«Διαρρηγνύει τα ιμάτια του» ο Νουρης για την καταψήφιση την Κυβερνητική πρόταση για την Τ.Α

Όλοι πλην του ΔΗΣΥ καταψήφισαν την πρόταση της Κυβέρνησης, προτάσσοντας σοβαρές ανησυχίες ο κ. Νουρής, επιμένει πως έπρεπε να ψηφιστεί ως έχει η πρόταση του χωρίς διαβούλευση

Η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον, καταψήφισε χθες την πρόταση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.

Υπέρ της απόφασης της Βουλής τάχθηκε η πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ εναντίον τάχθηκε ο ΔΗΣΥ και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η δημοκρατική διαδικασία και η καταψήφιση της, εκνεύρισε τα μάλα τον Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος με σημερινή του ανακοίνωση επιτιθεται προς την πελιοψηφία των κομμάτων που ψήφισε κατά την διεξαγωγής δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Μαϊο.

Απτή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η πλειοψηφία των κομμάτων βάζει στη ζυγαριά τα κομματικά οφέλη έναντι των πραγματικών συμφερόντων των πολιτών, αποτελεί η χθεσινή καταψήφιση της πρότασης της Κυβέρνησης για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, ισχυρίζεται σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Στη δήλωση του, τη οποία μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι «όσοι δήλωναν ένθερμοι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης αποκαλύφθηκαν. Την κρίσιμη ώρα της απόφασης λειτούργησαν τα κομματικά αισθητήρια, μετρήθηκαν οι τοπικές ψήφοι, ζυγίστηκαν οι διαπροσωπικές σχέσεις και πέταξαν στον κάλαθο την προοπτική μιας ακόμα σημαντικής μεταρρύθμισης, αγνοώντας προκλητικά τους κινδύνους για την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης».

Οι πολίτες ξέρουν πλέον τι να αναμένουν από αυτούς που συστηματικά αρνούνται την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, λέει ο κ. Νουρής.

Λέει ακόμα ότι μια προδιαγεγραμμένη νέα αναβολή, με πρόφαση τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέροντας ότι «και αμέσως μετά την οριστική παραπομπή των Νομοσχεδίων στις ελληνικές καλένδες λόγω προεδρικών εκλογών».

«Οι ποιοτικές υπηρεσίες στο χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη» πολύ φοβόμαστε ότι θα παραμείνουν ένα εύηχο σύνθημα, καταλήγει ο Υπουργός στη γραπτή δήλωσή του.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι το κόμμα στηρίζει αυτή την προσπάθεια για περισσότερο από δέκα χρόνια, σε αντίθεση με κάποιους που κρίνουν και τοποθετούνται ανάλογα με τον ποιος κυβερνά. Πρόσθεσε ότι είναι λάθος και παραποίηση της πραγματικότητας να καταγγέλλει κάποιος το ΑΚΕΛ ότι δεν επιχειρεί τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία όπως είπε, πονεί και στηρίζει.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή έχει δικαίωμα και να μελετά και να προβληματίζεται για τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, όπως η Κυβέρνηση τα μελετούσε από το 2013 και τα έφερε μόλις στα μέσα Μαρτίου του 2020 στη Βουλή. Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων και κατέθεσε σχετική πρόταση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και είναι η κυβέρνηση που αρνήθηκε να συζητήσει τη θέση αυτή.

Είπε επίσης ότι ο χρόνος που επιλέγεται για το δημοψήφισμα στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες για ουσιαστική συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και σε ασάφεια του ερωτήματος. Χαρακτήρισε πυροτέχνημα το παγκύπριο δημοψήφισμα που ήρθε ως αντίβαρο στην άποψη για τοπικά δημοψηφίσματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι πρότειναν να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα για να διασφαλίσουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση και λαϊκή κυριαρχία και τον τελικό λόγο να τον έχει ο πολίτης. Πρόσθεσε ότι το γενικό παγκύπριο δημοψήφισμα αντίκειται σε αυτή την αρχή, αφού δεν μπορεί για παράδειγμα ο δήμος Πέγειας να αποφασίζει για τον δήμο Λευκωσίας ή αντίστροφα.

