[pull_quote_center]Ξημερώματα Παρασκευής επήλθε το τέλος μίας προσπάθειας, που άρχισε, δύσκολα ομολογουμένως. Μετά από μία αδιέξοδη κατάσταση, η οποία οδήγησε το Κυπριακό ένα βήμα πριν το τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέλαβε πρωτοβουλία συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, αρχές Ιουνίου, η οποία σηματοδότησε τη συνέχεια της Διάσκεψης με το ακανθώδες θέμα ασφάλεια/εγγυήσεις στην ατζέντα και παράλληλα συζήτηση στο δεύτερο τραπέζι των υπολοίπων εκκρεμούντων ζητημάτων. Η κατάληξη του Κρανς-Μοντάνα είναι γνωστή…[/pull_quote_center]

ΓΓ του ΟΗΕ

«Λυπάμαι να σας ενημερώσω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και προσπάθεια όλων των αντιπροσωπειών και των διαφόρων μερών… η διάσκεψη για την Κύπρο ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνει δυνατό να φθάσουμε σε συμφωνία.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και εκτίμηση στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και να ευχηθώ τα καλύτερα σε όλους τους Κυπρίους, στο βορρά και τον νότο. Δυστυχώς, μια συμφωνία δεν ήταν δυνατή και η διάσκεψη έκλεισε χωρίς τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια λύση σ’  αυτό το δραματικά μακροχρόνιο πρόβλημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να διευθετηθεί το κυπριακό πρόβλημα. Τα Ηνωμένα Έθνη θα βρίσκονται πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να φθάσουν σε συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων (που δεν επέτρεψαν να καταλήξουμε).

Δεν θα ήθελα να απομονώσω ένα συγκεκριμένο θέμα. Είναι προφανές ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των αντιπροσωπειών για μια σειρά από ζητήματα».

Νίκος Κοτζιάς

«Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο.

Το όνειρο και σχέδιο λύσης [του] Κυπριακού παραμένει ζωντανό. Η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το δίκαιο, το διεθνές δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος…

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες…

(Θα ήθελα να εκφράσω) την ικανοποίησή μου για την άψογη συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου και την εκτίμησή μου για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Τα τελευταία 15 χρόνια η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και αυτή η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας έχει εκτιμηθεί. Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες, για μεγάλη χρονική περίοδο, δεν φτάσαμε σε αποτέλεσμα και αυτό αποκαλύπτει ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους. Η τουρκική πλευρά έθεσε καθαρά τις κόκκινες γραμμές της και έδειξε ελαστικότητα στα θέματα που μπορούσε. Δυστυχώς στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού (η άλλη πλευρά) έχει παγιδευτεί στη ρητορική της θέσης ”μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός”.

Η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων δεν ήταν όμως μια προσέγγιση που μπορούσε να γίνει αποδεχτή ούτε από την τ/κ πλευρά ούτε και από εμάς».

Μουσταφά Ακιντζί

«Η διάσκεψη στο Κρανς-Μοντανά ήταν μια ευκαιρία που δεν θα ξανάρθει. Η ε/κ πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες με θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις και έφυγε με αυτά. Έδωσε την εκ περιτροπής προεδρία με απαίτηση για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις και αποδοχή του ελληνοκυπριακού χάρτη.

Η Τουρκία ήταν πρόθυμη και έκανε βήματα, δίνοντας σήμα ότι μπορεί να κάνει κι άλλα… Ο Τσαβούσογλου αποδέχτηκε σημαντική μείωση του στρατού και συζητούσε για μελλοντική αποχώρηση του συνόλου των στρατευμάτων.

Η τ/κ πλευρά συζητούσε στη βάση της περισσότερης συνεργασίας και όσο πιο πολύ προχωρούσε η εφαρμογή της λύσης, θα υπήρχε περισσότερη ασφάλεια και ως εκ τούτου λιγότερος στρατός και λιγότερες εγγυήσεις…

Οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών δεν είναι μόνο ο στρατός και η ασφάλεια αλλά υπήρχαν διαφορές και στα άλλα θέματα όπως το περιουσιακό και η ίση μεταχείριση…».

Νίκος Αναστασιάδης

«Το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου…

Δυστυχώς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο… Ο τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων, όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές».

Η δήλωση αυτή έγινε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημείωσε ακόμα ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς ήταν συγκεκριμένες και περιεκτικές, στη βάση και των ιδεών του ΓΓ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού.