Διαμέρισμα σε πύργο €14 εκ. πήρε μειωμένο ΦΠΑ λόγω …«κοινωνικών σκοπών» για νεαρά ζευγάρια

Απώλειες 230 εκατ. ευρώ, ενώ συμβόλαια 1 δισ. ευρώ ακυρώθηκαν μετά την παραχώρηση των διαβατηρίων και ακίνητα 4 δισ. ευρώ δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ.

Διαμέρισμα σε πύργο, αξίας 14 εκατ. ευρώ, επιδοτήθηκε με μειωμένο Φ.Π.Α.

 

Σε απώλειες φόρων 230 εκατ. ευρώ περίπου λόγω της εφαρμογής από την κυβέρνηση διαφορετικών κριτηρίων απ’ αυτά τα οποία προβλέπονται από τη νομοθεσία, αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου με θέμα την έκθεση της υπηρεσίας του για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Ανέφερε επίσης ότι συμβόλαια για ακίνητα ύψους 1,1 δισ. ευρώ ακυρώθηκαν μετά την παραχώρηση των διαβατηρίων, ενώ ακίνητα αξίας 3,9 δισ. ευρώ δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στις 18 Αυγούστου 2020 τέθηκαν σε εφαρμογή νέα κριτήρια, αλλά η κυβέρνηση συνέχισε να εξετάζει αιτήσεις με τα παλιά κριτήρια με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου. Ανέφερε επίσης ότι χάθηκαν 204 εκατ. ευρώ αφού ακίνητα τα οποία αγοράστηκαν μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος χρεώθηκαν με τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 5% που εφαρμόζεται για κοινωνικούς σκοπούς και αφορά κυρίως νεαρά ζευγάρια, αντί με τον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 19% που εφαρμόζεται για επενδύσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία οροφοδιαμέρισμα 555 τ.μ. σε πύργο πουλήθηκε για 14 εκατ. ευρώ, αλλά χρεώθηκε με τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 5%.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ διά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι «ο τρόπος που έτυχε εκμετάλλευσης το Επενδυτικό Πρόγραμμα από την παρούσα κυβέρνηση, είναι αισχρός». Επεσήμανε επίσης ότι «επιβάλλεται να γίνει σοβαρός και ενδελεχής έλεγχος από πλευράς του Υπουργείου για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτοί οι επενδυτές έχουν και διατηρούν στην κατοχή τους τα ακίνητα και εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια για απόκτηση υπηκοότητας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει ανάκληση της πολιτογράφησης».

«Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και παραδειγματική τιμωρία. Διατηρώ χαμηλές προσδοκίες έχοντας γνώση των γεγονότων και ποιοι εμπλέκονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ε. Χαραλαμπίδου.

Έτσι έκρυβαν τα ευρήματα

Σημειώνεται ότι ο Οδ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών κατέγραφαν πράγματα και θαύματα για τους επενδυτές, αλλά τα σημειώματα δεν υπογράφονταν από τους γενικούς διευθυντές και έτσι δίνονταν τα διαβατήρια. Μόνη εξαίρεση, πρόσθεσε, είναι δύο περιπτώσεις στις οποίες ο πρώην γενικός διευθυντής Α. Ασσιώτης υπέγραψε τα σημειώματα και εισηγήθηκε απόρριψη των αιτήσεων. Παρά ταύτα, συνέχισε, δόθηκαν τα διαβατήρια και ο Α. Ασσιώτης μετακινήθηκε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.