Είπε ότι η Κυβέρνηση ούτε τις στοιχειώδεις επαφές δεν έχει κάνει με επηρεαζόμενες κοινωνίες και δήμους σχετικά με τις συνενώσεις. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποτελείται από τρία επιμέρους ερωτήματα και το ζήτημα περιπλέκεται το ζήτημα. Η Κυβέρνηση, ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση για αυτό περιέπλεξε τα πράγματα. Ζήτησε να γίνουν  κατά τόπους δημοψηφίσματα για να αποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες της θέλησή τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ωστόσο σημαντικές διαφωνίες σε σοβαρές πρόνοιες του νομοσχεδίου όσον αφορά τη συμπλεγματοποίηση, τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα δημοτικά διαμερίσματα ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας και το εκλογικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τα δημοψηφίσματα είπε πως όταν έγινε η ανακήρυξη των δήμων, ρωτήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχή και σήμερα θα πρέπει να ρωτηθούν ξανά, χωρίς να καθίσταται δεσμευτική η οποιαδήποτε απόφαση αλλά να μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση τελικού κειμένου. Ανέφερε ακόμα ότι με τον τρόπο που διατυπώνεται το ερώτημα στο δημοψήφισμα, η Κυβέρνηση τον υποχρεώνει να τοποθετηθεί αν είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης με βάση την πρόταση της Κυβέρνησης. Τάχθηκε κατά της διαδικασίας και της μορφής του δημοψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η  πρόταση της Κυβέρνησης έχει ατέλειες κυρίως όσον αφορά γεωγραφικές ενώσεις. Παρόλα αυτά, ανέφερε, η Βουλή ολοκλήρωσε ένα πολύ μεγάλο έργο «και αδικούμε και τον εαυτό μας και τη δουλειά που κάναμε».  Πρόσθεσε ότι σε προεκλογικές περιόδους δεν είναι το ευνοϊκότερο περιβάλλον Τα για να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις και παρεισφρέουν διάφορες σκοπιμότητες.  Σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις ωριμάζουν πολύ αργά στον τόπο μας και ευχήθηκε η επόμενη Βουλή και η Κυβέρνηση να επαναφέρουν το θέμα σε πιο ήπιες πολιτικές συνθήκες και περιβάλλον.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερο αν στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας γίνονταν τοπικά δημοψηφίσματα, ειδικά σε δήμους και κοινότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδικές περιπτώσεις, όμως πριν από τη μεταρρύθμιση, ώστε να περιληφθούν οι εισηγήσεις των πολιτών. Παράλληλα ανέφερε ότι ένα δημοψήφισμα σε 45 μέρες  δεν θα δώσει την πραγματική εικόνα και δεν θα βοηθήσει τη μεταρρύθμιση. Ζήτησε να επανεξετάσει ο Υπουργός Εσωτερικών τη διεξαγωγή ενός πιο προσαρμοσμένου δημοψηφίσματος σε κατάλληλο χρόνο όσο και ειδικά δημοψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το κόμμα είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων ως έκφραση της άμεσης δημοκρατίας. Είπε ότι επειδή υπάρχουν μια σειρά ενστάσεων από τις τοπικές αρχές, το σωστό είναι να πάει να λυθεί με τοπικά δημοψηφίσματα. Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα από την απόφαση του Υπουργικού για τους 17 δήμους από τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα με τις συνενώσεις.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι με την απόφαση δυστυχώς για καθαρά εκλογικές σκοπιμότητες κάποιοι αποφάσισαν αυτή η πολύχρονη δουλειά για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να πάει στράφι. Παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν τέλειο, ωστόσο, όπως είπε θα μπορούσε να καταλήξει κάπου. Δεν ήταν τέλιο αλλά μπορούσαμε να καταλήξει κάπου. Με αυτή την ενέργειά μας, πρόσθεσε, βάλαμε μια ταφόπλακα σε αυτή τη δουλειά που έγινε. Είπε ότι η Συνεργασία ήταν από την αρχή εναντίον στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και ευχήθηκε η νέα Βουλή να μην καθυστερήσει και να προσφέρει αυτό που θέλει ο λαός.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy