Διαψεύδει την «επιτροπή» ο δικηγόρος της Τίτινας Λοϊζίδου

Επιμένει στην αποκατάσταση της περιουσίας

Η ουσία της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου είναι η αποκατάσταση της περιουσίας της, λέει ο δικηγόρος της, Αχιλλέας Δημητριάδης, ενώ διαψεύδει παράλληλα τον «πρόεδρο» της “επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας” Αϊφέρ Σαίντ Ερκμέν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν απαντήθηκαν οι επιστολές που στάληκαν στην αιτήτρια.
Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ της Τιτίνας Λοϊζίδου, η “επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας” είχε αποστείλει επιστολή, καλώντας την να αποταθεί κοντά της για την περιουσία της. Όπως λέει ο δικηγόρος της, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε απάντηση είχε αποστείλει επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στο Στρασβούργο, τον Μάιο του 2008, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αιτήτρια δεν ενδιαφέρεται να ανταλλάξει την περιουσία της» και ζητά αποκατάσταση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι η υπόθεση της Τιτίνας Λοΐζίδου εκκρεμεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, από τότε που προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.

«Η ουσία της υπόθεση είναι η αποκατάσταση στην περιουσία. Για αυτό το λόγο, η κ. Λοΐζίδου ζητά ατομικά μέτρα από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

«Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της “επιτροπής ακινητών” της υποτελούς τοπικής διοίκησης», συνέχισε, «είχαμε απαντήσει στον Πρέσβη (σσ: Μόνιμο Αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο της Ευρώπης) της Τουρκίας Ντάριαλ Μπατίμπεϊ, με επιστολή ημερομηνίας 28 Μαΐου 2008, παραθέτοντας τις θέσεις της κ. Λοΐζίδου για την αποκατάσταση της περιουσίας της».

Είπε επίσης ότι «μεταξύ άλλων, στην παράγραφο 4δ της επιστολής γίνεται αναφορά σε πέντε οικόπεδα της περιουσίας Λοΐζίδου, στα οποία δεν είχε γίνει καμία βελτίωση, ήταν άδεια και επομένως θα μπορούσαν να τύχουν αποκατάστασης».

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών επισύναψε την επιστολή του 2008 σε άλλη επιστολή που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης στο Στρασβούργο.

«Αν η τουρκική Πρεσβεία δεν προώθησε την απαντητική επιστολή στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας, αυτό είναι εσωτερικό τους θέμα», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Ο δικηγόρος κλήθηκε παράλληλα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης της Τουρκίας από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τις υπόλοιπες υποθέσεις κατεχόμενων περιουσιών, στο πλαίσιο της προσφυγής «Ξενίδη-Αρέστη». Υπενθύμισε ότι για τις υποθέσεις αυτές έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις για αποζημίωση της τάξης των €50 εκ. «Νομίζω ότι η αντιμετώπιση α λα καρτ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Τουρκία απλώς συνεχίζεται», είπε ο κ. Δημητριάδης.

Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα της αποτελεσματικότητας της “επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας”, ο κ. Δημητριάδης είπε τέλος ότι «θα ήταν καλά να μας πει είτε η Τουρκία, είτε η “επιτροπή”, τι μέτρα θα λάβουν για να διορθώσουν τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν στην υπόθεση Ιωάννου, στην οποία μάλιστα πλήρωσαν και τις αποζημιώσεις χωρίς έφεση».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy