Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του «Τσεσμέ»

Τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί παρενόχλησης του σκάφους «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη και περί συνακόλουθης αερομαχίας ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, διαψεύδουν πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη, τα οποία απογειώθηκαν γύρω στις 13.30 το μεσημέρι και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητά τους στις 14.40.

«Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES», αναφέρουν οι πηγές του ΓΕΕΘΑ, συμπληρώνοντας ότι η άσκηση «διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το τουρκικό σκάφος “Τσεσμέ” έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του δυτικά της Λήμνου».

«Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ναυτικά μίλια και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια», αναφέρουν οι πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».