Διάρρηξη αδιεξόδου με την πρόταση ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του κόμματος ενημέρωσε τους πρέσβεις μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών για τις τελευταίες εξελίξεις 

Το ερώτημα κατά πόσο στο όνομα της εξεύρεσης μιας κοινής συνισταμένης πρέπει να καταστρέψουμε ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο στο οποίο καταλήξαμε μέσα από δεκαετίες συζητήσεων, έθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενώπιον πρέσβεων για να απορρίψει τις λεγόμενες «νέες» ιδέες που υποβάλλουν τρίτοι και να υπογραμμίσει την απόλυτα ορθή θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το σημείο που είχαν μείνει με το τέλος της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλώντας ενώπιον των πρέσβεων χωρών-μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ανέλυσε την πρόταση του ΑΚΕΛ που μπορεί να δώσει κίνητρα στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία, χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς, για επανέναρξη των συνομιλιών από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Το μόνο που κάνει (αυτή η πρόταση) είναι να συγκεκριμενοποιεί επίμονες εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως «αν όλοι δώσουμε το αναγκαίο βάρος σε αυτή την πρόταση μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει προοπτική διάρρηξης του σημερινού αδιεξόδου. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ντελίριο αδιαλλαξίας τους Τουρκίας και όχι ιδέες που θα μας σύρουν σε αναποτελεσματικές συζητήσεις του μακρινού παρελθόντος», τόνισε. Μετέφερε μάλιστα την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να υποβάλει «στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις, όχι για ήδη συμφωνημένες συγκλίσεις, αλλά μόνο για τα εκκρεμούντα ζητήματα του Πλαισίου των έξι σημείων, με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως η λύση του Κυπριακού θα βοηθούσε στη γενικότερη ομαλοποίηση στην περιοχή. «Όσο η Τουρκία συνεχίζει να υπονομεύει την επίλυση του Κυπριακού, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να πλήττει γενικότερα την προοπτική της αποκατάστασης της σταθερότητας και της ομαλοποίησης των διεθνών σχέσεων στην περιοχή», κατέληξε.

35 πρέσβεις

Γύρω στους 35 πρέσβεις ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΑΚΕΛ για ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και την πρότασή του για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Μια πρόταση που είχε σταλεί και νωρίτερα για μελέτη από τις διπλωματικές αποστολές που εδρεύουν στη Λευκωσία. Εκφράστηκαν ευχαριστίες για τη συνάντηση που έγινε θεσμός και την ειλικρινή και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων που γίνεται στο επίπεδο των κομμάτων όπως το ΑΚΕΛ που αναγνωρίζεται ως μια δύναμη συνέπειας για λύση και επανένωση. Τον ΓΓ του ΑΚΕΛ πλαισίωναν στο προεδρείο της συνάντησης οι Τ. Τσιελεπής, Ν. Συλικιώτης, Σταύρη Καλοψιδιώτου, Βέρα Πολυκάρπου και Γ. Κουκουμάς.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy