Διάσκεψη για το Κλίμα: Τα σημαντικά, οι έωλες εξαγγελίες και η Κύπρος των ολιγοπωλίων και της διαπλοκής

Του Κυριάκου Λοΐζου

Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, άφησε μία γλυκόπικρη γεύση στον κόσμο, κυρίως εξαιτίας των εξαγγελιών οι οποίες, δυστυχώς, έχουν ειπωθεί, έχουν ακουστεί ξανά και ξανά.

Οι συνομιλίες για το κλίμα της COP27 στην Αίγυπτο, οι οποίες κόντεψαν να καταρρεύσουν λίγο πριν από τη λήξη τους, ολοκληρώθηκαν με μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός Ταμείου για την πληρωμή των φτωχότερων χωρών για τις απώλειες και τις ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ένα βήμα προς την κλιματική δικαιοσύνη, μια καθυστερημένη αναγνώριση ότι τα πλουσιότερα κράτη ως οι μεγάλοι ρυπαίνοντες είναι υπεύθυνα έναντι του αναπτυσσόμενου κόσμου για τη ζημιά που έχει προκληθεί και προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Πάντως, το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πόσα χρήματα θα διαθέσει αυτό το Ταμείο, αλλά ούτε και από πού θα προέλθουν. Αυτό μεταθέτει για ακόμη μία φορά την ελπίδα για άμεσες πράξεις και αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» η πολιτικός μηχανικός – ακτομηχανικός και πρέσβειρα των Ακτών της Μεσογείου του ΟΗΕ, Ξένια Λοϊζίδου, «το σημαντικότερο που προέκυψε από τη Διάσκεψη για το Κλίμα, και συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα των χωρών που δεν ήταν ανεπτυγμένες βιομηχανικά (Αφρική, νησιωτικά αρχιπέλαγα όπως το Τουβαλού, το οποίο βυθίζεται) για αποζημιώσεις από εκείνες τις χώρες που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και εκπέμπουν τις περισσότερες ποσότητες των θερμοκηπιακών αερίων».

Η άλλη σημαντική απόφαση που πάρθηκε είναι ότι παραμένει ο στόχος 1,5 βαθμού Κελσίου, δηλαδή να μην ανέβει η θερμοκρασία σε σχέση με τη θερμοκρασία σε προ-βιομηχανικά επίπεδα, είπε η κα Λοϊζίδου, ενώ σχολιάζοντας την εξαγγελία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για χρηματοδότηση 3,1 δισεκ. δολαρίων για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των χωρών που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (τσουνάμι, πλημμύρες κ.λπ.) είπε με νόημα πως «όλα αυτά είναι ακόμα στα λόγια, διότι δεν έχουν άμεση ισχύ. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το Ταμείο για τις απώλειες και τις ζημιές που αφορά τις πληγείσες περιοχές, ιδρύεται μία “Επιτροπή Μετάβασης”, η οποία θα προετοιμάσει με εισηγήσεις το πότε θα μπορεί να λειτουργήσει το εν λόγω Ταμείο και θα υποβληθούν οι εισηγήσεις μετάβασης στη Διάσκεψη για το Κλίμα το 2023».

Πάντως, η Διάσκεψη για το Κλίμα δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής «υποδοχής», ενώ το BBC έκανε λόγο για «χλιαρά αποτελέσματα». Όπως υπογράμμισε η ακτομηχανικός, «δεν λένε με ποιον τρόπο θα μειωθούν οι εκπομπές, παραμένοντας και πάλι στις καλένδες».

Πρέπει, τόνισε η κα Λοϊζίδου, να σκεφτούμε και κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δημοκρατία, η οποία σχετίζεται άμεσα με το κλίμα και το περιβάλλον. «Αν μιλούμε για αειφορία, αυτή αφορά τους τρεις άξονες οικονομία – κοινωνία – περιβάλλον. Το κλίμα εμπίπτει σε μία διαδικασία η οποία επιβάλλει να υλοποιήσουμε μία αειφόρο ανάπτυξη, άρα δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τα ελλείμματα δημοκρατίας που υπάρχουν σε πολλές χώρες, όπως π.χ. η Αίγυπτος, όπου έγινε η Διάσκεψη, στην οποία υπάρχουν περίπου 120.000 πολιτικοί κρατούμενοι που δεν έχουν περάσει από δίκη», υπέδειξε.

Στην Κύπρο, ωστόσο, πού βρισκόμαστε και κατά πόσον είναι ενθαρρυντικά ή αποθαρρυντικά τα δεδομένα; «Η Κύπρος, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος, είναι hot spot κλιματικής κρίσης, δηλαδή αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι η μέση θερμοκρασία του υπόλοιπου πλανήτη», υπογράμμισε η κα Λοϊζίδου, ενώ σημείωσε ότι πρόσφατη μελέτη κατέδειξε μία μέση αύξηση 2,5 βαθμών Κελσίου στο νερό την τελευταία 30ετία. «Με αυτές τις αυξήσεις, τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα “τρελαίνονται” και περνούν μία μεγάλη κρίση», είπε.

«Ως Κύπρος έχουμε κάνει πάρα πολλές εξαγγελίες για την Πράσινη Μετάβαση, ωστόσο από πράξεις δεν κάναμε τίποτα», ανέφερε, δίνοντας και ένα ποσοστό εξαιρετικά αποθαρρυντικό: Σχεδόν το 80% της γης της Κύπρου απερημώνεται, είτε εξαιτίας της έντονης καλλιέργειας είτε επειδή οι μικροί παραγωγοί εγκαταλείπουν τη γεωργία λόγω των συγκυριών.

Αναφερόμενη στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Ξένια Λοϊζίδου τόνισε πως θα έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να διοχετευθούν στους μικρούς παραγωγούς της Κύπρου, κάτι που θα μπορούσε να μας βάλει σε περίοπτη θέση σε αυτόν τον τομέα.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πολιτικός μηχανικός και ακτομηχανικός στηλίτευσε τη στήριξη στις «ολιγοπωλιακές αναπτύξεις φωτοβολταϊκών και ότι δεν στηρίζεται η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην κοινωνική τους διάσταση, όπως αυτά που τοποθετούνται στα σπίτια ή στις μικρές επιχειρήσεις και στα εργοστάσια, όπου θα μπορούσαν να έχουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά». Δυστυχώς, συμπλήρωσε, δεν τους επιτρέπεται εξαιτίας των ολιγοπωλίων.

Η κα Λοϊζίδου αναφέρθηκε στις παραλίες της Κύπρου, λέγοντας ότι καταστρέψαμε το ανοσοποιητικό σύστημα των ακτών μας, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Δυστυχώς, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι με το να χτίζουμε πύργους και μαρίνες, εστιατόρια σε ζώνες προστασίας, έχουμε αποδυναμώσει και έχουμε αφήσει την παράκτιά μας ζώνη έρμαιο των ακραίων καιρικών φαινομένων. Και όταν θα αρχίσουν όλα αυτά να καταστρέφονται, θα κληθεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει τις κακές, κάκιστες επιλογές διαπλοκής που έχουν ληφθεί στο αναπτυξιακό μας μοντέλο», σημείωσε καταλήγοντας ως εξής: Η λύση του Κυπριακού είναι καθοριστική και για το κλίμα, διότι αυτό (το κλίμα) αφορά ολόκληρη την Κύπρο και δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις σε μία μοιρασμένη Κύπρο!

Σημειώνεται ότι, δεδομένου ότι η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα του επόμενου έτους θα φιλοξενηθεί από ένα «κράτος πετρελαίου», τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι δύσκολο να κατανοηθεί πώς θα επιτευχθεί εκεί μια καταστολή των ορυκτών καυσίμων.

Η δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες αποτυπώνει την έκβαση της COP27. Όπως ανέφερε, οι συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα «έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη» με το ταμείο απωλειών και ζημιών, αλλά δεν πίεσαν για την επείγουσα μείωση των εκπομπών που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. «Ο πλανήτης μας βρίσκεται ακόμα στην εντατική», υπογράμμισε.

Όταν θα αρχίσουν όλα αυτά να καταστρέφονται, θα κληθεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει τις κακές, κάκιστες επιλογές διαπλοκής που έχουν ληφθεί στο αναπτυξιακό μας μοντέλο.

Η λύση του Κυπριακού είναι καθοριστική και για το κλίμα, διότι αυτό (το κλίμα) αφορά ολόκληρη την Κύπρο και δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις σε μία μοιρασμένη Κύπρο!
Ως Κύπρος έχουμε κάνει πάρα πολλές εξαγγελίες για την Πράσινη Μετάβαση, ωστόσο από πράξεις δεν κάναμε τίποτα.

Η Κύπρος, όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος, είναι hot spot κλιματικής κρίσης, δηλαδή αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι η μέση θερμοκρασία του υπόλοιπου πλανήτη.

Το σημαντικότερο που προέκυψε από τη Διάσκεψη για το Κλίμα, και συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα των χωρών που δεν ήταν ανεπτυγμένες βιομηχανικά (Αφρική, νησιωτικά αρχιπέλαγα όπως το Τουβαλού, το οποίο βυθίζεται) για αποζημιώσεις από εκείνες τις χώρες που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy