Διαθέτουν πολιτική παχυδερμία που ξεπερνά και το ίδιο το σκάνδαλο!

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η πολιτική παχυδερμία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ είναι τέτοιου μεγέθους που ξεπερνά και το τεράστιο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Τα όσα καταλογίζονταν στον Πρόεδρο και στους υπουργούς του σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια, καταγράφονται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο στο ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν υπάρχουν προθέσεις για παραιτήσεις, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους…

Στο πόρισμα καταγράφεται σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστο για τον Πρόεδρο και τους υπουργούς του, οι οποίοι ενέκριναν αιτήσεις πολιτογραφήσεων που προέρχονταν είτε από τα δικά τους δικηγορικά γραφεία, είτε από γραφεία συγγενικών τους προσώπων. Καταγράφεται σοβαρό θέμα με τα οικογενειακά ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϊχέλλες με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα φίλου του, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος τόσο ο ίδιος, όσο και ολόκληρο το σόι του.

Υπάρχει σοβαρό θεσμικό θέμα για τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ως πρώην υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ συμμετείχε στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες πάσχουν νομικά. Υπάρχει μείζον θεσμικό θέμα για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος ως πρώην υπουργός είχε εγκρίνει αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο με το οποίο ήταν συνδεδεμένος. Μιλάμε για δύο πολιτειακούς αξιωματούχους που καλούνται να μελετήσουν το πόρισμα και να πάρουν αποφάσεις για ποινικές ή άλλες διώξεις. Δεν μπορούν οι κ.κ. Σαββίδης και Αγγελίδης να ελέγξουν και ενδεχόμενες δικές τους ευθύνες ως πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από το ενδιάμεσο πόρισμα επιβεβαιώνεται πλέον η εμπλοκή του Πρόεδρου Αναστασιάδη, αφού μέσω του διευθυντή του γραφείου του στάλθηκε επιστολή σε υπουργούς, ζητώντας να προωθηθούν δέκα συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις που υποβλήθηκαν από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Επίσης, από τον Απρίλιο του 2014 η Κομισιόν είχε υποβάλει εισηγήσεις για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψιν. Καταγράφεται κωλυσιεργία και σε ό,τι αφορά την κατάθεση Κανονισμών -η Βουλή από μόνη της δεν μπορεί να ετοιμάσει Κανονισμούς, είναι στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.

Συνεπώς, υπάρχουν αρκούντως σοβαρές πολιτικές και άλλες ευθύνες και είναι σε τέτοιο βαθμό που σε άλλες χώρες η κυβέρνηση δεν θα έμενε ούτε λεπτό στη θέση της… Στην Κύπρο ούτε μια παραίτηση!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.