Διανομείς και κούριερ: Στο έλεος της εκμετάλλευσης και της κρατικής αδιαφορίας

Δεν έγινε καμία έρευνα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εδώ και τρία χρόνια, παρά τους κινδύνους και τα πολύ υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας

 

Χιλιάδες διανομείς φαγητού και κούριερ βρίσκονται στο έλεος της εκμετάλλευσης των εργοδοτών και της αδιαφορίας του κράτους, αφού δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων τους και των συνθηκών εργασίας τους, ενώ δεν γίνεται ούτε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή –μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά– οι εργαζόμενοι στον τομέα αυξήθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω και των συνθηκών που διαμορφώθηκαν την περίοδο της εφαρμογής των σκληρών περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού. Ενδεικτικά, το 2015 ήταν εγγεγραμμένοι στο σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων 464 εργαζόμενοι, των οποίων οι εργοδότες εμπίπτουν στην οικονομική δραστηριότητα «Άλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες», ενώ το 2021 έφτασαν στους 5.932. Ακόμη, στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι άλλοι 1.412 μισθωτοί, των οποίων οι εργοδότες εμπίπτουν στην οικονομική δραστηριότητα «Δικτυακές Πύλες», καθώς επίσης 1.006 οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως αυτοτελώς εργαζόμενοι κλητήρες, διανομείς και αχθοφόροι αποσκευών και πακέτων, αχθοφόροι αποσκευών σε ξενοδοχεία κ.λπ.

Ένας στους τρεις είναι αδήλωτος και χωρίς δικαιώματα

Παρά την πιο πάνω αύξηση, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου στην επιστολή της προς τη Βουλή παραδέχεται ότι η τελευταία φορά που έγινε εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας σε εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις εστίασης και ψηφιακές πλατφόρμες, και απασχολούν προσωπικό ως διανομείς φαγητού, ήταν τον Ιούνιο του 2019. Δηλαδή εδώ και τρία χρόνια περίπου δεν έχει γίνει καμιά έρευνα για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Το μόνο που έχει γίνει είναι κάποιοι μεμονωμένοι έλεγχοι από την Υπηρεσία Επιθεωρήσεων (4 το 2019, 5 το 2020 και 16 το 2021) στα πλαίσια της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Μάλιστα οι έλεγχοι κατέδειξαν ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους στις υπό αναφορά επιχειρήσεις είναι αδήλωτος και χωρίς δικαιώματα, αλλά φαίνεται ότι ούτε αυτό δεν συγκίνησε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κάνει κανέναν έλεγχο. Ενδεικτικά -με βάση πάντα τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή- στις 16 έρευνες που έγιναν από την Υπηρεσία Επιθεωρήσεων το 2021 εντοπίστηκαν 40 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 13 ήταν αδήλωτοι. Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται, έγιναν μόνο δύο καταγγελίες.

Σημειώνεται ότι η μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας κατέδειξε ότι η εργασία στις πλατφόρμες παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους, όπως η εργασιακή ανασφάλεια, τα οδικά ατυχήματα, η έκθεση σε χημικές ουσίες, οι μυοσκελετικές παθήσεις, η οφθαλμική κόπωση, ο εκφοβισμός και το στρες.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει θέσει στη Βουλή θέμα για τη θέσπιση ενός ισχυρού πλαισίου για προστασία των εργαζομένων, τόσο σε θέματα ασφάλειας και υγείας όσο και στα ζητήματα τα οποία αφορούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προχώρησαν στη θέσπιση ειδικού πλαισίου για τους πιο πάνω εργαζόμενους. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι αρνητική ως προς το ενδεχόμενο αυτό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy