς.

Ο Πέτρος Χατζηχαραλάμπους, οδηγός βυτιοφόρου λυμμάτων, προπορευόταν του φονικού pajero στη γέφυρα. Μέσα στην ατυχία του, ο οδηγός του βυτιοφόρου φάνηκε φύλακας άγγελος για τους άλλους περαστικούς αφού ο όγκος του οχήματος κατάφερε να περιορίσει το ωστικό κύμα και τα θραύσματα από την έκρηξη, γλιτώνοντας τόσο τον ίδιο όσο και τους διερχόμενους.

Δήλωσε χαρακτηριστικά στον Φιλελέυθερο: «(…)

άκουσα τρομερή έκρηξη και γέμισε η περιοχή καπνούς. Δεν ήξερα τι να κάμω. Νόμισα ότι ήταν η μηχανή του αυτοκινήτου μου. Είδα ανθρώπινες σάρκες διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του δρόμου και στα κάγκελα της γέφυρας. Το φορτίο που είχε το αυτοκίνητό μου, μου έσωσε την ζωή».

Γυναίκα έπαθε νευρικό κλονισμό από την έκρηξη

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ο 27χρονος Ομάρ Αχμέτ Χουίλο, που συνελήφθη 200 μέτρα μακριά, βρισκόταν στην Κύπρο υπό την ιδιότητα του φοιτητή. Η επίθεση, ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε για την κυπριακή κοινωνία.

Όσο απομακρυσμένο και αν μας φαίνεται σήμερα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στα πρώτα χρόνια ανεξαρτησίας, δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο. Η ουδέτερη Κύπρος, είχε γίνει βάση «επιθέσεων» Αράβων τρομοκρατών και ισραηλινών πρακτόρων, που έπαιζαν τα βρώμικα σχέδια τους εις βάρος του κυπριακού λαού.

Η αντιπαλότητα του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και τους Παλαιστίνιους των οποίων τα εδάφη κατέκτησε, μεταφέρθηκε και στην Κύπρο, με τρομοκράτες να προκαλούν αιματηρά επεισόδια με στόχο Ισραηλινούς και από την άλλη, Ισραηλινοί πράκτορες να επεμβαίνουν στην Κύπρο έχοντας στόχο Άραβες παράγοντες και τρομοκράτες.

Συνεπώς όταν ανακοινώθηκε πως η Ισραηλινή πρεσβεία θα λειτουργούσε στο συγκεκριμένο στοιχείο, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην Κυβέρνηση Κυπριανού χωρίς ωστόσο κανείς να ακούει τις ανησυχίες τους. Η επίθεση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους. Η πρεσβεία θα μετακινείτο αργότερα εντούτοις το κακό είχε γίνει.

Follow Tasos Anastasi on twitter

https://twitter.com/tasosanastasi_

 

 

Πηγές:

ΓΤΠ, Φιλελεύθερος, Το Περιοδικό, μηχανή του χρόνου Κύπρος, city.com.cy

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy