Διασύρουν την Υγεία και τους γιατρούς

Ο τομέας της Υγείας νοσεί, αλλά μόνο η προσπάθεια των γιατρών δεν αρκεί

Την ίδια ώρα που οι γιατροί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να περισώσουν ό,τι διασώζεται απ’ τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση με ενέργειές της δεν υποβοηθά την κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τους απαξιώνει και τους «στολίζει» με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, βλέποντας τους σχεδιασμούς του κόμματός του να βολέψει μια χούφτα μεγαλογιατρούς των δημοσίων νοσηλευτηρίων να ανατρέπονται -επί της παρούσης, εξαπέλυσε χθες επίθεση στα εργασιακά θέσμια και στο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.


Μίλησε για «εξευτελισμό της Βουλής από πέντε συνδικαλιστές» με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Δρ Σωτήρη Κούμα, να υπενθυμίζει στον κ. Αβέρωφ πως «η στάση εργασίας των γιατρών ήταν καθολική και δεν αφορούσε πέντε συνδικαλιστές».

Οι γιατροί, εξήγησε ο Δρ Κούμας, χρησιμοποίησαν το όπλο της απεργίας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ να επαναφέρουν πρόταση νόμου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των κυβερνητικών γιατρών χωρίς καν να ενημερωθούν ή αυτή η πρόταση να τύχει διαβούλευσης με τις συντεχνίες τους.

Πρόσθεσε δε ότι χθες, ημέρα της εξάωρης στάσης εργασίας των γιατρών, όλα τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν.

Οι γιατροί, υπογράμμισε, ποτέ δεν θα επέτρεπαν να τεθεί ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο επειδή βρίσκονται σε στάση εργασίας. Ο ιατρικός κόσμος σήμερα θα βρίσκεται κανονικά στο πόστο του εξυπηρετώντας τους χιλιάδες ασθενείς που θα σπεύσουν στα νοσοκομεία.


Θα παρακολουθεί ωστόσο την κατάσταση και στην περίπτωση που η πρόταση νόμου επανέλθει στο τραπέζι, τότε άμεσα θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, όπως δήλωσε στη «Χ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Οπως έγκυρα πληροφορείται η «Χ», αν και το ΔΗΚΟ φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την πρόταση νόμου για το συνταξιοδοτικό των γιατρών, εντούτοις ο ΔΗΣΥ επιμένει με τον Πρόδρομο Προδρόμου να διατείνεται πως η πρόταση είναι στην ημερήσια διάταξη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και πως δεν αποκλείεται την ερχόμενη βδομάδα να βρίσκεται ξανά στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, Αγγελος Βότσης, ανέφερε ότι η απόφαση για αναβολή της συζήτησης λήφθηκε ομόφωνα.

Η πρόταση νόμου ωστόσο δεν αποσύρεται, είπε και πρόσθεσε πως δεν έχει καθοριστεί πότε θα συζητηθεί.


Το ΔΗΚΟ, σημείωσε, θα μελετήσει ξανά τη θέση του σ’ αυτό το θέμα.

Τραβά το σχοινί ο ΔΗΣΥ

Οι άκρως προσβλητικές και απαξιωτικές δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου πάντως προκάλεσαν τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος στέλνει μήνυμα ότι δεν θα κάτσει με χέρια σταυρωμένα στην περίπτωση που ο ΔΗΣΥ επιμείνει στην επέκταση του συνταξιοδοτικού τους.

Το δριμύ κατηγορώ του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν περιορίστηκε όμως μόνο στους γιατρούς. «Τα έβαλε» και με τους βουλευτές, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του ΔΗΚΟ που χθες ζήτησε την αναβολή συζήτησης της πρότασης νόμου.


«Μια ομάδα γιατρών, συνδικαλιστών, εξευτέλισαν τη Βουλή. Λυπούμαι. Μπράβο στους συνδικαλιστές, λυπούμαι για τη Βουλή. Γίνεται υπό τον εκβιασμό της απεργίας να μη συζητά το νομοθετικό σώμα; Δεν μπορείς υπό τον εκβιασμό απεργιών, να αναδιπλώνεσαι ανωμάλως.

Πού είναι η μίνιμουμ αξιοπρέπεια στους βουλευτές, στα κόμματα;» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τα πυρά του κατά των γιατρών έστρεψε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου. «Δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι επειδή η Πολιτεία τούς έχει τάξει σε έναν επαγγελματικό χώρο που έχουν στα χέρια τους ολόκληρη την κοινωνία να καταχρώνται αυτή τη δύναμη», είπε.

Οι γιατροί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τους αρμοδίους φορείς, τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας άμεση επίλυση των πολλαπλών θεμάτων που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας.

Μετά τους γιατρούς και οι νοσηλευτές προχωρούν σε απεργιακά μέτρα


Εισήγηση για πραγματοποίηση εξάωρης στάσης εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτη συνεδρία των Δ.Σ. των Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη.

Η απόφαση για την εισήγηση αυτή λήφθηκε σε χθεσινή συνεδρία που πραγματοποίησαν εκτάκτως οι γραμματείες των δύο κλάδων, καθώς και η συντονιστική των εκτάκτων.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε με την ελπίδα «έστω και την υστάτη η εργοδοτική πλευρά να προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και να αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Τα κύρια θέματα για τα οποία προχωρούν στη λήψη δυναμικών μέτρων, όπως αναφέρουν, είναι η σοβαρή υποστελέχωση των τμημάτων η οποία επιδεινώνεται λόγω της στάσης της εργοδοτικής πλευράς να προχωρήσει σε δημιουργία νέων τμημάτων χωρίς την ανάλογη στελέχωση, καθώς και η άρνηση της εργοδοτικής πλευράς για:


•ξεπάγωμα των θέσεων πρώτου διορισμού που εκκρεμούν ενώπιον της ΕΔΥ,

•συζήτηση και βελτίωση του καθεστώτος εργοδότησης των εκτάκτων. Να σταματήσει άμεσα την «κλοπή» του 10% από το μισθό των εκτάκτων που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες υπηρεσίας,

•συζήτηση που αφορά το ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής για διόρθωση του κενού που υπάρχει στη διοικητική δομή των νοσοκομείων. Μαρίνα Κουμάστα

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.