Διαταγές σε νοσηλευτές στις 10 το βράδυ από τον ΟΚΥπΥ – Καταγγελίες για ετσιθελικές αποφάσεις

Καταγγελίες συντεχνιών για ετσιθελικές αποφάσεις

 

Ετσιθελισμό και καταπάτηση των συνδικαλιστικών θεσμίων καταλογίζουν οι συντεχνίες των νοσηλευτών στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.  Σύμφωνα με τις συντεχνίες, νοσηλευτές στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έλαβαν οδηγίες από τον ΟΚΥπΥ στις 10 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, να μετακινηθούν το πρωί της επόμενης μέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για να στελεχώσουν την κλινική Covid. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, που κατήλθαν σε στάση εργασίας το Σάββατο 9 Ιουλίου καταγγέλλοντας τις πρακτικές της εργοδοτικής πλευράς.


Χθες, συντεχνίες και ΟΚΥπΥ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον κλάδο νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ να καταγγέλλει έλλειψη σεβασμού στο διάλογο και προς τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, αποκάλυψε ότι μετά την ενημέρωση των νοσηλευτών για τις οδηγίες του ΟΚΥπΥ στις 10 το βράδυ της Παρασκευής, προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Η σωστή πρακτική θα ήταν να κάναμε μια συνάντηση το πρωί του Σαββάτου για να συμφωνούσαμε για τις μετακινήσεις και για το ποιοι μπορούσαν να μετακινηθούν», δήλωσε ο κ. Αργυρίδης, καταγγέλλοντας τον ΟΚΥπΥ για ετσιθελισμό.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, απάντησε ότι δεν ανταποκρίθηκε στα μηνύματα του εκπροσώπου των νοσηλευτών το βράδυ της Παρασκευής επειδή κοιμόταν. Επί της ουσίας, σχολίασε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας είναι στελεχωμένο σωστά και με το σωστό αριθμό νοσηλευτών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μη γίνονται μετακινήσεις για να λειτουργήσουν οι μονάδες Covid, χωρίς όμως ν’ απαντά στο βασικό επιχείρημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που δεν ήταν οι μετακινήσεις αλλά ο τρόπος που αποφασίστηκαν.

Τη στάση του ΟΚΥπΥ έψεξε και η ΠΑΣΥΝΟ. Ο εκπρόσωπος της συντεχνίας, Θεόδωρος Πετέλης, κατήγγειλε μέσω του «Άστρα» τον Οργανισμό ότι δεν γίνεται την Παρασκευή στις 10 το βράδυ να αποφασίζει ότι την επόμενη μέρα στις 7 το πρωί τέσσερις νοσηλευτές πρέπει να παρουσιαστούν για εργασία σε άλλο νοσοκομείο. Διερωτήθηκε αν αυτό αποτελεί δημοκρατική προσέγγιση και τόνισε ότι εάν θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο λειτουργούν σωστά, τότε είναι κρίμα για τον ΟΚΥπΥ.


 

 

Στο ίδιο έργο θεατές
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών σχολίασε χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές και σε αυτή την περίπτωση.  Δεν γίνεται, είπε, πάντοτε να φταίνε οι εργαζόμενοι και ο ΟΚΥπΥ να δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να αναλάβει τις ευθύνες του και μάλιστα το ίδιο να πράττει και η Πολιτεία.

 

Τάσος Περδίος

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.