Διαψεύδουν οι αριθμοί το ευρωπαϊκό αφήγημα για τους πρόσφυγες

Refugees and migrants camp outside Mourgani village, near Kalabaka, Central Greece, as the Greek-Macedonian borders are closed to non Syrian and Iraqi refugees, creating a bottlenecking to the migration flow, on Feb. 23, 2016 / Πρόσφυγες και μετανάστες κατασκηνώνουν έξω απο το Μουργκάνι, στην Καλαμπάκα, καθώς τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένουν κλειστά για μη Σύριους και Ιρακινούς πρόσφυγες, δημιουργώντας `μποτιλιάρισμα` στην μεταναστευτική ροή, στις 23 Φεβρουαρίου, 2016

Της Άννας Μισιαούλη

  • Για την Κύπρο, με δεδομένο το μέγεθος του νησιού και του πληθυσμού, είναι μεγάλος ο αριθμός προσφύγων αλλά διαχειρίσιμος
  • Το 57% των προσφύγων προέρχεται από τρεις μόνο χώρες: το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία
  • Οι χώρες που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων είναι το Ιράν, ο Λίβανος, το Πακιστάν, η Ουγκάντα και η Τουρκία

Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε να αυξάνονται τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε μεγάλες ροές μεταναστών, όπως αποκαλούν τους πρόσφυγες. Μάλιστα, έγιναν αναφορές ότι «το προσφυγικό τείνει να καταστεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για την Κύπρο». Διερευνήσαμε τους ισχυρισμούς αυτούς, και κατά πόσον ευσταθούν και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Συνομιλήσαμε με την κα Αιμιλία Στροβολίδου, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και καταγράψαμε ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις προσφύγων είναι διαχειρίσιμη στην Κύπρο, αν και έχουν αυξηθεί οι αριθμοί, ανέφερε η κα Στροβολίδου, συμπληρώνοντας ότι οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία. Για την Κύπρο, με δεδομένο το μέγεθος του νησιού και του πληθυσμού, είναι μεγάλος αριθμός αλλά διαχειρίσιμος, σημείωσε.

«Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στα τελευταία 7,5 χρόνια στις γειτονικές κυρίως χώρες -από τα 5,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες τα 3,5 εκατομμύρια είναι στην Τουρκία και οι υπόλοιποι στον Λίβανο και την Ιορδανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι

Στην Κύπρο, η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της αυξητικής τάσης που παρατηρείται στο ζήτημα αυτό. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαβούλευσης, προγραμματισμού και συντονισμού μεταξύ όλων των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όσον αφορά την υποδοχή και την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία, ανέφερε η κα Στροβολίδου.

Μία από τις πολλές προκλήσεις που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη και όχι μόνο είναι να νιώσουν ευπρόσδεκτοι στις κοινωνίες υποδοχής, επεσήμανε η κα Στροβολίδου. «Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τους αριθμούς και πολύ συχνά είναι αυτό που παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Αλλά κάθε ένας/μία πρόσφυγας έχει τη δική του/της ιστορία», σημειώνει.

Με την κα Νατάσα Γεωργίου, εθελόντρια της Πλατφόρμας We care μιλήσαμε για τα προγράμματα στήριξης που παρέχονται στους Πρόσφυγες και Αιτητές Ασύλου οι οποίοι βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου, κυρίως από εθελοντές.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Πολιτικού Ασύλου στην Κοφίνου διαμένουν περίπου 300 άτομα: μονήρεις άνδρες και γυναίκες καθώς και 30 οικογένειες με 80 παιδιά. Υπάρχουν αρκετοί Κούρδοι από το Ιράκ, καθώς και άτομα που ήλθαν από Τουρκία, Συρία, Ιράν, Σομαλία και Γκάμπια. Επίσης Παλαιστίνιοι και άτομα από το Καμερούν και το Κόνγκο. Παραμένουν στο Κέντρο αυτοί των οποίων εκκρεμούν οι αιτήσεις ή απορρίφθηκαν και βρίσκονται στη διαδικασία της προσφυγής, αλλά και όσοι λόγω των υψηλών ενοικίων και προβλημάτων με την απασχόληση δεν δύνανται να μετακινηθούν. Οι αιτητές στο Κέντρο Κοφίνου λαμβάνουν επίδομα 100 ευρώ το μήνα για τον επικεφαλής της οικογένειας με τα εξαρτώμενα να παίρνουν από 50 ευρώ, ενώ στο Κέντρο παρέχεται δωρεάν διαμονή και σίτιση.

Η Πλατφόρμα Εθελοντών We care δραστηριοποιείται με 40 εθελοντές αυτή τη στιγμή, ανέφερε η κα Γεωργίου, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την οργάνωση στη Λάρνακα, Oasis Project. Στις δράσεις των εθελοντών περιλαμβάνεται η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης μέσα από στοχευμένες εκστρατείες, όπως η πρόσφατη για τη συλλογή σακακιών. Ο κόσμος ανταποκρίνεται άμεσα και απλόχερα επεσήμανε η κα Γεωργίου, ευχαριστώντας όλους όσοι ανταποκρίθηκαν. «Είναι εκπληκτικό», επεσήμανε η κα Γεωργίου, «πως κάθε φορά, σε κάθε έκκληση, οι ανάγκες καλύπτονται».

Όσον αφορά τα προγράμματα που προωθεί η Πλατφόρμα Εθελοντών, η κα Γεωργίου ανέφερε εκτός από τη συλλογή και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τη στήριξη μητέρων με νεογέννητα, όπως για τη διαδικασία της γέννας, το θηλασμό και για τη βρεφική υγιεινή. Πέραν τούτου πρόσθεσε η κα Γεωργίου διαχειρίζονται παιδότοπο στο Κέντρο. Επεσήμανε την ανάγκη για χορηγό ώστε να κατασκευαστεί πλατφόρμα μεταφοράς και φύλαξης μεγάλων παιχνιδιών στον παιδότοπο ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα.

Η κα Γεωργίου σημείωσε ότι η συνεργασία με τον νέο διευθυντή του Κέντρου, κ. Αντρέα Βαρνάβα, είναι ιδιαίτερα καλή και επεσήμανε ότι κινητοποιήθηκε σημαντικά για τη βελτίωση των συνθηκών στο Κέντρο. Αγαστή συνεργασία, ανέφερε η κα Γεωργίου, υπάρχει και με την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία διασφαλίζει στους εθελοντές την πρόσβαση στο Κέντρο.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζεται, σημείωσε η κα Γεωργίου, είναι η αύξηση του αριθμού των εθελοντών, όπως και η συνεργασία με Τοπικές Αρχές. Επεσήμανε ότι ενεργότερη εμπλοκή των Τοπικών Αρχών μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη συλλογή και αποθήκευση ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να καλυφθούν ανάγκες ατόμων και οικογενειών και εκτός από το Κέντρο. Γι’ αυτό απηύθυνε κάλεσμα στις Τοπικές Αρχές ώστε να παραχωρήσουν χώρους που να λειτουργήσουν ως σημεία συλλογής και αποθήκευσης.

Η επόμενη εκστρατεία, ανέφερε η κα Γεωργίου, θα πραγματοποιηθεί τον Γενάρη και θα αφορά κουζινικά και κατσαρόλες. Κάλεσε όσα άτομα ενδιαφέρονται να προσφέρουν ως εθελοντές να απευθυνθούν στην Πλατφόρμα We care, με αποστολή μηνύματος στο Facebook.

68,5 εκατομμύρια βιαίως εκτοπισμένων

Σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν 68,5 εκατομμύρια βιαίως εκτοπισμένων εκ των οποίων 40 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στη χώρα τους, ενώ τα 25,4 εκατ. ανθρώπων είναι πρόσφυγες, δηλαδή αναζητούν προστασία εκτός εθνικών συνόρων. Οι περισσότεροι δεν καταφεύγουν στην Ευρώπη, όπως αφήνει να εννοηθεί το ευρωπαϊκό αφήγημα, αλλά στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά της Ύπατης Αρμοστείας, το 85% των προσφύγων παγκοσμίως καταφεύγει στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Το 57% των προσφύγων προέρχεται από τρεις μόνο χώρες: το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία. Οι χώρες που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων είναι το Ιράν, ο Λίβανος, το Πακιστάν, η Ουγκάντα και η Τουρκία.

Το δράμα των προσφύγων

«Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άντρες, γυναίκες και παιδιά που πήραν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή, να αφήσουν πίσω τον τόπο τους και να πάνε σε ένα αβέβαιο και συχνά τρομακτικό τόπο, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή. Πίσω από καθέναν, υπάρχει μια τραγική ατομική ιστορία. Μια ιστορία απώλειας και πόνου, οικογενειακού χωρισμού. Πολλοί από αυτούς έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται, τα μέλη της οικογένειάς τους να χάνονται. Αυτά θέλουμε να δείξουμε καθώς επίσης ν’ αναδείξουμε την αποφασιστικότητα, το κουράγιο τους και την προσπάθεια που κάνουν στην Κύπρο για να μάθουν τη γλώσσα, να δημιουργήσουν φιλίες, να μάθουν την κουλτούρα του τόπου».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy