«Διαπραγματεύσεις» με σημαδεμένη τράπουλα – Έκαναν μελέτη με απευθείας ανάθεση και έδωσαν κρυφά την έκθεση του Ελεγκτή

Με στημένο παιχνίδι μοιάζουν οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση, για επέκταση της συμφωνίας με την Hermes Airports για τη διαχείριση των αεροδροµίων Λάρνακας και Πάφου.


Όπως αποκαλύφθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η κυβέρνηση και η εταιρεία συνομολόγησαν προκαταρκτική συµφωνία για επέκταση της σύµβασης κατά 5,5 χρόνια, και στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε απευθείας χωρίς προσφορές σε συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει μελέτη, προκειμένου να αξιολογήσει τη συμφωνία. Μάλιστα, δεν ζητήθηκε η εκ των προτέρων έγκριση της Βουλής για την αποδέσμευση του αναγκαίου κονδυλίου (190 χιλ. ευρώ), όπως προνοείται από τις διαδικασίες, παρά μόνο όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη. Επίσης, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Μεταφορών φαίνεται ότι έδωσε κρυφά στην Hermes την έκθεση την οποία ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία για το θέμα, με αποτέλεσμα να γίνει δέκτης πιέσεων από την εταιρεία. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε ότι στέλεχος της εταιρείας επικοινώνησε μαζί του δύο μέρες μετά που έδωσε την έκθεσή του στο Υπουργείο Μεταφορών, ρωτώντας τον για θέματα που υπήρχαν στην έκθεση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης επεσήμανε ότι ακούστηκαν «πράματα και θάματα, σε σχέση με διαδικασίες που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση, αλλά και για το πού παραπέμπουν αυτές οι διαδικασίες και όχι μόνο». Υπέδειξε επίσης ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν, καθώς και οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή «δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλες ανησυχίες, κατά πόσο στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις γίνονται από αυτήν την κυβέρνηση διασφαλίζονται τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας, ή άλλα συμφέροντα που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους».

Ο Χρ. Χριστοφίδης τόνισε ότι «από τη στιγμή που υπάρχει έκδηλη παρανομία, δεν μπορεί να αποτελεί μόνο θέμα της Επιτροπής Οικονομικών, δηλαδή αν θα εγκρίνει ή όχι το εν λόγω κονδύλι, αλλά πλέον είναι και θέμα της Γενικής Εισαγγελίας. Για ακόμη μία φορά θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση για όλα όσα ακούμε. Για τα πολύ – πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον τόπο», τόνισε.


Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής τάχθηκε εναντίον της επέκτασης της συμφωνία με την Hermes, ενώ τα κόμματα δεν αποδέσμευσαν το κονδύλι για τη μελέτη.

 

ΑΚΕΛ: Καλεί τη Γενική Εισαγγελία
Παραπομπή του θέματος στη Γενική Εισαγγελία ζητά το ΑΚΕΛ. «Από τη στιγμή που υπάρχει έκδηλη παρανομία, δεν μπορεί να αποτελεί μόνο θέμα της Επιτροπής Οικονομικών, δηλαδή αν θα εγκρίνει ή όχι το εν λόγω κονδύλι, αλλά πλέον είναι και θέμα της Γενικής Εισαγγελίας», τόνισε ο Χρ. Χριστοφίδης.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.