Διάταγμα για προστασία της βιοποικιλότητας

Στην έκδοση Διατάγματος περιορισμού εισαγωγής ορισμένων ειδών, για σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας ενημερώνει το κοινό πως η έκδοση του συγκεκριμένου διατάγματος καθίσταται αναγκαία, καθότι για ορισμένα γηγενή είδη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία γενετικής επιμόλυνσης τους από άλλα μη γηγενή συγγενικά είδη / υποείδη.

Επίσης, αναφέρει πως γίνεται περιορισμός ορισμένων ξενικών ειδών, τα οποία δύνανται να προκαλέσουν ζημιά στην τοπική βιοποικιλότητα.

“Ήδη από σχετικές έρευνες της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας κάποια είδη πέρδικας και φραγκολίνας, που έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι αποτελούν διαφορετικό υποείδος, γεγονός το οποίο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους γενετικής επιμόλυνσης των τοπικών πληθυσμών, έστω και από αμέλεια, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των γηγενών ειδών”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το Διάταγμα, που έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 30.4.2015, καλύπτει την απαγόρευση εισαγωγής, κατοχής, πώλησης, εκτροφής, ή / και απελευθέρωσης στο φυσικό περιβάλλον των πιο κάτω μη γηγενών ή / και ξενικών ειδών:

1. Πέρδικες (Alectoris spp. – Alectoris chukar, Alectoris rufa, Alectoris, barbara, Alectoris philbyi).
2. Φραγκολίνα (Francolinus francolinus)
3. Λαγός (Lepus europaeus).
4. Είδη Αγρινού (Ovis orientalis, Ovis gmelini, Ovis musimon, Ovis ammon)
5. Ρακούν (Procyon lotor).
6. Οπόσουμ (Didelphis virginiana,και Trichosurus vulpecula).
7. Ασβός (Meles meles και Memphitis memphitis).

Για σκοπούς αναλογικότητας υφιστάμενος κάτοχος ζώων και ειδών που αναφέρονται στο εν λόγω Διάταγμα οφείλει εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έναρξης του Διατάγματος να ενημερώσει σχετικά τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας, ο οποίος στη συνέχεια δύναται να παραχωρήσει προσωρινή άδεια κατοχής υπό όρους, μέχρι τη φυσική αποβίωση του ζώου.

Εναλλακτικά, οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων, εάν το επιθυμούν, μπορούν να απαλλαγούν άμεσα από τα ζώα μέσω ειδικής ρύθμισης με την παράδοση και κράτηση των ζώων αυτών στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας και / ή με την επανεξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Όλες οι πρόνοιες γίνονται τηρουμένων των διατάξεων των περί Προστασίας & Ευημερίας των Ζώων Νόμων.

Με την παρέλευση των 6 μηνών, δηλαδή από την 1.11.2015 οι κάτοχοι αυτών των ζώων, που δεν θα προβούν στις πιο πάνω ρυθμίσεις, θα είναι ένοχοι αδικήματος βάσει των περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμων (Ν. 152 (Ι) / 2003-2014).

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy